A kommunikáció ereje munkánk során

Szeretetteljesen

Az eredményes kommunikáció alapja, hogy mennyire figyelünk a másikra, mennyire vagyunk képesek őt meghallgatni, s az ő szemszögéből látni a dolgokat, és nemcsak saját magunkkal foglalkozni.

A kommunikáció hiányából fakadó űrt gyorsan betöltik a rémhírek, a félreértések, a  mérgek. Ne hagyjuk, hogy az általunk teremtett munkahelyen, szalonunkban ezeknek helye legyen.
Ne jusson idő ezekre. Ez csak akkor érhető el, ha megfelelően átbeszélünk minden változást, újítást, esetleg a mások véleményét is kikérjük.

Nézzünk szembe magunkkal!

Nézzünk magunkra mások szemével. Képzeljük el, hogy saját magunk munkatársai, esetleg főnöke vagyunk. Szívesen dolgoznánk-e magunkkal? Kellemes munkatársa vagyunk-e kollégáinknak?
Ha belépünk szalonunkba, mit gondolunk, mi lesz az első benyomás rólunk? Ahhoz, hogy a válasz tetszetős legyen számunkra is, nagyon fontos, hogy a különböző szerepeinkből könnyen váltsunk a másikra: a vezetőről, az udvarias kollégára, szülőről, barátra, bizalmasról, oktatóra….

A szeretet ereje

Sok munkahelyen tapasztalom, hogy kényszerrel akarják egyesek elfogadtatni elképzeléseiket.
Ennek kapcsán sokszor eszembe jut Aiszópusz meséje, amiben a Szél és a Nap azon vitáznak, hogy melyikőjük az erősebb?

A Szél azt mondja: „Látod lenn azt az öreg embert? Én gyorsabban leszedem róla a kabátját, mint ahogy te képes lennél!”
A Nap beleegyezett, hogy egy felhő mögé bújik, amíg a szél  viharként ostromolja az öreget. De minél erősebb lett a szél, az öreg annál szorosabban markolta a kabátját saját magán.
Végül a Szél feladta, a Nap kijött a felhő mögül, és kedvesen az öregre mosolygott. Nem sok idő elteltével az már törölgette verejtékező homlokát és hamarosan levette a kabátját, s úgy folytatta útját. A Nap ismerte a titkot: a melegség, a barátság, a kedvesség, a megértés, a simogatás mindig hatásosabb, mint az erőszak, vagy a düh.

Ezzel a rövidke kis mesével kívánom mindenkinek, hogy szakítson időt saját magával való belső „beszélgetésre”, hogy ne csak a szakmai munka, de a légkör is tökéletes legyen a szalonban.

Ezt olvastad már?

Minden megosztás számít!
FacebookPinterestTwitterLinkedInEmail

Vélemény, hozzászólás?