A nagyon érett bőr ápolása

A legkedvesebb vendégem 79

Bizonyos kor után a bőrápolás mellet más tényezők is fontos szerepet játszanak: a hangsúlyozottan egyéni és figyelmes gondoskodás. Waltraud Heinrich az alábbiakban  elmeséli, hogy a 70 év fölötti vendégek számára milyen kínálati paletta a leginkább elfogadott.

A legkedvesebb vendégemet nevezzük itt Irmgard Bergernek. Irmgard mindig csütörtök délután 4 órakor jön – négy hetenként, húsz éve, szuper pontosan. A kezdő időszakom egyik első vendége, aki a szakmai pályafutásomon végig kísért és irányított is. Aki egy kozmetikai intézetet olyan jól ismer, mint Irmgard az enyémet, az rögtön észreveszi, ha valami nincs rendben –  ha pl. nem motiváltak a munkatársak. Irmgard és én együttöregedtünk: ő most 79 éves, s amire a legbüszkébb vagyok, tényleg a legjobb vendégem.
Nem csak, hogy ő maga rendszeresen jár kezelésekre, hanem gyakran küld hozzám barátnőket, ismerősöket, akik általában fiatalabbak nála. Mindannyian értékelik, hogy én tényleg jól meggondolom, mit tehetnék másképp, jobban, hogy a hatvan, hetven fölötti hölgyek elégedettek legyenek. Végül is mindannyian tudjuk, hogy az öregek aránya a lakosságban növekszik, ezért az ők igényeikhez is alkalmazkodni kell.

Nem csak a rácok fontosak

Az öreg bőr állapota közismert: a bőrrétegek elvékonyodtak, a rugalmasság oda van, mert a rostok rugalmassága egyre inkább alább hagy. Csökkent a nedvességet felvevő képesség, valamint a faggyú és izzadtság termelése; tehát hiányzik a nedvesség és a zsiradék. A ráncok az életmódtól és az adottságoktól függően többé kevésbé mélyek. Legtöbb esetben a ráncok nem is a leglényegesebbek. Az idősebb hölgyek nem várnak el olyan csodát, hogy a ráncaik teljesen eltűnjenek; egyszerűen jól és ápoltan akarnak kinézni. Irmgard Bergernél ezt jól megfigyelhettem: egész az elején, mikor úgy 60 volt, zavarták a ráncok és a kezeléstől bizonyos anti-aging hatást várt el. Ezt el is értük, például a modellázzsal, aminek kitűnő símítő hatása volt . . . és van.
Manapság azonban inkább a lazítás miatt jön, és minden alkalommal különösen a masszázsnak örül. Modellázsokat nem csinálunk már, a pakolás szilárdulása zavarja. E helyett könnyebb kezeléseket végzünk, amelyek szinte a bőr fölött lebegnek.

A masszázs a legfontosabb

Ezért az idősebb hölgyek kezelésére klasszikus arcápolást javasolok a nyak és a dekoltázs bevonásával, különösen gyengéd és hosszan tartó masszázzsal, amely a tarkót is lazítja. Ha észre veszem, hogy a vendég feszült vagy ideges, gyengéd fejmasszázzsal kezdem, hogy oldjam a stresszt, mielőtt a kozmetikai kezelést elkezdem. A legtöbb készüléket nem használom, talán csak az arc gőzölése jöhet szóba, ami elősegíti a tisztítást. Nem azért, mert Irmgard és a kortársai túl öregek lennének a készülékekhez, hanem ők a kézzel való kezelést egyszerűen jobban élvezik.

