A szolárium jótékony hatásai

Gyógyító napfény

A sokat vitatott sugaraknak számos pozitív élettani hatásuk is van, melyet sokan nem ismernek. Nem utolsó sorban ez is oka, hogy az alábbiakban éppen e pozitív hatásokat vesszük górcső alá.

A napfény olyan fontos élettani folyamatokra is hatással van, mint például a vérkeringés. A napsugarak képesek a vérkeringést stabilizálni, a Pro-Vitamin D3 termelését elősegíteni, az immunrendszert stimulálni. Mindemellett pedig egyes bőrbetegségek – psoriasis, allergia, akne – kezelésére, a természetes fényvédelemre, a teljesítőképesség fokozására, a rákos kockázatok csökkentésére, illetve a depresszió elleni védelemre is használhatók.
A San Diego-i California Egyetem Cedric Garland professzor köré szerveződött kutatócsoportja nemrégiben azt is megállapította, hogy a napfény véd az 1. típusú diabétesz ellen.
Azoknak a gyerekeknek ugyanis, akik gyakrabban vannak napon, a legtöbb esetben magasabb a vérük D-vitamin szintje, ezért ritkábban betegszenek meg 1. típusú diabéteszben. Legalábbis erre a következtetésre jutott a kutatócsoport, amely a világ különböző részein élő, 14 év alatti gyerekek
1990. és 1994. közötti leleteit elemezte.
Ezekből az is kiderült, hogy azon déli országok lakói körében, akik az Egyenlítő közelében élnek, határozottan ritkábban fordul elő 1. típusú diabétesz, mint az északi országok lakói között. Ez azért lényeges, mert manapság a diabétesz az egyik leggyakoribb gyerekbetegség, s sokszor olyan súlyos következményekkel jár, mint például a vakság.
Az viszont már jó ideje nem újság, hogy bőrünk egyáltalán nem véletlenül barnul: az oka, hogy így védi a szerveket a túl magas UV-sugárzástól, s e védőmechanizmus szűrőhatása 25-35-ös védőfaktornak felel meg.

Az UV-fény pozitív hatásai

UVC (100-280 nm)

■ fertőtlenítés

■ csírátlanítás
UVB (280-315 nm)

■ Pro-Vitamin-D3 képződés

■ Szív és érrendszer erősítése

■ Bőrbetegségek kezelése
UVA (315-400 nm)

■ Fényterápia

■ Hőterápia

Természetesen nem lehet eleget hangsúlyozni, hogy fényvédelem szempontjából az egyes bőrtípusoknak más és más igényei vannak.

Ami a napozólámpák működését illeti, bekapcsolásukkor az áram hatására elektronok indulnak el a spirálról, majd Hg-atomokkal való ütközéskör azok egyes elektronjai gerjesztődnek. Az alapállapotba való visszajutás közben energia szabadul fel elektromágneses sugárzás (nagyrészt UVC) formájában, amit a lámpa bevonata hosszabb hullámhosszúságú UVA, UVB és látható fényé alakít. A beltéri napozás előnyei közé tartozik, hogy az UVA /UVB arányok mindig ugyanazok, ezért a napozás kontrollált és szabályozott, mérhető és ellenőrizhető, továbbá, hogy ezen a módon kevesebb idő alatt, kényelmesen lehet barnulni.

Természetesen kinek-kinek a bőrtípusának megfelelő időtartamban szabad csak napoznia, s szoláriumozás közben védeni kell a szemet: A szoláriumozás gyakorisága nem haladhatja meg a 48 órát, napozáskor pedig nem okos dolog kozmetikumot, parfümöt viselni.

Végül, de nem utolsó sorban lényeges az is, hogy ügyelni kell a fénycsövek a gyártó által meghatározott időközönkénti cseréjére.

 


Ezt olvastad már?

FacebookPinterestTwitterLinkedInEmail