Cikkek gyűjteménye szempillabeültetés, tincses szempilla témákban

A műszempillák kifejlesztésével a nők régi nagy vágyát váltották valóra: sajátjaik minél hosszabbak, dúsabbak és csábosabbak legyenek. A műszempillák iránti igazi kereslet a múlt század közepén a hollywoodi filmgyártás beindulásával kezdődött. A tévékészülékek előtt ülve nők milliói irigyelték az álomgyár sztárjainak pilláit. Az első műszempillák az ún. soros pillák voltak. Ezeket ma is használjuk, elsősorban divatbemutatók, fotózások alkalmával, mivel hatásuk meglehetősen eltúlzott, művi. A soros pillák finomításából alakult ki az a változat, amelynél tincseket helyeznek fel. Ezek már jóval természetesebb hatást nyújtanak, egyúttal viselésük is lényegesen komfortosabbá vált. Ennél a változatnál azonban problémát jelentett rövid tartósságuk, továbbá az, hogy egy-egy tincs kihullása meglehetősen feltűnő volt. Ezért számított igazi áttörésnek, amikor 2005-ben, Amerikában megjelentek az első professzionális szálas műszempilla termékek. Ezekhez gyakorlatilag a tincsekből álló műszempillát szálakra bontották, így a természetes pillához csak egyetlen műpillát ragasztanak speciális pillanatragasztóval. A technológia az „Eyelash Extension”, magyarra fordítva szempilla-hosszabbítás, de hazánkban inkább 3 dimenziós műszempillaként épült be a köztudatba. A szempilla-hosszabbítás mára a kozmetikai szalonokban szinte alapszolgáltatássá nőtte ki magát. Sikere és közkedveltsége rendkívül természetes hatásában, könnyű viseletében és tartósságában rejlik. Felhelyezése biztonságos, komfortos, és még hosszan tartó, folyamatos viselése sem roncsolja a vendég saját pilláit, amennyiben minőségi alapanyagokat használunk és megfelelően alkalmazzuk a technológiát. Az eredmény látványos és tartós, így biztosan számíthatunk elégedett, és rendszeresen visszatérő vendégekre. Miért érdemes belevágnom? – teszi fel a kérdést magának sok kozmetikus, hiszen már olyan sok kolléganő foglalkozik vele. Azt gondolom mindenképpen, hiszen a nők körében a 3 dimenziós műszempilla, mint szolgáltatás iránti igény egyre fokozódik. Fontos érv mellette, hogy viszonylag kisebb beruházást igényel, anyagköltsége is alacsony, ezáltal rövid idő alatt megtérül. Természetesen mielőtt belevágnánk ezen új szolgáltatás beruházásába és megtanulásába, érdemes vendégkörünk igényeit felmérnünk. Továbbá figyelembe kell vennünk saját adottságainkat, ugyanis ehhez a munkához elengedhetetlen a fokozott türelem, az éleslátás, valamint a kéz nagyfokú precizitása. A szempilla-hosszabbítás professzionális elsajátításához tanfolyamot is el kell végezni. Hiába ragasztunk már évek óta tincseket, ez teljesen más technológia. Professzionális szinten nem lehet egy oktatófilmből vagy egy részletes leírás alapján elsajátítani. Amennyiben a tanfolyam kihagyásával próbálunk spórolni, később elégedetlen vendégeink miatt fogunk nagyobb árat fizetni.
Ha eldöntöttük, hogy belevágunk, jön a következő nehéz kérdés: melyik cégnél végezzük el a képzést? Hazánkban több cég is foglalkozik a 3 dimenziós műszempilla-oktatással, ill. alapanyag-értékesítéssel. Tájékozódhatunk az interneten, szaklapokból, kiállításokon, de egy már gyakorló kolléganőnk is informálhat minket a témában. Amennyiben van rá lehetőségünk, döntésünk előtt próbáljuk ki saját magunkon, készíttessünk el a cég szakembereivel, anyagaival egy-egy felhelyezést. Valóban azt tapasztaljuk, tartósságában és minőségben, mint amit ígértek. A kezdőkészletek kiválasztásánál az ár-értékarányt vegyük figyelembe, valamint, hogy milyen mértében kívánunk a szolgáltatással foglalkozni. Nem mindegy az sem, hogy csak egy szempillasoron, vagy élő modellen tudunk gyakorolni.  Ugyanis ha csak egy „mű modellen” gyakorolunk, nem fogjuk a szemek és a természetes pillák azon sajátságait megtapasztalni, amelyekre későbbi munkáink során szükségünk lesz. Azt is gondoljuk végig, szeretnénk-e mi magunk egy másik kolléganőnek modelljei lenni, ill. megfordítva, majd mi gyakoroljunk rajta. Ebben az esetben az idő is jóval több, mintha saját modellt vinnénk.