Rendezett, hangulatos környezet

A környezet meg kell, hogy feleljen a teljes lazítás eléréséhez. A szalonom elegáns és modern, kellemes atmoszférájú. Az a benyomásom, hogy ez az idősebb vendégeimnek (is) tetszik. A háttérzene kiválasztásánál is figyelembe veszem a pácienseim kívánságait: az „ezoterikus klimpírozást” a legtöbben ki nem állhatják, sokkal inkább a szép, melódikus számokat. Bergerné legszívesebben halk rádiós zenét hallgat – megkapja! Kedvenc édeskömény teája is természetesen a rendelkezésére áll – mindezt értékeli is. Az illatlámpába az ő illata kerül, így rögtön otthon érzi magát. A fiatalabb munkatársaim megértik, hogy az idősebb hölgyek inkább egy kevésbé fiatal kozmetikussal kezeltetik magukat.

Lábápolás és manikűr

Testápolásra nem tudtam Bergernét rávenni, túl bonyolult számára és semmiképen nem akarna a kozmetikusnál zuhanyozni. Ez a téma tehát el van intézve. Évek óta azonban rendszeresen jár lábápolásra és manikűrre –  sokszor a kozmetika előtt vagy után. Lábápolásra és manikűrre eljön soron kívül is, ha valamit tervez, s különösen ápoltnak akar látszani. Ilyenkor mindig érdeklődöm az egészsége felől, s egy reflexzóna-masszázst adok neki. Mivel a körmök az öregedés folyamán megvastagodnak és deformálódnak, idősebb vendégeimnek ajánlom, hogy rendszeresen kezeltessék magukat. Gyakori kezelések esetében árengedményt is kínálok. A körmöket szép símára csiszolom, a bőrt tökéletesen kezelem – a hölgyek már nem tudják ezt olyan jól elvégezni és örülnek a professzionális segítségnek.

Finom make-up

Bergernének is vannak öregségi és piros foltjai az arcán. Emiatt meggyőztem, hogy egy könnyű alapozást használjon. Pontosan megmutattam neki, hogy kell egyenletesen elosztani, az átmeneteket eltörölni, mert semmiképpen nem szeretne sminkelten kinézni. Az elöny: ápoltnak és védettnek érzi magát.
Évek óta festjük a szempilláit és a szemöldökét. Ez a tipp minden idősebb hölgyre vonatkozik. Az elvékonyodott szálacskák kihangsúlyozódnak, az arcnak több kifejező ereje van. Alkalom adtán egy csöpp rúzst tesz az arcára és a szájára barack színt.

Konkrét tanácsok

Az idősebb hölgyek nem akarnak előadásokat hallgatni, de ha konkrét tippet kapnak, szívesen oda figyelnek. Így mindig van néhány tanácsom az étkezéssel kapcsolatban, tájékoztatom a fontosabb vitaminokról, s hogy azok milyen élelmiszerekben fordulnak elő.
Egy darab keserű csokoládé esetében a kakaó pozitív hatásairól beszélek, egy pohár narancslé példáján a friss élelmiszerek előnyeit ecsetelem. Bergerné újabban megint lépcsőn megy az emeletre, mert egyszer elmagyaráztam, milyen fontos éppen öreg korban a fitnesz, s hogy sok kis lépéssel milyen sokat elérhet az ember.
Igen, időnként több időt fordítok a 60 fölötti vendégeimre. Időt, ami nincs az üzleti tervben.
Türelmes vagyok akkor is, ha a legjobb vendégemnek , Ingridnek a 79 évével a kezelés után több időre van szüksége. Az unokája persze pillanatok alatt kész van. Neki egy sorozat pattanások elleni kezelést ajándékozott. Belőle lesz talán az egyik holnapi törsz vendégem.

Waltraud Heinrich

Tippek az idősebb vendégek kezeléséhez

Több időt kell szakítani a beszélgetésre és a tanácsadásra.
A kikapcsolódásra és a lazításra fektessük a kezelés hangsúlyát.
A könnyű pakolásokat részesítsük előnyben, a nehézkes folyamatokat kerüljük.
Főleg manuális kezeléseket (masszázsokat) ajánljunk.

 


Ezt olvastad már?

FacebookPinterestTwitterLinkedInEmail