Ájurvédikus masszázsok

Feszes szövetek, puha bőr

Az ájurvédában ősidők óta ismerik a fiatalító növényi elixíreket és az életerőt adó masszázstechnikákat, pl. a pormasszázst (Udvartana). Ezeknek az elsajátítása sikeres szövetfeszesítő és bőrpuhító kezelési módszerek sorát nyithatja meg a kozmetikusok előtt. Az ájurvédikus ismeretek kiválóan alkalmazhatók cellulit kezeléseknél is.

Kultúrkörünkben a szépség mértékegységét rendszerint centiméterben és kilóban adják meg. A „szépség” nálunk vékony alakot és feszes testszöveteket jelent. Az ájurvéda az élet minden területére kiterjedő tanácsai a testsúly csökkenéséhez és feszes szövetekhez vezető lehetőségek gazdag tárházát kínálja. A táplálkozásra és a rendszeres testedzésre (jóga) vonatkozó tanácsok mellett olyan kezelési módszereket alkalmaznak, melyek növelik a kötőszövetek feszességét, valamint elősegítik méregtelenítő és feszesítő munkáját. Ebben nagy segítséget nyújtanak az ősi gyógynövény receptúrák és a különféle porított anyaggal, selyemkesztyűvel, vagy gyógynövényes labdacsokkal végzett speciális masszázstechnikák.
Ájurvédikus szempontból minden szövetnek saját „tüze” van. A masszázzsal ezeket ingerlik, így az „égés” erősebb lesz. Ez pedig a fölösleges zsírszövetek természetes leépüléséhez és az izomsejtek növekedéséhez vezet. Masszázs, hő, gyógynövények és olajok kombinációjával a bőr bársonyos, sima és feszes lesz. Ráadásul ezek a kezelések nagyszerű általános fiatalító és regenerációs terápiák is. Kiegyenlítő és harmonizáló hatásuk van, de serkentik az általános közérzetet és az életerőt is.

Udvartana – Pormasszázs

A pormasszázst (gyógynövény örleménye) már a védikus idők előtt, azaz több mint 5000 éve ismerték. Észak-India népi gyógyítói a legjobb testtisztító technikákat vegyítették a masszázsok előnyeivel, majd egy időtlen terápiává fejlesztették.  Az ájurvédikus masszázsok ezen élénkítő fajtája egyesíti a mélytisztítást és az anyagcsere aktiválását; nagyszerűen alkalmazható a zsírpárnák helyi eltávolításához vagy a cellulit kezeléséhez.
A masszázsnál használt pornak lencse vagy csicseriborsó lisztet használnak, melyet a kezelt személy, ill. kezelendő problémás terület igényeit figyelembe véve a megfelelő gyógynövényekkel kevernek el. A bőr felszívja a gyógynövények hatóanyagait – ezt segíti elő a masszázs – így azok optimálisan ki tudják fejteni hatásukat. A pormasszázsnak (Udvartana) két fő formáját különböztetjük meg.

  • Utsadana (Bedörzsölés) a lágyabb forma. Ennek során a port kevés olajjal krém állagúvá keverik. Ezt a pasztát viszik fel a bőrre, majd jöhet a masszázs.
  • Udgharsana-t (Dörzsölés) száraz porral végzik. Ennek erősebb a hatása, mivel a súrlódás és a hőfejlődés is erősebb.

A nőies formák megszépítéséhez az ájurvédában gyógynövényes krémmel végzett kezeléseket ajánlanak; ez ugyanis tisztítja és finomítja a bőrképet, valamint puha, bársonyos bőrt kölcsönöz. A masszázst visszafelé a szív irányában végzik. A krémet gyors, intenzív simogató mozdulatokkal apránként dolgozzák a bőrbe. De részlegesen, csupán egyes problémás területeket is lehet vele célzottan kezelni, ilyen a fenék vagy a lábak.

Serkentő és fiatalító gyógynövényes keverék

A gyógynövényes pasztakeverék anyagcserét serkentő, szövetfeszesítő, víztelenítő és regeneráló gyógynövényekből áll.

