A 10 leggyakoribb hiba kezdő sminktetoválóként

Új szakmába kezdeni sosem egyszerű, ezért is érdemes utána nézni minden fontos lépésnek, minden eszköznek, és legfőképpen minden oktatóközpontnak, mielőtt bármibe is belevágnál. Ha rossz döntést hozol, abból rengeteg veszteséged származhat mind pénzügyileg, mind elvesztegetett idő szempontjából, ráadásul csorbulhat a szalonod és munkád elismertsége.

Nem hibázhatsz!

Mindenki követ el hibákat, de a sminktetoválásban már egy kis hibáért is nagy árat fizet a vendégünk, és ezáltal mi is. Kezdő sminktetoválóként pedig még nagyobb a kihívás, ezért is igyekeztem összeszedni azokat a hibalehetőségeket, amelyeket a kezdő sminktetoválók gyakran elkövetnek – remélem, a segítségével te már nem fogod!

1. Olcsó oktatásnak olcsó szolgáltatás a vége – Ismered a mondást: „Olcsó húsnak híg a leve”. Pont így van ez az oktatások esetében is. Ha olcsó képzést választasz, akkor a tudásod, az eszközeid, a szolgáltatásod is „olcsó” lesz. Gondold végig, hogy mire van szükséged ahhoz, hogy sminktetoválóként sikereket tudj elérni a szakmádban! Mielőtt sminktetováló iskolát választasz, nézz utána, hogy ki vezeti a képzést, mennyi tapasztalata van az oktatónak, milyen szervezés jellemzi, és hogy mit mondanak róla a korábban ott végzett tanulók. Minden információ fontos, ezért mindent vegyél figyelembe!

2. Kis pigmentkészletből nem lesz választék – Sokan azzal szeretnének spórolni a kezdő költségeken, hogy kevesebb színválasztékban tartanak pigmenteket, azt gondolván, hogy a leggyakrabban használt színek minden vendég igényeit kielégítik majd. Azonban mindig vannak kivételek, és ha jól végezzük a munkánkat, akkor minden vendégnél egyedi sminktetoválást készítünk. Nincs két ugyanolyan ember, ezért két ugyanolyan színű szemöldök sem fog előfordulni, ehhez pedig fontos, hogy a pigmentkészleted a lehető legtöbb színt tartalmazza, hogy mindig legyen miből választani.

3. Újra felhasználni ugyanazt a tűmodult nem higiénikus – Higiéniai okokból tilos ugyanazt a tűmodult többször használni! A tű hegye a bőrbe kerül, így kerülnek be a pigmentek a megfelelő helyre, viszont ha ugyanazt a tűmodult többször is felhasználjuk, akkor nemcsak a pigmentek kerülnek a bőrbe, hanem baktériumok, kórokozók vagy bármilyen más szennyeződés is. Ez fertőzésveszélyes, amivel a vendéged egészségét kockáztatod. Emellett a tű vége is kopik, nem lehet a végtelenségig precízen tetoválni ugyanazzal a tűvel. 

4. A rossz előrajzolás rossz eredményhez vezet – Az olcsó oktatásokon nem tanítják meg, hogy hogyan kell precízen megtervezni a formát. Az előrajzolásnak vannak fontos lépései, méréseket kell végeznünk, és meg kell tudnunk különböztetni az optikai és a mértani szimmetriát. Ehhez többféle eszközre, ellenőrzési módszerre van szükség. Ha ezek közül bármelyik lépés is kimarad, akkor a munkánk nem lesz megfelelő, aszimmetrikus lesz a végeredmény, amitől a vendégünk sem lesz lenyűgözve.

5. Ha nem követed az előrajzolt formát, nem lesz szép a végeredmény – Sokszor előfordul, hogy az előrajzolás tökéletes, de a tetoválás már nem pontosan a megrajzolt vonal mentén készül. A ceruza nem megfelelő kihegyezése ront a megrajzolt forma keretén, így ha azt rosszul tetoválod ki, nem lesz szimmetrikus a tetoválás. Az érzéstelenítés során, illetve figyelmetlen feszítés esetén a megrajzolt forma elkenődhet, ami szintén nehezíti a tetoválás menetét. Ha ezt nem javítjuk precízen, az a munkánk igényességébe kerülhet.

