Fotó: Shutterstock

A bőrápolás veszélyei

Csak hatástalan vagy még veszélyes is? Nincs rosszabb, mint szolgáltatást alacsony tudással és szakképzettséggel kínálni és végezni, ami jó esetben csak nem hat, rossz esetben vendégünk testi épségét is veszélyezteti.

Mára a kozmetikus szakma nagyon kitágult – sok esetben a határait feszegeti. Új fogalmak és új kezelési technikák jelentek meg – mindezt a szabályok és törvények lemaradva követik.
Egyre nagyobb teret hódítanak az apró szúrásokkal járó, mikrosérüléseket okozó kezelések.
Közkedveltté váltak a minimál invasive beavatkozások, a medical beauty kezelések.

Báránybőrbe bújt farkasok

A nem invasive kezelések köze tartoznak a hagyományos, klasszikus kozmetikai kezelések.
Ide tartoznak az IPL-kezelések is. Ez utóbbiról több német szakembernek és orvosnak is az a véleménye, hogy ezek a gépek „báránybőrbe bújt farkasok,” mint ahogy azt Dr. Frank Rösken (plasztikai, esztétikai sebész) megfogalmazta. Bár nagyon egyszerű a velük való kezelés, ámde hatalmas elméleti tudást követel a használatuk. Erre pár napos tanfolyamok nem elegendőek.
Így az eredménytelen munka „csak” kártérítéssel jár, az okozott égési sebek esetenként büntetőjogi üggyé is válhatnak.

IPL-kezelés utáni hiperpigmentáció

■ Ma a legvitatottabb kezelések közé tartoznak a mikro- vagy mesotűs és a plazmakisüléses kezelések is. Dr. Hans-Ulrich Voigt (német dermatológus, allergológus szakorvos, Haut und Laserzentrums Dermatologie am Dom-München) írja a „Ki, mit csinálhat?” (német Beauty Forum 2017/7) cikkében, hogy egy kozmetikus mikroneedling/mikrotűs kezelést (Németországban – a szerk.) 1 mm mélységig végezhet. Ez
országonként változik, Ausztriában 1,5 mm-ig megengedett. Ezzel a kikötéssel a kezelés rizikófaktora egy jól képzett szakember esetében rendkívül csekély.

Plazmakezelés három hónap után

■ A plazmakisüléses kezelések égési foka és eredménye is erősen vitatott. A hélium- vagy egyéb kisülésű orvosi készülékek mélyre hatóak – e kívánt (és nem kívánt) sérüléseket egy orvos kezelni tudja. Egyetértek a bőrgyógyászok azon véleményével, hogy a kozmetikus semmi olyan kezelést ne végezzen, aminek a következményeit nem tudja kezelni.

Oktatási nonszenszek

Sokféle tanfolyam végezhető el ma kozmetikus alapképzés nélkül. Emellett találkozhatunk oktatást végző forgalmazókkal is, akik bár ismerik a gép működését, de nem ismerik a kezelés lefolyását, és/vagy nem tudják kezelni a esetleges negatív következményeket. A kereskedőtől így kapott pár órás információátadás felvilágosításnak számít és nem képzésnek.
Vannak, akik úgy gondolják, hogy ha ők maguk jól dolgoznak, akkor jól is tudnak oktatni. Pedig az oktatást is tanulni kell! Azt javaslom mindenkinek, hogy nézze meg annak az ez irányú papírjait, akinél tanulni szeretnének! Találkoztam már olyan diplomával, amit olyan „szakember” állított ki, aki maga nem rendelkezett az adott képzettséggel.

Ázsiai veszedelem?
Az ázsiai gyártók gyorsan felmérték az európai szépségpiacot
és mérhetetlen mennyiségben gyártanak lényegesen olcsóbb gépeket az európai gyártóknál. Nagyon sok esetben azonban nem stimmelnek a paraméterek.
Az ázsiai kínálatban vannak európai minőségi standard szerint gyártott gépek is, de az ezek árában is tükröződik. Sok jó koreai vagy kínai termék is kapható. Javaslom, hogy csak olyan forgalmazótól vásároljanak, akik személyesen együtt dolgoznak a gyártókkal, kontrollálják a gyártási folyamatot és együttműködnek velük a fejlesztésben – és nem csak a cégük logóját nyomatják rá a készülékekre, ha egy nagyobb mennyiséget megvásárolnak.

Érdemes felelősségbiztosítást kötni?
Igen, nagyon fontos! Már csak azért is, mert a biztosító eleve felvilágosítást ad a védelem köréről, hogy mi tartozik bele és mi nem – ezt nagyon végig kell gondolnunk!  
A bíróság előtt mindig az a felelős, aki utoljára kezelte a vendéget. Sokan vállalnak korrekciót. A permanent make-up lézeres vagy vegyi eltávolítása is sokszor kiszámíthatatlan. Az okozott sebek kezelése nem kozmetikusi feladata.
Az információ hiánya nem ment fel a felelősség alól, nem mentség, hogy „nem tudtam, hogy ezt is meg kell tanulnom”, vagy hogy „nem találtam erre előírást”.
2000 óta kérnek fel szakvéleményezésre – peres eljárások során. Ebben a munkában sok orvos, fizikus, technikus és kolléganő támogat, közösen megvitatjuk az eseteket.
■ A praxisomban először a lézerek és az IPL-ek által okozott égések és fehér foltok gyógyulása kapcsán kellett véleményt mondanom. Sajnos látnom kellett, ahogy egyik-másik kollégát pénzbírsággal és/vagy az üzlet bezárásával sújtottak egy-egy kártérítési eljárás végén.
■ Azóta a legkülönbözőbb estekhez kérték már a szakvéleményem. Többek között sminktetoválások kapcsán, hogy valóban esztétikai szempontból zavaró végeredményről van-e szó, vagy „csak” a vendég elégedetlensége adott okot a feljelentésre. E téren a mikroblading megjelenése óta hegesedési problémák miatt kérik ki a véleményem.
Sokszor a szakember fordul a bírósághoz, feljelentve a gyártó/forgalmazó céget, aki gépe(ke)t eladták nekik. Sok forgalmazó nem tudja, hogy a bíróság előtt ő számít „gyártónak”, őt terheli a felelősség minden technikai és személyi károsodás következtében.

Egy példa
Most dolgozunk egy kolleganő perén, akinek majdnem az egzisztenciájába került, hogy egy aránylag rövid ideje a piacon levő cégtől vásárolt diódalézert. Majdnem két évig dolgozott vele, amikor már nemcsak a vendégek fenyegették kártérítéssel, hanem már ő maga is elégedetlenné vált. Ekkor keresett meg engem. Az első dolgunk az volt, hogy a technikus kollégával ellenőriztettük a gépet. Már ekkor kiderült, hogy a lézernek sem az energiája, sem a Hz-száma nem egyezik meg azzal, ami a kezelőfelületén állt.  Ez az ügy jelenleg is zajlik, és úgy néz ki, hogy a kolleganő megnyeri a pert.

Mit tehetünk? A saját szakmai életem is azt bizonyítja, hogy minél több ismeretet sajátítunk el, annál meggyőzőbbek vagyunk, és annál több vendéget vonzunk. A termékek megfizethetőek és lecserélhetőek, a megszerzett tudás csak a tied.


Ezt olvastad már?

FacebookPinterestTwitterLinkedInEmail