A narancsbőr

Kialakulása

Néhány évtizede a hölgyeket, mert hiszen elsődlegesen a hölgyeket érinti, szinte csapásként érte a tudat, hogy combjuk, a hasuk és a fenekük cellulites. Ahhoz, hogy megértsük, hogy ez a jelenség minek köszönhető bizonyos mértékig ismernünk kell a sejtek felépítését.

A probléma, amelyről beszélni fogunk a nők 90%-át érinti. Nem függ a testalkattól, ami azt jelent, hogy sovány nőknél ugyanolyan gyakorisággal fordul elő, mint a telteknél. Ezért gondoljuk, hogy szinte másodlagos nemi jellegnek tekinthető a cellulít megjelenése. Fontosnak tartjuk, hogy tüneteit közismerté tegyük, hiszen a lányoknál már a tinédzserkorban is megjelenhet.

Okok és tünetek

Meg kell ismernünk a cellulit jellegzetes tüneteit ahhoz, hogy megértsük keletkezését, és tudjunk, megfelelő kezeléseket ajánlani ellene.
A cellulít tulajdon képen a bőr alatti kötőszövetben felhalmozódott és elraktározódott zsírsejtek miatt jelentkezik a fent említett területeken. A zsírsejtek felhalmozódása együtt jár a víz visszatartásával, és ez azt eredményezi, hogy a kötőszövet idő előtt elöregszik.
Ez a folyamat eredményezi a közismert nevén „narancsbőrt”.
A víztartalom által megnagyobbodott zsírsejtek betüremkednek a kollagén rostok közé, melyek kemény csomókat képezve behálózzák ezeket a sejteket.
A hatás a narancs héjának felületéhez hasonló egyenetlen felület. Innen is kapta a közismert nevét. Meg kell említenünk, hogy az egész folyamat generálója a hormonháztartás változása, mindenek előtt az ösztrogén hormon szint ingadozása. Tudományos magyarázat, hogy a preadipociták adipocitákká alakulnak, és hatásukra megnövekedik a zsírsejtek száma, illetőleg a zsírszövetek zsírtároló képessége is megnő.
Tudnunk kell, hogy a zsírtermelés mértéke függ a lipoprotein lipáz enzimtől.
Ez eredményezi, hogy több zsír termelődjön.
A zsírtermelés és a hormon színt együttes hatása eredményezi a cellulít kialakulását.
Ezekre a dolgokra azért kell odafigyelni, mert a cellulít felhalmozódása bizonyos esetekben azt eredményezi, hogy a lerakodó salakanyagok a laza kötőszövet gyulladását okozhatják. Ezek a salakanyagok magukhoz vonják a vizet, és egyre nagyobb gömböcskéket eredményeznek.
Továbbrontja a helyzetet, hogy az összegyűlt nedvesség ödémát okoz, és a csomók felszakíthatják a rostok rács szerkezetét.

Három fázis

A narancsbőrös állapotnak három olyan fázisa van, amelyben a szakember felismerheti a jelentkező problémát.
■ Az első, amikor a bőrt összenyomva tapasztalható a narancsbőr,
■ a második, amikor már magától is észrevehető álló helyzetben,
■ és a harmadik fázis, amikor fekve is jelentkezik.
Miután azt már tudjuk, hogy a salakanyagok felhalmozódása okozhatja, tudnunk kell azt is, hogy a táplálkozás közben a szervezetbe bejutott nagy mennyiségű toxin eredményezi a zsírok felhalmozódását is.

Belső és …

Már említettük a hormonális hatásokat, de nem beszéltünk a fogamzásgátló tabletták, a hormonpótló terápiák, és az élelmiszereknél alkalmazott hormonkezelt anyagok használatáról. A cellulit kialakulásához, tehát mint az eddigiekből kiderült hozzájárulnak olyan tényezők, az öröklődés, az anyagcsere lelassulása és a hormonzavar, melyeket belső okoknak tekintünk.

… külső hatások

Ezen felül negatív hatású a mozgáshiány, és a helytelen táplálkozás is.
A helytelen táplálkozás hozzájárul ahhoz, hogy egyéb problémák mellett kialakuljon ez a kötőszövetünket ért támadás.
A helyzeten javíthatunk, ha étkezésünkből kihagyjuk a sok édességet, füstölt, zsíros ételeket, megszüntetjük a dohányzást és az alkoholfogyasztást. Mellőzzük a kóla és a kávé ivását. A stresszes életmód is ront a helyzeten.
Életformánk megváltoztatása, hogy elkerüljük, illetve csökkentsük a cellulit kialakulásának veszélyét különböző módszerek alkalmazásával sikeres lehet.
Ez a siker elérhető az anyagcsere fokozásával, a vér- és a nyirokkeringés intenzitásának növelésével, ami a salakanyagok elszállítását, és a folyadék pangás megszüntetését eredményezi. Fontos, hogy megszüntessük a zsírfelhalmozódását is.

Kardos Gabriella

Ezt olvastad már?

Minden megosztás számít!
FacebookPinterestTwitterLinkedInEmail

Vélemény, hozzászólás?