Fotó: Shutterstock

Higiéniai követelmények a járvány utáni járványveszélyben

Talán nem elkapkodott kijelentés, hogy a járvány vége felé közeledünk Magyarországon – Itt az ideje számot vetni azzal, hogy a félelem, az elkerülhetetlen fertőzések, halálozások után hogyan lépjünk vissza a mindennapi életbe, milyen óvintézkedéseket tegyünk, hogy a következő járványt elkerüljük.

Az óvintézkedések áttekintése előtt tekintsük át, mi is az a koronavírus!
A 2019-nCoV (SARS-CoV-2) néven megismert koronavírus (+) egyszálú RNS-vírusok közé tartozik. Ma hét olyan koronavírusról tudunk, ami az embereknél is képes betegséget okozni – a súlyosságukat tekintve nagyon változatos problémákkal: az egyszerű náthától a súlyos légúti nehézségekig. Ugyanez a vírustörzs (koronavírus) felelős a néhány éve feltűnt SARS-ért és MERS-ért. A vírus okozta megbetegedés hivatalos neve COVID-19.1.

A koronavírus-fertőzés tünetei: A koronavírus lappangási ideje 2-14 nap.2. A koronavírus a légutakat támadja meg. A fertőzés tünetei kezdetben hasonlítanak az influenza vagy egyéb légúti fertőzés tüneteihez: torokfájás, száraz köhögés, láz, gyengeség, fáradékonyság, légzési nehézségek, légszomj, ritkábban hasmenés

A COVID-19 okozta fertőzés az esetek nagyjából kb. 80 százalékában enyhe vagy közepesen súlyos tünetekkel jár. Az elsődleges, influenzaszerű tünetek után a betegség továbbterjedhet a tüdőre, súlyos légzési nehézségeket okozva. A koronavírus-fertőzés szövődménye lehet tüdőgyulladás, akut légzőszervi distressz szindróma (ARDS), veseelégtelenség, szeptikus sokk. Az életveszélyes szövődményeket az úgynevezett citokin-vihar okozza az immunrendszer túlzott védekezése folytán.3-4. A halálos áldozatok azok közül kerültek ki, akik a fokozott rizikójú csoportokba tartoztak: a krónikus betegségekben szenvedők, akiknek az immunvédelme károsodott – ebbe a csoportba tartoznak az idősebbek is5.

A vírus élettartama rövid, 70 nap alatt spontán elpusztul.6.

Hogyan terjed a koronavírus?
Főként cseppfertőzéssel az orron, a nyálkahártyán át, de a kutatók által az sem zárható ki, hogy a fertőzött széklettel való érintkezés során is megfertőződhetünk. Terjedése felületek érintésén keresztül is lehetséges, de még a felmosóvizet is vizsgálták ebből a szempontból – pozitív eredménnyel. 7. A vizsgálatok során kiderült, hogy a felületeken 2-3 napon belül elpusztul a vírus, desinficienssel kezelve azonnal eliminálódik, a szennyvízben pedig 1o-3o percig detektálható. A leggyakrabban a kilincseken, a számítógép klaviatúráján, a WC és a mosdó felületén tudták a vírus RNS-ét kimutatni.

Gyermekek esetében kevéssé valószínű a fertőződés.8.

Rizikófaktorként elsősorban az idős kort, a férfi nemet,9. a társbetegségeket, elsősorban a magas vérnyomást és a szívbetegséget,10-11.  jelölték a tudósok. Sok országban, így Magyarországon is szigorú rendszabályokat vezettek be, ennek ellenére a halálozási ráta az egyik legmagasabb volt a világon.12. Az epidemiológia és a közegészségügy szempontjából mindenképp elgondolkodtató a BM nyilvántartás adata a tavalyi és az idei influenzajárvány halálozása az idei koronavírus járvánnyal összehasonlítva. 

Belső védőszerek 

Természetes védelmet a fiatal kor, a BCG oltás, a D-vitamin, a statinok használat jelenthet – de mint a legtöbb felvetésben, pro és kontra érvek itt is, mint minden területen megjelentek. Végső összegzésekre és valós értékelésre majd az elkészített tanulmányok összehasonlító elemzése nyújt lehetőséget. 13.
A C-vitamin a leghatékonyabb immunerősítőként kering a köztudatban. Különösen akkortól kezdtek csodaszerként tekinteni rá, amikor Linus Pauling Nobel-díjas kémikus könyvsorozatot publikált a nagy dózisú C-vitamin nátha-, valamint daganatellenes hatásáról. Ugyan néhány komolyabb fizikai megterhelésnek kitett csoportnál (katonák, professzionális futók) valóban volt némi betegségmegelőző hatása a vitaminnak, az általános népességet nem védte meg a vírustól a C-vitamin – nyilatkozta dr. William Schaffner, a Vanderbilt Egyetem Orvostudományi Központjának megelőző orvoslással és fertőző betegségekkel foglalkozó szakértője a New York Times magazinnak.

Természetes védettséget kellene nyújtania a fertőzés következtében kialakult antitesteknek, elsősorban az IgG koncentráció növekedésének, de erről még nincsenek megbízható adatok. Mai napig emberi ismételt fertőződésről nem érkezett bejelentés.14.

Kézmosás és fertőtlenítés

Nagyon fontos, és mindenki által könnyen, egyszerűen alkalmazható fizikai védelem a kézmosás. A legalább 30 másodpercig tartó szappanos, alkoholos kézmosás teljes mértékben elpusztítja a vírust. A különböző alkoholos fertőtlenítőszerek hatásosságáról, annak összehasonlításáról is készültek elemzések. 15.

