A száraz bőr ápolása

Kíméletesen!

A téli időszakban a száraz bőr alapállapota sajnos sok esetben romlik. Ezért nagy szüksége van a dehidratált, alipikus bőrnek a szakszerű ápolásra.

A fakó színű, érdes felszínű, petyhüdt, esetenként nyúlós tapintású, érzékeny bőr, melynek rugalmassága, tónusa csökkent korán ráncosodik. Ez a bőrtípus fokozott odafigyelésre szorul, hiszen a bőr rugalmassága, a kollagén- és elasztin rostok átmérője csökkent, a bőrfelszíni emulzió megváltozik, felszíne érzékeny, sérülékeny és ellenálló képessége minimális.
A már jól ismert külső és belső okokkal, hatásokkal jó tisztába lenni, melyek befolyásolhatják a bőr alapállapotát, hiszen csak így tudunk életmód tanácsainkkal segíteni vendégeinknek (pl.: a kemény víz szárít, vízelvonó kozmetikumot ne használjon, száraz levegő- és a központi fűtés hatása, vitamin- és folyadékbevitel hiánya, szoláriumozás).
A legfontosabb, hogy csak kíméletes, szélsőséges hatóanyagoktól mentes kozmetikai készítményeket és eljárásokat alkalmazzunk, mert ez a bőrtípus nagyon érzékenyen reagál az intenzív ápoló szerekre.

A kezelés menete

■ Az arc letisztításánál habmaszkokat, vagy kellemes konzisztenciájú arctejeket válasszunk (oxigénes, kollagénes, elasztinos).
Peelingezzünk enzimes, biológia vagy kémiai peelingekkel, mert ezek óvatosan távolítják el az elszarusodott laphámsejteket.
■ A különböző hatóanyagos kezelések között célszerű gyógyvízpermetet vagy tengervízpermetet alkalmazni, mert ezek tökéletesen tonizálják a bőrt (a tengervízpermet összetétele megegezik a vér plazmájával).
■ A masszázskrém mindig tartalmazzon vízben és zsírban oldódó hatóanyagokat, vitaminokat(C, A, B, E), NMF faktorokat.
■ Ha szükséges a bőrt kitisztítani, azt mindig csak alapos gőzölés vagy felpuhítás után végezzük.
■ A arckezelés során a hangsúlyt a bőr táplálására, hidratálására helyezzük.
Az elektrokozmetikai kezelések közül az iontoforézistől a mezoterápiáig bármelyik eljárás alkalmazható a bőr alapállapotát figyelembe véve (pacenta, méhpempő, kollagén, elasztin, C-vitamin…).
Az iontoforézissel a dehidratált bőröket célszerű kezelni, hatására a bőr öregedési folyamatai lelassíthatók, a sejtek oxigén- és tápanyag ellátása fokozódik, a bomlás termékek elszállítása és a bőr életfunkciói javulnak.
Az ultrahang kezeléseknél a bőrbe juttatható  hatóanyagaok tárháza igen széles, vízben- és zsírban oldódó anyagokat egyaránt választhatunk (coenzim Q10, A-, E-, C-, F-vitaminok, kaviár, elhibin…). A tápláló pakolások zselé vagy krém alapúak legyenek.
Ha a bőr fakó, sápadt, érdemes vérbőség-, anyagcsere fokozó készítményeket választanunk. Hatásukra a bőr hőmérséklete megnő, ezáltal a vérérfalak átereszető képessége is növekszik, így a bőr oxigénellátása is javul (Aloe vera, ginsenggyökér, ginkó, hazai berkenye, sárgabarack, csipkebogyó, algák, glukoproteidek…).

Fontos hogy az otthoni ápolószerek bőrtápláló, magas víztartalmú, gyökfogó vitaminokkal teljes készítmények legyenek, melyek tartalmazzák a bőr típusának megfelelő hatóanyagokat és csökkentik a bőr láthatatlan vízleadását, puhítják, táplálják, és védik a bőrt.

Gáspár Ágnes

Beauty Forum 2009/1


Ezt olvastad már?

FacebookPinterestTwitterLinkedInEmail