3D-s sminktetoválás

Térhatású és természetes

Manapság minden 3 dimenziós: az ultrahangképek a kismamáknak, a video játékok a gyerekeknek, a filmek a mozikban, sőt még a sminktetoválások is a kozmetikában.

Ahhoz, azonban hogy erről részletesen beszéljünk, meg kell határoznunk a 3D-s sminktetoválás fogalmát. Azokat a sminktetoválásokat nevezzük 3 dimenziósnak, melyeknek térhatásuk van, melyek olyan hatást keltenek, mintha kiemelkednének a tér síkjából. Természetesen csak optikailag!

Trendváltozások

Évekkel ezelőtt a finom vonalak jellemezték a sminktetoválást, inkább csak vékony szemkontúrokat készítettünk, és talán csak a szájkontúrt jellemezte a vastagabb vonal.
Mostanában azonban a vendégek egyre jobban hozzászoknak a kényelmes „viselethez”, egyre többet szeretnének, már nem elég az, ha finom vonallal hangsúlyozzuk a szemeket vagy a szájat.
A szem tetoválásánál már sminkhatású kontúrt szeretnének, a szájakat már nem elég kontúrozni, inkább rúzsozott hatású szájra vágynak és többnyire a szemöldököt sem a tömör egyszínű tetoválás jellemzi, hanem a sokkal természetesebb szálas technikával készült sminktetoválás. Természetesen ezt sem lehet általánosítani, nem lehet azt mondani, hogy én már csak ilyen, vagy csak olyan tetoválásokat készítek. Elsősorban mindig a vendég adottságai és igénye határozza meg az elkészítés módját, azaz a választott technikát.
Minden esetre az biztos, hogy egyre többet kell nyújtanom a vendégeknek!
3D sminktetoválással árnyaltabb vonalakat, finoman hangsúlyozott szájakat és szemöldököket tudok készíteni.

3D-szemöldöktetoválás – azaz duo color szálazás

A szemöldök elkészítésénél manapság arra törekszik mindenki, hogy természetes hatású legyen. A természetes szemöldök pedig szálakból áll, nem teljesen egyszínű, és néha még a szálak sem párhuzamosak.
Sminktetoválással rengeteget tudok javítani a szemöldök színén, a megfelelő forma kialakításával pedig igazi liftinghatást lehet elérni. Az egész arcot, a tekintetet legjobban a szemöldök formája és színe határozza meg! Nagyon fontos a szemöldök a megjelenés szempontjából.

Térhatás 2 színnel

A 3D-s szemöldök készítésének lényege, hogy térhatású legyen, vagyis a szőrszálak még nagyobb hangsúlyt kapjanak.
Ezt nem úgy érem el, hogy még sötétebb pigmentet választok, hanem azzal, hogy 2 színt alkalmazok az elkészítéshez.
Először kialakítom a szemöldök ívét, formáját a barna színű pigmenttel, vagyis elkészítem a szőrszálak megtetoválásával a szemöldököt.
A 3D-s hatást úgy érem el, hogy hangsúlyt adok a szálaknak, tehát a már meglévő barna szálak közé világos pigmentet tetoválok. Ezáltal nagyobb lesz a szín különbség, és a barna szőrszálak nagyobb hangsúlyt kapva jobban ki fognak emelkedni.

3D-s szemtetoválás – azaz satírozás és highlight technika

Tudatosan nem szemkontúr tetoválást írtam, mert a szem tetoválásának elkészítése már jóval túlmutat a tusvonal szerű kontúron. A szem hangsúlyozása, optikai nagyobbítása szinte minden hölgynek jól áll, de a formák, és a színek kiválasztása már jelentősen eltér a vendégeknél.
A legegyszerűbb 3D-s sminktetoválást a szem készítésénél lehet elérni. Ebben az esetben arra törekszem, hogy a szempillákat emeljem ki, vagyis először a szempillasűrítést (lashline) készítem el. Azáltal, hogy összekötöm a szempillák közötti részt, vagyis feltöltöm pigmenttel a bőrszínt, úgy néz ki, mintha sokkal sűrűbb és hosszabb pillái lennének a vendégnek. Amikor ezt befejeztem csak utána készítem el a kontúrt.
Ez történhet akár egészen finom vonallal, vagy akár hangsúlyozottabb kontúrvonallal.
A legmodernebb 3D-s eljárás azonban az egyre jobban elterjedő füstös hatású szemkontúr a „smoky eyes” tetoválás. Lényege az, hogy kiemeli a szemeket, árnyalja azt, de sokkal lágyabb hangsúlyt készítek ezzel az eljárással, mint a tusvonalszerű (hosszan kihúzott), kemény tekintetet adó, lassan idejét múlt módszerrel.
Ez egy olyan 3D-s tetoválási technika, mellyel satírozott, sminkhatású szemkontúr tetoválást készítek. Előnye, hogy sokkal természetesebb hatású, olyan, mintha ceruzával vagy porral festette volna ki magát a vendég.
Az igazi 3D-s szemtetoválást azonban a highlight technika biztosítja! Ennél a módszernél a szemhéjakat nemcsak sötét pigmenttel hangsúlyozom, hanem (sminknél már ismert módon) a belsőzugban vanília színnel is árnyalom.

3D szájtetoválás – azaz satírozás és szájfényhatás

Mindannyian tudjuk, hogy a nőiesség egyik jelképe a száj. A száj formája és színe rendkívül meghatározó a nők számára. A száj kontúrozásával kiemelhetjük a szájat, de csak abban az esetben érdemes a szájat hangsúlyozni, ha annak formája tökéletes. Ha a száj 2 oldala nem szimmetrikus, vagy az alsó és felsőajak aránya nem megfelelő, akkor „csak” szájkontúr tetoválással nem lehet szép eredményt elérni. A száj vékony vonallal történő, finom kontúrozását tehát azoknak ajánlom, akiknek a száj színe és formája is megfelelő, csak szeretnék, ha határozott széle lenne szájuknak.
A száj optikai, vagyis 3D-s nagyobbítását csak abban az esetben tudom elérni, ha a kontúrvonalat és a saját szájszínét besatírozom, harmonizálom. Ha a vendégemnek a száj formáján korrigálni kell, mert például nem teljesen szimmetrikus, akkor csak színkitöltéssel, azaz satírozással lehet javítani.
Azoknak a vendégeknek is a satírozott szájat ajánlom, akiknek nagyon halvány, színtelen a szájuk.
A satírozott 3D-s technikával nemcsak a száj kontúrját emelem ki, hanem az egész szájat hangsúlyozom. Satírozással egészen finom árnyalásokat is lehet készíteni, mely a száj domborulatát hangsúlyozza. További lehetőség a száj kiemelésére, ha a száj körül világos színű pigmentet tetoválunk, ezért a nagyobb színkülönbségnek köszönhetően szájfényhatásúnak tűnik. Kiemelésre tehát nemcsak sötét, hanem az egészen világos pigmentek is alkalmasak.

Császár Zsuzsanna

A teljes cikk a Beauty Forum 2012/3-as számában olvasható!


Ezt olvastad már?

FacebookPinterestTwitterLinkedInEmail