Javasolt a kozmetikai szalonban a beérkező vendéget megkérni, hogy

miután táskáját, egyéb holmiját ruhafogasra lerakta,
■  a kikészített alkoholos fertőtlenítőszerből a nyomópumpa kézzel történő érintése nélkül vegyen
és

■ alaposan dörzsölje át a kezét.

■  Lehetőleg ezután is a legkevesebb tárgyat érintse.

Melyik maszk mit tud?

A védőfelszerelések fontossága sem elhanyagolható.

A vírus 2.6 mikrométer vagy kisebb.

Elviekben az FFP2 pormaszk már véd ebben a mérettartományban, de
az FFP 3 a biztos. Ezeknek kilégző szelepe is van, ha azon van filter, akkor a környezetet is védi. Pontosan fel kell az arcra feküdnie, ezért például szakállas emberen a védőhatékonyság jelentősen csökken.
A sebészi maszk csak arra szolgál, hogy a környezetet védje, a szájból, orrból kiáramló nagy sebességű részecskék számát csökkentse.

Szemüveg, védőpajzs és gumikesztyű

A vírus a nyálkahártyán fertőz, ezért a szemet is védeni kell. Mivel a kozmetikai szalonban nem ellenőrizhető, hogy a szépülni vágyó fertőzött-e, szemüveg használata vagy védőpajzs ajánlott. Ugyanígy fontos a gumikesztyű használata is, ha épp nem a kezelést végzi a kozmetikus, hogy az esetlegesen a felületekre rakódott friss vírus ne okozhasson fertőzést.16-17-18.
Az arc alkoholos tisztítása után a krémek felvitele már veszélytelen.

A vendég távozása után alkoholos fertőtlenítőszerrel érdemes az általa kézmosás előtt érintett, vagy használati tárgyaival érintkezett felületeket (ruhafogas, asztal, ahová a táskáját tette,) áttörölni.

KATTINTS a megerősített higiénés szabályokért! 

Távolságtartás

 A fizikai védőeszközökön kívül fontos a távolságtartás.

Normál légvétel esetén a részecskeáramlás szempontjából a 2 méter távolság az ajánlott. Noha tüsszentéssel a vírusok akár 7 méteres távolságra is kilökődhetnek, ezen segít a higiéniés szabályok betartása: zsebkendőbe tüsszentés, sebészi arcmaszk viselése.

■ Kozmetikai kezelésnél elegendő, ha a kezelt vendég kilégzése nem a kozmetikus arca felé irányul.
■ Érkezéskor, távozáskor a beszélgetés ideje alatt azonban érdemes a 2 méteres távolságot betartani.

Mit tanultunk a történtekből?
Május 19-én a WHO adatai alapján a légszennyezettség a szigorú óvintézkedések feloldása után elérte a járvány előtti szintet. Kérdés, hogy egy rosszul megválaszolt „vizsgakérdés” után lesz-e még lehetősége az emberiségnek a javításra…

Irodalomjegyzék Forrás:
1 www.jwatch.org/na51083/2020/03/13/covid-19-incubation-period-update
2 www.ecdc.europa.eu/en/2019-ncov-background-disease
3 https://www.medrxiv.org/content/10.1101/2020.05.15.20103549v1
4 https://www.nature.com/articles/s41418-020-0530-3
5 http://elitmed.hu/kiadvanyaink/lam–lege-artis-medicin—/amit-eddig-az-uj-
koronavirusrol-tudunk-16452/
6 https://www.webdoki.hu/cikk/135470/egeszsegugy/mindegy-mit-teszunk-70-nap-alatt-
elpusztul-a-koronavirus-allitja-egy-izraeli-professzor.html?tfrom=hirlevel&utm_source=
newsletter&utm_medium=email&utm_campaign=hlv-1&edm=1&edm_sid=4020
7 https://www.the-scientist.com/news-opinion/countries-begin-large-scale-screening-for-
sars-cov-2-in-sewage-67535
8 https://jamanetwork.com/journals/jama/fullarticle/2765616
9 https://connect.medrxiv.org/relate/content/181?page=2
10 https://www.thelancet.com/lancet/article/s0140-6736(20)31024-2
11 http://otszonline.hu/cikk/dohanyzas_szerepe_a_koronavirus_fertozes_
terjedeseben
12 https://index.hu/kulfold/2020/05/20/koronavirus_jarvany_idosotthonok_europa_tanacs/
13 https://www.drportal.hu/hir.php?szid=89&tema=65&hid=26734_hirlevel
14 www.thelancet.com/journals/lanres/article/PIIS2213-2600(20)30134-X/fulltext
15 https://www.drportal.hu/hir.php?szid=188&tema=37&hid=27061_frisshir
16 www.nature.com/articles/d41586-020-00859-y
17 https://akjournals.com/view/journals/650/161/24/article-p983.xm
18 http://orvositudasbazis.eu/cikkek/onjaro-robot-segiti-a-koronavirus-elleni-
vedekezest-a-semmelweis-egyetemen?t=cedef642c84ff7a02093583e4a60783560
55e9d8096ef09363bf2bbaf1baf817

A szerző a Semmelweis Egyetem, Népegészségtani Intézet, a Magyar Faluegészségügyi Tudományos Társaság elnöke.
Elérhetősége: simek.agnes@gmail.com


Ezt olvastad már?

FacebookPinterestTwitterLinkedInEmail