  • Az anyagcserét élénkíti pl. a gyömbér, a kimondottan bőrbarát kurkuma, az Indiából származó hosszú bors (pippali) és trikatu, továbbá egy ősi ájurvédikus receptúra gyömbérből, fekete borsból és pippaliból.
  • Szövetfeszesítőnek és víztelenítőnek lehet használni pl. görögszénamagot, gokshurat és római köményt (a szövetfeszesítő gyógynövényekről többet is megtudhat keretes írásunkból).
  • Regeneráló, ápoló és fiatalító hatása van pl. az Aloe veranak, a shatavarinak vagy a triphalának. A shatavari egy spárgafajta. Régi szövegekben a shatavarit hatékony regenerációs szerként említik, mely ezen kívül élénkíti az emlékezetet, az intelligenciát, az immunerőt és a fiatalságot, így megelőzi a korai öregedést. A triphala három gyógyhatású gyümölcs keveréke, melyek a mirobalán facsaládhoz tartoznak: amalaki, haritaki és bibhitaki. Ezek a legősibb és leginkább használt ayurvédikus gyógyszerek. A triphala többek között erősíti az emésztőrendszert, újraépíti az immunrendszert, óvja a szöveteket és nagyszerű eszköze a fiatalodásnak.

A gyógynövények kiválasztása után, azokat egy tálkában olajjal vegyítve krémes állagúvá keverik. Ehhez lehet szezámolajat (melegít), bogáncsolajat (hevít) vagy mustárolajat (erősen forrósít) használni. Tapasztalat szerint a szezámolaj a legelviselhetőbb. A lábakhoz és a fenékhez nagyjából négy evőkanálnyi kell a pasztából, az egész testre nagyjából dupla annyi.

Masszázs gyógynövényes labdacscal – pinda sveda

Másik nagyon hatékony kezelés az ájurvédikus gyógynövényes labdaccsal végzett masszázs, a „pinda sveda”. Ezt a masszázst meleg olajba mártott, különböző gyógynövényekkel töltött szövetlabdacsokkal végzik. A pinda sveda a rasayana – fiatalító kezelések – közé tartozik, és szövetfeszesítésre, sejtmegújításra és élénkítésre szolgál. A gyógynövényes keverékhez egyforma mennyiségű, anyagcserét élénkítő és ápoló gyógynövényeket (ld. fent) kell használni. A cellulit ellen nagyon hatékonynak bizonyult a gyógynövényes labdacsok mellett a pinda kezelések egy különleges formája, a „Jambira Pinda Sveda”. Ehhez apróra vágott citromot kevernek össze kókuszreszelékkel, pamutkendőbe töltik, és mustárolajban felmelegítik. Ha a vendég nem bírja a mustárolajat, használhat napraforgó olajat egy rész búzacsíraolajjal. A labdacs előállításához vágjon négyfelé egy pamutkendőt vagy pólyakendőt; a masszát vigye fel az egyik anyagdarabra, a sarkait hajtsa fel és mull kötözővel kötözze körbe. Kezelésenként legalább 2 labdacsot készítsen, ha pedig cseréli őket, akkor fel kell melegíteni. A masszázst lefelé haladó köröző mozdulatokkal végezzük az érintett testrészen. A kezelés után meleg kendővel törölje le az érintett felületet, majd végül nyugtatásképpen spriccelje le Aloe vera és rózsavíz keverékével. A vendégei már az első kezelés után el lesznek bűvölve a kezelés csodálatos hatásától, hiszen már néhány kezelés után látható változás és javulás következik be a bőrképen.

 

Szövetfeszesítő hatású gyógynövények
  • görögszéna ősrégi táplálék és fűszernövény. Már az ókorban léteztek receptek görögszénából készült ránc elleni szerre, de használták szeplők és vörös foltok ellen is. A görögszénamagban lévő fehérje és magas vörösréz tartalom miatt a szervezet optimális módon használja fel a vasat, a vörös vértestek képződése felgyorsul. Következményként a sejtek oxigénnel és tápanyagokkal történő jobb ellátása figyelhető meg.
  • A gokshura-t „királydinnye” néven ismerik és afrodiziákumnak tarják a nők számára.
  • római köményt „Cumin” néven is ismerik, és a kurkuma mellett a hagyományos curry fontos alkotója. Vérzéscsillapító, vértisztító hatású és serkenti az emésztést.

Ezt olvastad már?

FacebookPinterestTwitterLinkedInEmail