Fotó: freepik.com

Hatékonyabb rendszer váltja fel az OKJ-s képzést

A korábbi hírekkel ellentétben mégsem úgy alakítják át a szakképzést, hogy radikálisan csökkentik a választható szakmák számát, ehelyett az egész Országos Képzési Jegyzéket megszüntetik, és egy teljesen új, korszerűbb rendszert állítanak fel. Alapszakmákat ezentúl kizárólag iskolarendszerben lehet majd oktatni, a felnőttképzésben viszont nem lesz korlátozás, annyi specializáció és részszakképesítés jelenhet meg, amennyit a munkaerő­piaci helyzet éppen indokol. A változás a szépségipari szakmát is érinti, mutatjuk a részleteket.

Az OKJ-re épülő rendszer elavult, ezért olyan szisztémát alakítanak ki helyette, amely jobban igazodik a gyorsan fejlődő gazdasági környezet igényeihez. A jövő évtől induló rendszerben lesznek egyrészt az alapszakmák, melyeket iskolarendszerben, 5 éves technikumban, illetve hároméves szakképző iskolákban tanítanak majd. Másrészt lesznek a rugalmasabb kereteket biztosító, rövidebb idejű, speciális szaktudást nyújtó szakmai képesítések. Utóbbiakat kizárólag felnőttképzésben lehet oktatni. Harmadik képzési szintként továbbra is megmaradnak a céges keretek között működő, rövid ciklusú vállalati képzések is.

Az alapszakmák száma a jelenleginél alacsonyabb lesz, maximum 180. A második csoportot, a specializációkat nem fogják korlátozni.

Az OKJ-s jegyzék jelenleg körülbelül 760 államilag elismert szakmai képzést tartalmaz, lényegesen többet mint az európai átlag. A lap Németországot és Dániát hozta példaként, míg előbbiben 327 utóbbiban 111 szakma tanulható, de ez nem jelenti azt, hogy képzetlenebbek lennének ott az emberek.

Hamarosan jövünk a részletekkel, hogy ez mennyiben érinti a szépségipari oktatásokat! 

Forrás: index.hu


Ezt olvastad már?

FacebookPinterestTwitterLinkedInEmail