Hofer Szilvia: Szorgalom és alázat is kell a sikerhez

Maximalistának és törekvőnek, de nem törtetőnek tartja magát a Make-up Magyar Kupa bajnoka, Hofer Szilvia, akivel a sminkelés szenvedélyéről, a versenyről és a terveiről beszélgettünk.  
Smink: Hofer Szilvia
Modell: Tóka Doroti
Fotó: Forintos Timi/LeRose Photography

Ki vagy mi vonzott a szépségszakmához?
Tizenkét éves koromban anyukámtól kaptam egy szépségápolási könyvet, „Tökéletes Smink” volt a címe. Teljesen elvarázsolt, imádtam nézegetni – majd el kezdtem sminkelni mindenkit, akit csak lehetett a környezetemben. Valahogy így kezdődött, ez a könyv a mai napig ki van rakva nálam a kozmetikában.

Kozmetikus akartál lenni? Vagy „csak” sminkes? Vagy mindkettő?
Sokáig csak a sminkelés vonzott. Jóval érettségi után végeztem el a kozmetikusiskolát, ezt szintén imádom csinálni. Bár ez köszönhető annak is, hogy Győr egyik legjobb mesterétől tanulhattam, Póczi Erikától, aki maximálisan adta át a tudását tanítványainak.

Hogyan jött az ötlet, hogy indulsz a Beauty Make-up Magyar Kupa sminkversenyén?
Tavalyelőtt már indultam egyszer, de sajnos lebetegedett a modellem a verseny napjára, és hirtelen mást kellett vinnem. Persze őrajta már nem úgy állt a smink, mint az eredeti modellen. Sokat tanultam belőle, és a szerencsétlenség ellenére sem adtam fel, csak vártam a megfelelő modellre.

Indultál már más versenyen is?
Korábban a Szépítész Magazin „Sztársminkes” elnevezésű fotópályázatán indultam, ahol szintén 1. helyezést értem el. Utána a Kézműves kupa sminkversenyén, de ott nem értem el helyezést. Akkor döntöttem el, hogy elmegyek tanulni Sipos Zitához, hisz régi vágyam volt, hogy tőle sajátítsam el azt a tudást, ami az „élő” versenyzéshez kell. Nekem ő a példaképem.

Hogyan készültél fel?
Mindig próbálok a lehető legalaposabban utána járni a témának, és a versenykiírást szem előtt tartva minél előbb elkezdeni gyakorolni a modellen. Nyár elejétől kezdve heti egyszer, illetve a verseny előtt egy hónappal már heti kétszer jött a modellem, Doroti gyakorolni.

Volt segítséged?
Nyáron mindenki nyaralni volt, ezért egyedül vágtam bele. Nekem már az is nagy segítség volt, hogy olyan modellt találtam, akire maximálisan számíthattam, hisz az eredmény 50 százaléka a sminkesen, és bizony ugyanennyi a modellen múlik. Nem elég hogy a külső adottságai meglegyenek, szorgalom és alázat is kell a sikerhez.

Ki volt a mestered?
Természetesen Sipos Zita, akihez nyár végén mentünk el a modellemmel, hogy megmutassam az elképzelésemet és átbeszéljük az utolsó apró részletig a színeket.

Milyen technikát, színeket alkalmaztál?
Erőteljes és egyben letisztult hatást szerettem volna elérni. A választásom egy sötét ultraviola szemhéjfestékre esett, aminek annyira gyönyörű volt a színe, hogy nem szerettem volna elvonni a figyelmet róla, ezért egy úgymond semleges ekrü színnel kombináltam, amire ezüstös és nagyon világos lila csillámok kerültek. A technikai részénél pedig mindhármat szerettem volna alkalmazni: erőteljes tusvonal, mélyítővonal és satíros szem. Ehhez a szemsminkhez egy visszafogott, halványlila rúzst, illetve szájfényt választottam.

