A férfi vendég

Igényes megjelenés

A férfiak jó megjelenésére egyre nagyobb az igény mind a munkahelyen, mind a magánéletben. A frissen borotvált, tiszta, matt bőr és a kellemes illat nem maradhat el egyetlen nap sem. A napjainkban kialakult esztétikai elvárások növelik a férfiak igényét a kozmetikai szolgáltatásokra.
A fiatal férfiak körében kialakult egy új irányzat, melynek képviselői az ún. metroszexuálisok, akik potenciális vásárlói a férfi arc- és testápoló szereknek, valamint a kozmetikai szolgáltatásoknak.

Új célcsoport: Metroszexszuális férfiak

A kifejezés Mark Simpson cikkéből származik, 1994-ből. A metroszexuális jelző, azokat a fiatal, egyedülálló, heteroszexuális férfiakat jelzi, akik nagy gondot fordítanak a megjelenésükre. Például, gyantáztatják a szemöldöküket, manikűröztetnek, kozmetikai tisztító, regeneráló, stb. kezeléseken vesznek részt.
A metro (metropolitan) előtag jelzi, hogy nagyvárosban  él és dolgozik, a szexuális(-sexual) jelenti, hogy olyan heteroszexuális akinek nagyon kifinomult az esztétikai érzéke.

A férfi bőr

Miért van szükség külön férfi kozmetikumokra és speciális kezelésekre?
A válasz nagyon egyszerű, mert a férfiak bőre más, mint a nőké. Alapvető különbségek figyelhetők meg a két nem bőrének felépítésében, a nemi hormonok aktivitásában és a testet borító szőrzet minőségében, mennyiségében.

Ajánlott kezelések

■ Az elsődleges cél a comedók eltávolítása, a túlzott faggyútermelés normalizálása, a  gyulladások csökkentése és a bőrfelszínén látható csillogó zsírfény eltávolítása.
■ A  szarkalábak kialakulásának késleltetésére, illetve megszüntetésére a hidratáló kezeléseket ajánljuk. A korral a kollagén szintézise csökken, amely mély, markáns ráncokat eredményez, ilyenkor a fiatalító, feszesítő, sejtregeneráló kezeléseket végezzünk.
■ A szőrtelenítés egyre gyakoribb a férfiak körében. Legjellemzőbb a hónalj, a mellkas, illetve a hát gyantázása. Mindenképpen ajánlott a kímélő azulénes, mirhás vagy cukorgyanta használata, mert az erős szőrzet eltávolítása nagyon megviseli a bőrt. A gyantázást követően javasoljuk a szőrgyengítő termékek minden napos használatát a puhább vékonyabb, halványabb szálak visszanövéséhez.
■ A svédmasszázs keringésfokozó hatású, méregteleníti a szöveteket, fellazítja az izomgörcsöket, csökkenti a stresszt.
■ Meleg lávaköves masszázs ellazítja a mélyizmokat, harmonizálja az idegrendszert, erős feszültségoldó hatású.

Férfias illatok

Férfias illatú illóolajok kozmetikai bőrproblémákra:
Cedrus Atlantica (Atlasz cédrus) – Csökkenti a haj hullását, korpásodását, faggyútermelődést szabályozza.
Citrus Bergamia ZE (Bergamott héj) — Csökkenti a faggyútermelődést, nyugtató, problémás (aknés, ekcémás) bőrre.
Citrus Limonum ZE (Citrom héj) – Fertőtlenítő, összehúzó, faggyútermelést normalizáló.
Cupressus Sempervirens (Európai ciprus) – Vérzéscsillapító, összehúzó, gyulladáscsökkentő.
Juniperus Virginiana (Virginiai boróka) – Faggyútermelést szabályozó, zsíros bőrre, hajra.
Lavadula Angustifolia (Orvosi levendula) – Stimuláló, nyugtató, gyulladáscsökkentő, lazító, szabályozza a faggyútermelést, sebgyógyító.
Menta Piperita (Borsmenta) – Faggyútermelést szabályozó, hajszálér összehúzó, izomfájdalom csökkentő.
Rosmarinus officinalis cineol CT 2 (Rozmaring) – Faggyútermelődést szabályozó, méregtelenítő, bőrfeszesítő, sejt megújító, hajserkentő.
Santalum Album (Szantál) –  Csökkenti a szőrtüsző gyulladást, hidratáló, ránctalanító.

Sulyokné Tábori Erika

Kik is a metroszexuálisok?

A fogalmat először 1994-ben használta Mark Simpson brit szatíraíró, a The Independent hasábjain. A metropoliszok különösen igényes, elitkörökben mozgó férfitípusának megnevezésére találta ki, nem is sejtve, hogy tíz év elteltével a 35 év alatti férfiak 40%-át hívhatjuk így.
A metroszexuálisok rengeteget költenek szépségápolásra, kozmetikumokra, márkás ruhákra. Jobban ismerik/ismerhetik a divatot, a kozmetikumokat, mint a „gyengébbik” nem. Ez a magatartás nem a lappangó női oldal megjelenése, hanem az igényesség, az egészség és a jó közérzetre való törekvés előtérbe helyezése.
A metroszexuálisok abszolút heterók. Nem feltétlenül élnek tartós párkapcsolatban, és imádatuk tárgya nem egy-egy szép nő, sokkal inkább saját személyiségük.
A jelenkor példaképe egyhangúlag David Beckham, aki a pletykák szerint több időt tölt a tükör előtt, mint az összes eddigi barátnője együttvéve. Rendszeresen jár fodrászhoz, kozmetikushoz, arc- és szemfestéket, valamint ránctalanító krémet használ. S ami a legfontosabb metroszexuális ismérv: mindezt nagyon élvezi.


Ezt olvastad már?

FacebookPinterestTwitterLinkedInEmail