Masszázshoz is kell pénztárgép?

Megkérdeztük az illetékest, azaz az adóhatóságot, hogy a fizikai közérzetet javító szolgáltatásokat érintő, január 1-én életbe lépett törvény vonatkozhat-e a masszástevékenységet is folytató kozmetikusokra, tehát kötelező lesz-e számukra is az online pénztárgép?

A NAV Sajtóosztályának válasza:
A jogszabály a kötelező pénztárgéphasználatot TEÁOR-számhoz köti.
2017. január 1-jétől – a 2009. október 15. napján hatályos TEÁOR 08 besorolású – 96.04 szerinti Fizikai közérzetet javító szolgáltatási tevékenységet folytató adóalanyok nyugtaadási kötelezettségüknek kizárólag online pénztárgéppel tehetnek eleget.
A TEÁOR 96.04 „Fizikai közérzetet javító szolgáltatás” szakágazatba a török fürdők, a szaunák és gőzfürdők, a szoláriumok, a gyógyfürdők, a fogyasztó és karcsúsító szalonok, a masszázsszalonok stb. tevékenysége tartozik.
A TEÁOR magyarázat szerint a 96.02 „Fodrászat, szépségápolás” szakágazatba tartozik – többek között – a kozmetikai kezelés, arcmasszázs, arckikészítés, sminkelés stb. Mivel a TEÁOR 96.02 alá tartozó kozmetikai tevékenység az NGM rendelet 1. számú melléklete szerinti felsorolásban nem szerepel, e tevékenység folytatása esetén nem kötelező a pénztárgép használata. Az adóalany bizonylatadási kötelezettségének nyomdai előállítású (kézi) nyugta vagy számla kibocsátásával vagy akár online pénztárgép használatával is eleget tehet.


Ezt olvastad már?

FacebookPinterestTwitterLinkedInEmail