Nehéznek érezted a versenyt?
A nehézség mindig a versenykiírásban van, hogy minden kitételnek megfeleljen a megalkotott smink. Főleg ha benne kell lennie a hordhatóságnak, hogy a modell ki tudjon lépni vele az utcára. Ilyenkor nem szabad nagy túlzásokba esni, meg kell találni azt a határvonalat, ami több mint egy sima alkalmi smink, de nem megy el a fantáziasmink irányába. A versenyen a legkönnyebb dolgom a modellemmel volt, mert profi módon csinálta végig az egészet, nem mutatva, hogy mennyire izgul, és ez nyugtatólag hatott rám. Ennek ellenére, amikor elkezdődött a verseny, akkor néha megremegett a kezem az izgalomtól, és ezt volt a legnehezebb levetkőznöm.

Szilvi a barátai körében

Jövőre a müncheni Eb-n képviseled hazánkat. Hogyan készülsz erre a megmérettetésre?
Év eleje óta készülök rá. Mindenképpen új ruhája lesz a modellemnek, mostanában megyek megbeszélni a ruhatervezővel az elképzeléseimet. A mesteremmel, Sipos Zitával is szeretnék egyeztetni, hogy átbeszéljük a sminket még egyszer, hogy szükséges-e valamilyen kis változtatás, illetve a sminket újra fokozatosan be kell gyakorolnom.

Mit szólt a családod, a barátaid a győzelmedhez?
Nagyon örültek neki, mindenki nagyon szurkolt nekem, büszkék rám. Boldog vagyok, hogy a versenyre is sok barátom elkísért.

Zsófi, a testvéred szintén szakmabeli? Van más is a családban, aki a szépségszakmában tevékenykedik?
Szerencsésnek mondhatom magam, hogy nagyon jó testvérem van, akinek a véleményére a verseny ideje alatt is számíthattam. Nagyon jó stílusérzéke van, amit nemcsak körmösként kamatoztat. Egy szalonban dolgozunk, úgyhogy nem kellett messzire mennem tanácsaiért. Egyik unokatestvérem szintén sminkesként dolgozik Londonban, anyukám nővére pedig fodrász.

Hol tartod a kupát és az oklevelet?
A kozmetikában, hisz a legtöbb időt ott töltöm, és persze, hogy a vendégeim is láthassák, akik szintén nagyon izgultak értem.

Mivel töltöd a szabadidődet, sport, hobbi?
A kevés szabadidőmet a családommal és a barátaimmal töltöm, illetve van egy tündéri cicám, imádom az állatokat.

Milyen szakmai céljaid vannak?
Szeretnék majd még más sminkversenyen is indulni, emellett a kozmetikus mestervizsgát megcsinálni, hogy idővel én is taníthassak. De addig még sok mindent le kell tennem az asztalra…

Hogyan jellemeznéd önmagad?
Maximalista és törekvő, de nem törtető. Az elvem, hogy úgy élj, hogy élni hagyj.

Ha bármit kívánhatnál, mi lenne az?
Amilyen hosszú ideig csak lehet, egészséget a szeretteimnek és magamnak. Ha az megvan, minden megvan, a többi csak rajtunk múlik.

Mit jelent a hivatásod?
Az egyik legfontosabb dolgot az életemben. Szerencsés vagyok, hogy én megtaláltam és kiteljesedhetek benne, illetve hogy szakmai elismerésben részesülhettem, s hogy nap, mint nap kapom a pozitív visszajelzéseket a vendégeimtől. Folyamatosan meglehet benne újulni, és nem tud unalmassá válni.

Mi az a három dolog, ami a legfontosabb az életedben?
A családom, az igaz barátaim és a munkám.

 

Csillagjegye: „Tipikus mérleg vagyok,minden döntésemet átgondolom.”
Kedvenc filmje: „A mostani kedvencem a Freddie Mercury életét feldolgozó Bohém rapszódia. A tesómmal háromszor is megnéztük moziban, és nem tudunk vele betelni. Imádjuk a Queen zenéjét”
Kedvenc könyve: „A sminkes könyveimbe szoktam belelapozgatni, legutóbb pedig Harry Pottert olvastam”

 

 

Te már előfizettél?

A Beauty Forum Magyarország piacvezető szépségszakmai magazinja. Naprakész leszel a kozmetikai újdonságokban, megismerheted a hatóanyagtrendeket és kutatási eredményeket. Megtalálod a smink, pilla, arc- és testápolási módszereket is. Évi 10 alkalommal jelenik meg.

Rendeld meg most! Katt ide!


Ezt olvastad már?

FacebookPinterestTwitterLinkedInEmail