Fotó: Pixabay.com

A lábköröm betegségei – benőtt köröm

A benőtt köröm egy igen fájdalmas jelenség a lábon, ami azt jelenti, hogy a körömszél a körömsánc alá nő, vagyis belefúródik a bőrbe, ezáltal gyulladást okoz, ami rossz esetben begennyesedhet. Sokan nem veszik elég komolyan, pedig a láb egy olyan részünk, ami rendkívül könnyen fertőződhet, ezért sokáig nem érdemes várni a helyreigazításával.
Bodnárné Deli Gabriella gyógypedikűrösként a legproblémásabb lábak kezelésében is gyakorlott. Cikkünk összeállításában is ő segített

Nem egy benőtt köröm vezetett már amputálásához, ezért a legfontosabb szakembernek megmutatni a problémát. Ha valaki mégis otthon próbálkozna, csak roppant körültekintően tegye, és az eszközök fertőtlenítésével kezdje!

A problémát jó pár tényező okozhatja:

1.Genetika – sajnos sokan hajlamosak rá, hiszen vagy örökölte, vagy olyan láb-köröm formával született, ami sokszor okoz problémát.

Hajlamosító tényező az idősebb kor és a vele járó keringési problémák, de akár egy hormonváltozás is okozhatja, ami a pubertás korra, illetve terhesség alatt jellemző.

2. Mechanikai hatás – a láb sérülései vezethetnek a köröm benövéséhez, például egy lábkörömre nyitott kapu, vagy ha nehezebb tárgyat ejtünk a körmökre.

Egy rossz, keskeny cipő is folyamatos nyomás alatt tarthatja a lábat, ezáltal deformálja a körmöket, zavarja normális növekedésüket.

3 A leggyakoribb mégis a rossz vágási technika. Sokan, a kézkörmökhöz hasonlóan lekerekítik a körömszéleket, és hajlamosak nagyon kicsire vágni a körmöt, vagy a körömredő alá nyúlva kivágni a sarkokat. Egyiket sem szabad.

A kivágás helyén a köröm teljes szélességében nő tovább, és irritálhatja a környezetét. Előfordul, hogy az oldalsó bőrredő szélesen a körömlemezre borul, így elkerülhetetlen a benövés. A láb körmeit leginkább egyenesen kell vágni, vagyis a széleket meg kell hagyni, hogy rendesen nőhessenek, és ne a bőr felé próbáljanak előre hatolni.

Fotó: Pinterest

Probléma esetén érdemes gyógypedikűröshöz fordulni, hiszen így elkerülhető lesz a köröm teljes eltávolítása. Érdemes minél előbb orvosolni a problémát, amikor éppen csak jelentkezik a fájdalom, és még nincs annyira begyulladva a láb.

A sebészeti eljárás nem biztos, hogy tartósan eredményes lesz. Bár a problémás körömrészt eltávolítják, sokszor a mátrixig, de nem biztos, hogy nem újul ki a probléma, vagy nem gombásodik el az a rész.

HIBÁS az az eljárás, amikor ollóval csak a benőtt csücsköt távolítják el, hiszen az csak átmeneti megoldás, a növekedő köröm újra a bőrt fogja irritálni.

A pedikűrös először lefertőtleníti a lábat, majd a körmöt óvatosan kiemeli, a bőrfelszín felé irányítja.  Ez legalább 2-3 alkalmat igényel. Ilyenkor alkalmazható szintén a körömprotézis, amit a köröm lemezekre építve segíti a helyes irányba való növekedést. Egyébként rendkívül hatásos, mert így a növésirány megváltoztatható, vagyis folyamatos kezelés mellett a probléma „kinőhető”.

Ha a köröm gennyes, gyulladt, érdemes orvosnak is megmutatni, mert elképzelhető, hogy kiegészítő kezelésként antibiotikumot fog felírni.

 

Te már előfizettél?

A Beauty Forum Magyarország piacvezető szépségszakmai magazinja. Naprakész leszel a kozmetikai újdonságokban, megismerheted a hatóanyagtrendeket és kutatási eredményeket. Megtalálod a smink, pilla, arc- és testápolási módszereket is. Évi 10 alkalommal jelenik meg.

Rendeld meg most! Katt ide!


Ezt olvastad már?

FacebookPinterestTwitterLinkedInEmail