6. A bőr rétegeit ismernünk kell, hogy a megfelelő mélységbe készüljön a tetoválás – Ugyan kozmetikustanulóként a dermatológiát már ismered, a sminktetováláshoz elengedhetetlen, hogy jól ismerd a bőr tulajdonságait, rétegeit és az ezekben végbemenő folyamatokat, hiszen ezek nélkül nem lesz eredményes a munkád. Nem mindegy, hogy a bőr melyik rétegébe végezzük el a tetoválást, és ez bizony nagyon gyakran előforduló hiba a kezdőknél. A rossz mélységbe tetovált sminktetoválás vagy túl hamar kikopik vagy migrálódik. Mindkét esetben igénytelen lesz a munka és elégedetlen a vendég.

7. A bőr színéhez és altónusához nem megfelelő szín választása előnytelen munkát eredményez – Sok kezdő sminktetováló nem tanulja meg precízen a színelméletet és a pigmentekről való fontos tudnivalók alapjait, emiatt nem ismerik fel a bőr tónusait, altónusait. A rosszul kiválasztott pigment előnytelen munkát eredményez majd. Ez már a gyógyulás után kedvezőtlen színű lesz, a későbbiekben pedig még rosszabb lesz a végeredmény.

8. A helytelen kézmozdulatok rögzülnek, ami rossz munkát eredményez – Minden sminktetoválási technikának megvannak a maga speciális kézmozdulatai, amelyeket azért kell megfelelően alkalmazni, hogy a vendégünk bőrébe már az első alkalommal megfelelően bekerüljön a pigment. Ha rossz mozdulatokat alkalmazol, rossz sebességgel tetoválsz, esetleg rossz dőlésszöget használsz, akkor azok fognak berögzülni és így többször fogod ugyanazokat a hibákat elkövetni. A képzésed során ezeket tökéletesen kell elsajátítanod.

9. A rossz tűismeret és a rossz gépbeállítás bőrirritációt okoz – A sminktetováláshoz használt gépek és egyéb eszközök nem olcsók, ezért olyat kell választanod, amit magabiztosan tudsz használni. Ha nem állítod be a sminktetováló technikához megfelelően a gépedet és választod ki a megfelelő tűmodult, akkor a bőrt karcolni fogod, amivel irritálod. Ez befolyásolja a sminktetoválás során a pigmentek bőrbe jutását, és a végeredmény nem lesz esztétikus.

10. A a bőrrel való helytelen bánásmód maradandó hibát okoz – A dermatológiai alapismeretek mellett a bőr megfelelő feszítését is meg kell tanulni. Ha a bőr nincs megfelelően kinyújtva, a pigmentek nem kerülnek be megfelelően a bőrbe, ráadásul ilyenkor a bőr irritálódik és a gyógyult sminktetoválás foltos lesz – a bőr rosszul pigmentálódik, ráadásul még hegesedhet is. A képzés során el kell sajátítani a megfelelő feszítési technikát is, másképp előnytelen lesz az eredmény.

Kezdő sminktetoválóként fontos, hogy magabiztosan és helyesen végezd a munkád. Már a tanfolyamon el kell sajátítanod a korrekt mozdulatokat és technikákat, és az elméleti tudásodnak is tökéletesnek kell lennie. Tartós sminket készítesz, ezért minden lépés rendkívül fontos és minden elkövetett hiba nagy árat jelent a vendégnek és a sminktetoválónak is. Légy körüktekintő, amikor oktatást és eszközöket választasz, hogy biztos legyen a siker!

A szerző a Méhn Tünde PMU Art School alapítója és vezető oktatója, az NPM, LaBina, Onyx márkák forgalmazója, a ROSA Herbal Skin Care for PMU & Microblading & Tattoo fejlesztője, forgalmazója.


Ezt olvastad már?

FacebookPinterestTwitterLinkedInEmail