Kire vonatkozik az adatszolgáltatási kötelezettség?

Július 1-től minden vállalkozásra vonatkozik, amely belföldi adóalany részére számláz, 2021. január 1-től pedig azokra a vállalkozásokra is, akik magánszemély, külföldi vállalkozás vagy más külföldi szervezet részére állítanak ki számlát.

A NAV adatszolgáltatási kötelezettség alól 2020. július 1l nem mentesít:

  • A számlázott összeg nagysága.

Amennyiben az eladó és a vevő is belföldi adóalany, akkor a számla végösszegétől függetlenül be kell küldeni a számlát a NAV-nak.

  • Számlakiállító szervezeti formája.

Ha a nonprofit szervezet (pl. alapítvány) gazdasági tevékenységet is folytat, akkor áfa alanyává válik, ha más áfa alany részére számláz, adatszolgáltatásra kötelezetté válik.

  • Ha a vevő alanyi adómentes státuszú.

Az adatszolgáltatási kötelezettség akkor is fennáll, ha alanyi adómentes (katás vállalkozások túlnyomó része alanyi adómentességet választ) más alanyi adómentes vállalkozásnak számláz.

  • Ha az adószámmal rendelkező magánszemély nem szerepel az egyéni vállalkozók közhiteles nyilvántartásában.

Bizonyos gazdasági tevékenységeket nem kötelező egyéni vállalkozóként folytatni (pl. bérbeadás, szellemi szabadfoglalkozásúak). Ha a magánszemély ebbéli minőségében bevételszerző tevékenységet folytat, s a megbízójával nincs alá-, fölérendeltségi viszonyban, akkor köteles adószámot kérni a NAV-tól. Az egyéni ügyvédek, önálló közjegyzők, egyéni szabadalmi ügyvivők, önálló bírósági végrehajtók sem szerepelnek az egyéni vállalkozók közhiteles nyilvántartásában, de rendelkeznek adószámmal, mivel gazdasági tevékenységet folytatnak. E körbe tartozó személyek a jelenleg hatályos szabályok alapján is kötelezettek adatszolgáltatásra, ha más belföldi adóalany részére olyan számlát állítanak ki, amelyben az áthárított áfa összege eléri, vagy meghaladja a 100 000 Ft-ot.

Te regisztráltál már a NAV online számla oldalra? Mutatjuk hogy kell! KATTINTS!

Ingatlan bérbeadási tevékenységet az Áfa Törvényben meghatározott körülmények fennállása esetében lehet adószám nélkül is végezni, adószám hiányában nincs mód számlázni, így online adatszolgáltatásra sem kerülhet sor.

Ha az adószám nélkül bérbeadó magánszemély részére belföldi adóalany számlát állít ki, akkor csak 2021. január 1-jétől keletkezik adatszolgáltatási kötelezettsége.

Kérdésed van az online adatszolgáltatással kapcsolatban?
Bővebb információért fordulj a cikk szerzőjéhez: Dr. Angyalné Varga Krisztina, szakközgazdász, reg. mérlegképes könyvelő, gazdasági marketing tanácsadó:  06/20 598 4787; angyal.office@gmail.com

 

 


Ezt olvastad már?

FacebookPinterestTwitterLinkedInEmail