Fotó: Shutterstock

A fodrászok csütörtökön nem mosnak hajat

Kétszázhetvenöt fodrász részvételével felmérést készített a Lafferton fodrászat arról, hogyan ápolják a hajukat a magyar fodrászok. Az online kérdőíves, nem reprezentatív felmérésből kiderül: csütörtökönként csak nagyon kevesen mosnak hajat, ugyanakkor esetükben nem érvényes a "lyukas a suszter cipője" állítás, hiszen hetente többször is új frizurát készítenek maguknak

A megkérdezett fodrászok 62 százaléka hetente többször mos hajat, 33 százalékuk azonban elégnek tartja a heti egy hajmosást.

„A hajmosás gyakoriságát befolyásolja a haj minősége, zsírosodásra való hajlama. Azt viszont érdemes figyelembe venni, hogy minél gyakrabban nyúlunk a sampon után, annál jobban fog zsírosodni az erre hajlamos hajtípus”- mondta Lafferton Annamária, az elrontott frizurák helyrehozására specializálódott fodrász. Talán éppen ezért, a megkérdezett fodrászok a haj állapotától függően, változó időpontokban mosnak hajat. A páratlan napokat részesítik előnyben: általában hétfőn 20%, szerdán 21%, pénteken 23% és vasárnap 23% mos hajat. Csütörtökön, viszont csak 9 százalékuk nyúl a sampon után.

A páratlan napokat részesítik előnyben: általában hétfőn 20%, szerdán 21%, pénteken 23% és vasárnap 23% mos hajat.
Két sampon, egy balzsam

A felmérésben résztvevő fodrászok legtöbbje ma is alkalmazza az iskolában tanult „két sampon, egy balzsam” szabályt. Ennek megfelelően 87 százalékuk hajmosáskor kétszer samponozza a saját haját, ami megfelel a hajmosás-protokollnak. A balzsamhasználat viszont elengedhetetlen része a hajápolási rutinnak, ami a válaszokból is jól kitűnik: 90 százalékuk használ balzsamot hajmosás után. A mosás utáni szárítás a szakemberek legtöbbjénél sem marad el, 84 százalék használ hajszárítót. 16 százalékuk hagyja megszáradni haját a levegőn.

A megkérdezettek háromnegyede használ hajkefét, emellett hajformázásra a hajhab és a hajlakk a legnépszerűb, amelyet 33 – 33 százalékuk használ. Waxot 15 százalék, hajolajat 8, míg zselét alig 5 százalék tesz a hajára.

Ejnye-bejnye

„Kicsit meglepett, hogy milyen sokan használnak hajvasalót (45%) és hajsütővasat (12%) is, hiszen ezek az eszközök köztudottan roncsolják a hajat – de hát senki sem tökéletes” – adott hangot véleményének Lafferton Annamária.

Ugyanakkor a vegyszeres egyenesítés és göndörítés tekintetében sokkal következetesebbek a fodrászok és azt csinálják, amit mondanak: 92 százalékuk egyáltalán nem használ ilyesmit.

Azonban a válaszadók 66 százaléka festi a haját, 7 százalékuk melírozza, 15 százalékuk pedig minkét eljárást használja. Mindössze 12 százalékuk nem festi a haját – és ők is zömmel férfiak.

A fodrászokra nem igaz, hogy lyukas a suszter cipője

A fodrászok nagy gondot fordítanak saját frizurájukra: 28 százalékuk hetente készít magának frizurát, 39 százalékuk pedig hetente többször is. Viszont más fodrászra ritkábban bízzák magukat: heti rendszerességgel 19 százalékuk, havonta 32 százalékuk „jár” fodrászhoz, azaz készíti el egy kolléga a frizurájukat.

A jól elkészített és rendezett frizurával viszont nem kell sokat foglalkozni, így reggelente mindössze 13 százalékuk tölt 10 percnél több időt, a frizurakészítéssel, 87 százalékuknak viszont 5-10 perc is elég.


Ezt olvastad már?

FacebookPinterestTwitterLinkedInEmail