Vannak cégek, ahol az alaptanfolyam elvégzése után lehetőség van egy emeltebb szintű tanfolyam elvégzésére. Haladó tanfolyamon tudásunkat is bővítjük, és az esetlegesen felmerülő problémák megoldásában is segítséget  kapunk. A 3 dimenziós műszempilla felhelyezés során szükségünk van speciálisan erre a célra kifejlesztett anyagokra, eszközökre. Az ismertebb hazai márkák minősége, termékválasztéka, ára különböző lehet, nekünk kell kitapasztalni és kiválasztani a számunkra legfelelőbbet. Összességében azonban elmondható, hogy a forgalmazott anyagok, eszközök minősége megfelel a professzionális 3 dimenziós műszempilla-felhelyezés követelményeinek.
A 3 dimenziós műszempilla felhelyezéshez használt termékek választékát, minőségét az egyre növekvő igények miatt folyamatosan fejlesztik. A ragasztók fejlesztésénél mára már elértük, hogy tartósságuk eléri a 6-8 hetet, ami már szinte megegyezik saját szempilláink élettartalmával. Nagy dilemma azonban, hogy minél tartósabb, gyorsabban kötő egy ragasztó, annál irritatívabb is. Mára az irritáció csökkentésében jelentős eredményeket sikerült elérni, biztonsággal használhatjuk őket, csak néhány estben találkozunk érzékenységgel. A legmodernebb ragasztók, hogy ne nehezítsék a szempillák súlyát, szinte vízszerűen folyékonyak, gyorsan szilárdulnak, tartósak és elvétve okoznak irritációt. Túlérzékeny vendégek esetén alkalmazható ún. orvosi ragasztó, de sajnos ezek lassabban kötnek és tartósságuk is rövidebb.
Az általános technológia során a ragasztót kis műanyag tálkába, vagy ún. jáde kőre teszik. Ennél jóval gyorsabb, könnyebb, korszerűbb felhelyezésnek számít, amikor a ragasztót az ujjunkra húzható gyűrűbe cseppentve alkalmazzuk. A szempilla beültetés korszerűsítése, továbbfejlesztése egyébiránt nemcsak a ragasztót, hanem egyúttal a tincses szempilla felhelyezését is érinti. Régebben a pillaszálakat egy szivacspárnára helyezték, de csipesszel történő felvételük nehézkes volt. Korszerűbb a kézfejre helyezhető szilikonpad, mely statikusan vonzza a műpillákat, így nem esnek le és nem pattognak el róla. A szempilla beültetés során, hogy lehetőleg ne ragasztószalagot használjunk az alsó szempillasor izolálására, hanem a korszerűbb és biztonságosabb speciális alátétpárnát.
A tincses szempilla tehát lassan a múlté, ráadásul ma már a hagyományos, szálankénti szempillákat is teljesen felváltják a továbbfejlesztett tálcás, ún. VIP szempillák. Ebben az esetben több ragasztócsíkon találhatók a műszempilla szálak, méghozzá sűrűn egymás mellé helyezve. A pillák a csíkokról könnyen leválaszthatók. A kívánt méretű műpillákkal ellátott ragasztócsíkokat kell a kézfejünkre helyezni a szempilla beültetés elvégzéséhez. Használatukkal lényegesen lerövidül a felhelyezési idő. További előnyük, hogy kaphatóak több méretet is tartalmazó, ún. mix változatban is, ezáltal rendkívül költséghatékonyak. A szempilla beültetés VIP pillái léteznek hagyományos, szintetikus műanyag alapanyagból gyártott műpillákként, és fényesebb, mélyfekete pillákként, melyekre a gyártás végső fázisában egy speciális réteget visznek fel, ennek köszönhetően selyemfényűek lesznek.
A szempilla beültetés során ritka szempillájú vendégeinknél az Y, a W, ill. a kétszínű pillák bevetése javasolt. A W-pillák esetén egyetlen tőből 3 lehelet vékony szempillaszál ágazik ki. Ez a típus kiválóan alkalmas, amikor vendégünk ritka szempillákkal rendelkezik vagy jelentős sűrítő hatást szeretnénk elérni. A kétszínű pilláknál a szempillaszál töve fekete, a végei pedig zöld, vagy kék, vörös, lila színekben pompáznak. Alkalmazásukkal jobban kiemelhetjük a szem színét, attraktívabbá tehetjük a szempillasort. 

A szempilla beültetés termékeit, eszközeit folyamatosan fejlesztik. A ragasztók fejlesztése az irritáció teljes kizárására, a még nagyobb tartósságra és a hosszabb eltarthatóságára irányul. A szempilla beültetés előkezelő és utóápoló szereinek tekintetében a tartósítószerek helyettesítése szempilla erősítő, ápoló összetevőkkel. A szempilla beültetés a műpilláinak tekintetében a még kisebb súly elérése az elsődleges cél, emellett a méretválaszték szélesítése és különleges pillák fejlesztése is folyamatban van. 

 

+Szerző: Gárdai Éva, egészségügyi szakkozmetikus, kozmetikus mester, 3 dimenziós műszempilla tréner