AHA-savak

Bőrhalványítás és fiatalítás

Ki ne vágyna szép, hibátlan, egyenletes tónusú, egészséges és fiatalos bőrre?! A napfényben szegény tél több bőrmegújító, halványító kezelés legfőbb időszaka.

A bőrfunkciók normális működése, egyenletes színű, rugalmas egészséges, üde arcbőrt biztosít. Fiatal korban a hám irha határán található hullámos felszínű szemölcsös, vagy máskép papilláris rétegről visszaverődő fény természetes csillogást kölcsönöz a bőrnek.
Az UV-sugárzás hatására és a kor előrehaladtával a szaruréteg megvastagszik, a szarusejtek leválási sebessége lelassul a sejtek közti kohézió gyengül, így a bőr nedvesség tartalma szabadon elpárologhat, amely a bőr kiszáradásához, merevségéhez, töredezettségéhez vezet.
A papilláris hullám fokozatosan veszít rugalmasságából, ezáltal megváltozik a fénytörése, eltűnik az arcbőr fiatalos csillogása, matt fényűvé, fakóvá válik, láthatóvá válnak a fáradtság jelei.  A környezeti ártalmak, légszennyezés, füst, szmog, napsugárzás hatására fokozódik a bőr öregedéséért felelős szabad gyökök roncsoló hatása. A szabad gyökök célba veszik a sejteket, csökkentik a sejtosztódást, károsítják a bőr feszességéért, rugalmasságáért felelős kollagén- és elasztinrostokat.

Bőrmegújító gyümölcssavak

A hámoldó peelingek közül az AHA-savak (Alpha Hydroxi-Acid), vagy más néven gyümölcssavak, kiváló bőrmegújító, bőrhalványító tulajdonságuk miatt lehetőséget nyújtanak a szabad gyökök okozta kellemetlenségek enyhítésére.
A gyümölcssavak a problémás szebhoreás, aknés bőrök mellett, méltán alkalmazhatók az érett bőrök regenerálására, hyperpigmentációs problémáik kezelésére.
Az AHA-savak a kozmetikában önállóan, vagy egyéb bőrmegújító kezelés részeként is remekül használhatók a fiatalos külső megőrzésére, a plasztikai műtét elodázására.
A gyümölcssavak a felhám elhalt hámsejtjeit  összetartó viaszszerű anyagot oldják, az elhalt szarulemezek így könnyedén leválnak, a hámlás folyamata felgyorsul, a szaruréteg elvékonyodik, a bazális rétegben ( Stratum basale) felgyorsul a sejtosztódás, új friss sejtek jönnek létre, amelyek a felszín felé haladva elfoglalják az elöregedett sejtek helyét.  A megújult felhám üde, fiatalos külsőt kölcsönöz.  A bőr ellenálló képességének kialakításában fontos szerepe van a hámsejtek összetartását biztosító ceramidoknak, melyekből az öregedés során egyre kevesebb termelődik.
Természetesen, az AHA-savak hatására létrejövő új, egészséges sejtek között felfrissül a ceramid állomány, helyre áll a bőr vízmegtartó képessége. A bazális sejtek osztódása során a hám- és irharéteg határán a hajszálerek bekapcsolódnak a vérkeringésbe, a bőr anyagcseréje fokozódik, a fehérjeszintézis felgyorsul, amely erőteljes bőrregenerációt eredményez.
Az irha (cutis) rétegben az élettani folyamatok javulnak, a fibroblaszt sejtek aktivitása növekszik.
A fibroblaszt sejtek a kollagén- és elasztinrostok előállításáért felelősek.
A kollagénrostok a bőr hálószerű feszes struktúráját, az elasztinrostok a rugalmasságát biztosítják. A fentiekből jól látható: az AHA-savak a bőr teljes struktúráját megújítják, így elmondhatjuk róluk, hogy bőrfiatalító hatásúak.

Folthalványítás

Az öregedés másik sarkalatos problémája a májfoltok és az öregkori pigmentfoltok megjelenése.
A gyümölcssavak hámoldó hatásuknak köszönhetően elősegítik a már pigmentált sejtek gyorsabb leválását, valamint a bazális sejtsorban keletkező új sejtekben megakadályozzák a hyperpigmantációt. A melanin (bőr festékanyaga) képzés oxidációs folyamat, amely tirozináze enzim jelenlétében megy végbe.  A természetes gyümölcssavakban található C-vitamin és arbutin a tirozináze enzim működését gátolva csökkenti, majd leállítja a bőr sejtjeiben a festékképzést.  (Természetesen ez kúraszerű alkalmazást feltételez, hiszen a sejtek  megszületésétől a leválásig kb.28 nap telik el.)
A C-vitamin szinte az összes természetes gyümölcssavban megtalálható, az arbutin a medveszőlő fontos hatóanyaga. A C- vitamin nem csak a festékképzés oxidációs folyamatát gátolja, hanem a kialakult pigmenteket is halványítja.


Ezt olvastad már?

FacebookPinterestTwitterLinkedInEmail