Cikkgyűjtemény a következő témákban: tekercseléses testkezelés, vákuumos testkezelés, gépi testkezelés

A testkezelésnél ugyanaz a menet, mint az arckezeléseknél. A kozmetikus diagnosztizálja a testet, megállapítja a látható, megoldásra váró problémákat, de azt megelőzően meghallgatja vendége kérdéseit, kéréseit.
A fontossági sorrend nem mindig egyezik, de természetesen nekünk kell alkalmazkodni a vendég kívánságához.
Az első eredmények elérése után már könnyebben irányíthatjuk a megfelelő probléma megoldási sorrendet.

A gépi fogyasztó kezeléseket kúraszerűen kell végezni, ahol különböző típusú ingeráramokkal dolgozunk. Ezeknél a kezeléseknél cm-ben jelentkezik előbb az eredmény, mint kg-ban. Ennek oka, hogy az elektrogimnasztikai kúra során a nagy térfogatú, de kis fajsúlyú zsírszövet helyén, kis térfogatú, de nagy fajsúlyú izomszövet épül.
A kúra eredménye ezért hamarabb mérhető cm-ben, mint kg-ban. A gépi fogyasztókezelések alkalmazásával a bőr rugalmassága is megőrizhető. Lehetővé válik az alakformálás, az ideális alak kialakítása.
A különböző típusú ingerárammal dolgozó elektromos gépekkel végzett elektrogimnasztikával a zsírszövet-izomszövet arányokat tudjuk kedvezően átalakítani, így az eredmények hamarabb jelentkeznek, mint kg-ban.
A kúra során hetente egyszer, ugyanabban az időpontban érdemes ellenőriznünk a súlyunkat (mint a csecsemőknél).
A legelterjedtebb fogyasztógépek interferencia árammal működnek. Az interferencia egy lebegő áram, mely két középfrekvenciás áram kereszteződése útján jön létre a mélyebben fekvő szövetekben, nem pedig a felszínen. Az izomrostok ilyen fajta speciális reakcióját semmiféle más módszerrel nem tudjuk elérni. A négypontos elektródák felhelyezése egyszerű, nem kell figyelni az izmok eredését, tapadását. A különböző programok beállításával, nemcsak fogyasztó, de rugalmasító kezeléseket is végezhetünk a kívánalmaknak, illetve a megoldandó problémáknak megfelelően. Elektrostimulációs testkontúr kezelések: Ez a középfrekvenciás készülék az izomzat szelektív stimulációját váltja ki, mely a laza bőr, és izmok feszesítésére szolgál.
Évek óta változatlanul komoly eredményeket tudunk elérni ultrahangos kezelésekkel, melyekkel, ha szakszerűen végezzük, látványos, bőrrugalmasító, feltöltő, regeneráló hatás érhető el. Hagyományosan termikus, mechanikus és kémiai ultrahang- hatásszinteket különböztetünk meg. Az ultrahanghullámok szövetekben történő elnyelődése (adszorpciója) során, az ultrahang energia hővé alakul át. Ez a hő olyan hatásokat eredményez, mint a vérellátás élénkítése, a nyirokszállítás fokozása, valamint az anyagcsere aktivizálása. Az ilyen mikromasszázs következménye a bőrszerkezet jelentős javulása, rugalmasságának fokozása. Másik hatékony, eredményes kezelés a tekercseléses testkezelés. Régebben a cellulit, mint probléma csak a hölgy vendégeinken jelentkezett (ennek oka elsősorban a kötőszöveti rostok párhuzamos lefutása), sajnos ma már, ha a strandon figyelmesen végignézünk, már a fiatal tiniknél is megtalálhatóak a cellulit hajlamra utaló jelek, illetve, bármilyen furcsa, néha a férfiakon is jelentkeznek. Valószínűleg az egészségtelen táplálkozás, az életmód és kevés mozgás következményeként. Fogamzásgátlók, szteroidok, antibiotikumok szedése, feszültség, stressz: mindez lassítja az emésztést, a keringést – kiegészülve mindez az örökletes tényezőkkel. A cellulit kezelése során fontos a vér- és a nyirokkeringés fokozása kezelő anyagokkal, alapos elektrogimnasztika, ultrahang, vákuumos vagy mágneses kezelések.

A vákuumos testkezelés a 3000 éve ismert köpölyözés modern, gépi változata. Ezelőtt kb. 30 éve már ismert volt az automata, pulzáló vákummasszázs. Eredményességét újjászületése jelzi 2002-ben a Wiesbaden-i kozmetikus kongresszus sztárja volt, azóta újra megjelent kozmetikai szolgáltatásainkban az arc- és testkezelések során. Működési elve: különböző méretű üvegharang illesztékekkel végezzük a pulzáló vákuummasszázst. A pulzálás üteme a kezelés céljának megfelelően (méregtelenítés, ránckezelés, cellulitkezelés) automatikusan állítható be.
Az automata köpölyözővel végzett masszázsnak méregtelenítő, nyirokürítő, anyagcsere fokozó, feltöltő, simító hatása van. Természetesen a kezeléseket ennél is kúraszerűen kell végezni. A 20 perc galván és 40 perc ingeráram-kezelés alatt egyúttal mélymeleg terápia is alkalmazható. A gépi testkezelés ezen fajtájánál előkezelésként heti egyszer a test peelingezése ajánlott. Az eredmény szempontjából fontos, hogy a kúra ideje alatt és utána is vendégünk megfelelő életmódváltás szerint éljen (aktív testmozgás: futás, torna vagy gyaloglás, helyes étkezés). A lifting, fogyasztó, cellulit kezelési kúrák után javasoljuk havi egy alkalommal emlékeztető kezeléseket igénybe venni, mert ez az elért eredmény megőrzését segíti elő.
A nyirokmasszázskezeléshez használt gép bár elektromos árammal és feltöltéssel dolgozik, a kezelt testfelületre nem jut kellemetlen elektromos érzés, hanem többféle frekvenciával dolgozó, ütögető, vibráló, pumpáló hatásokat tudunk vele kelteni, hol felszínesen, hol mélyrehatóan. A kozmetikus vinil kesztyűben dolgozik.
Dolgozhatunk hatóanyaggal, ilyenkor a kezelt területet folpackkal fedjük le, vagy hatóanyag nélkül. A kozmetikus keze és a vendég teste között erőteljes pulzáló elektrosztatikus mező jön létre. Természetesen itt is az említett hatóanyagokat célszerű használni.

Írta: Kászonyi Andrásné