Akne

A vendég is felelős

Az akne közismerten az egyik leggyakrabban előforduló bőrprobléma. Miközben a kozmetikus igyekszik mindent megtenni, hogy megszabadítsa vendégeiket a gyulladt, gennyes pattanásoktól, sok esetben azt kell tapasztalnia, hogy szélmalomharcot folytat, mert az érintettek együttműködése elmarad.

Az akne a faggyúmirigyek betegsége, kialakulásában általában több tényező is szerepet játszik. Kezelésénél fontos, hogy a kiváltó okokra fényt derítsünk:
■ genetikai hajlam;
■ hormonális egyensúlyzavar: fiatalkori akne, menstruáció idején keletkező akne;
■ rendszeresen, túlzott mennyiségben fogyasztott fehérjék (húsok, tejtermékek) hatására is pattanásossá válhat a bőr;
■ stressz hatására (pl. vizsgák idején) keletkezett pattanások;
■ allergia egyes élelmiszerekre;
■ fogászati fémek terhelése;
■ székrekedés (rostos ételek hiánya, kevés folyadékfogyasztás);
■ ülő életmód, mozgáshiány;
■ pszichés problémák, pl. önbizalomhiány;
■ nem megfelelő bőrápolószerek hatására is keletkezhetnek pattanások: komedogén anyagokat tartalmazó, valamint szárító hatású kozmetikumok használata;
■ gyógyszerszedés.
Nagyon tapintatosan kérdezzük ki a vendéget. Még jobb, ha az első kezelés alkalmával olyan vendég-kartont töltetünk ki vele, amelyben többek között a fenti kérdések is szerepelnek.
A problémás bőr kezelését nagyon megnehezíti, hogy gyakran több kiváltó okkal is számolni kell, amelyeket nem lehet a szőnyeg alá seperni.
Adjunk hasznos tanácsokat a vendégeknek a kiváltó okok megtalálásához és leküzdéséhez.
Genetikai hajlamra, túlzott androgén hormontermelésre következtethetünk, ha a családban a szülők, nagyszülők valamelyikének fiatalon pattanásos volt a bőre. Előfordulhat, hogy a bőrben lévő hormonális receptorok reagálnak érzékenyen az androgén hormonokra.
Ilyen esetekben célszerű kivédeni az egyéb hormonális terhelést.
Tanácsos kerülni a nagyüzemi állattartásból származó, hormonokkal kezelt állatok húsának fogyasztását. Ugyanez vonatkozik a nőknél a menstruáció körüli időszakra.

Az aknés bőr kezelése

■ Arctejjel vagy mélytisztító krémmel távolítsuk el a szennyeződéseket a bőrről.
Levendulás (nyugtató), vagy zsályás (keringésfokozó) meleg borogatásokkal készítsük elő a bőrt a kezeléshez.
■ Gyümölcssavas peelinggel szabadítsuk meg a bőrt az elhalt szarurétegtől. Vigyázzunk, a hámlasztást ne vigyük túlzásba, csak a valóban elszarusodott réteget távolítsuk el a bőrről!
■ Vérkeringést fokozó pakolás (alga, kapszaicin) alkalmazásával csökkenthetjük a gyulladás mértékét.
■ Gyógyvizes bőrpuhító emulzió és meleg borogatások segítségével, vagy gyógynövényes (cickafark, utifű), vagy illóolajos (Lavandel angustifolia) gőzzel alaposan puhítsuk fel a bőrt.
■ Kíméletesen tisztítsuk ki a pórusokat. Nehezen ürülő komedók esetén gyógyszertári injekciós tűvel óvatosan tágítsuk ki a pórusszájadékot. A faggyút teljes egészében nyomjuk ki,
■ majd illóolajos-aromavizes vattalapkával fertőtlenítsük le a bőrt. Csak érett aknékat nyomjunk ki.
■ A softlézer, a Bioptron lámpa, valamint a színes fényt kibocsátó lámpák elősegítik a sebek gyógyulását s egyébként is jó hatással vannak az aknés bőr állapotára.
■ Nyugtató, méregtelenítő hatású fitoesszenciás, mézes agyagpakolással optimalizáljuk a bőrfelszín védő lipid-rétegét. A maszkot a bőrről kb. 10-15 perc után meleg borogatással mossuk le.
■ Ezt követően az esetleg még meglévő gyulladások enyhítésére, a faggyúmirigyek működésének normalizálására ritmizált ampullákat is alkalmazhatunk.
■ Végezzünk az idegkilépő-pontokra ható nyugtató, s egyben a  nyirok működését stimuláló kézi masszázst. A hagyományos klasszikus masszázst erősen gyulladt pattanások megléte esetén jobb kerülni. A kézzel végzett nyirok-stimuláció elősegíti, a bőr gyorsabb regenerálódását, a faggyúmirigyek működésének normalizálását.
■ Végezetül egy könnyű, normalizáló emulziót vigyünk fel a bőrre, a nyomkodás nyomainak eltüntetésére pedig speciális korrektort használjunk.

Hívjuk fel vendégeink figyelmét arra, hogy …

■ a mitesszereket (komedókat) rendszeresen ki kell tisztítatni, mert az eltömött pórusok könnyen begyulladhatnak;
■ a sikeres kezelés alapfeltétele a kozmetikussal való együttműködés;
■ a bőr túlzott zsírtermelésétől ne szárító készítményekkel akarjanak megszabadulni (akármilyen furcsán hangzik, ha kívülről növényi olajat – szőlőmag-olaj, csipkebogyóolaj – kenünk a bőrre, a zsírtermelés csökkeni fog, a pórusok szűkebbé válnak, s  a komedók száma is csökken;
■ ne használjanak bőrlégzést gátló ásványolaj-származékokat (vazelint, paraffinolajat) tartalmazó kozmetikumokat, sminkszereket;
■ minden reggel és este tisztítsák le az arcbőrt a rárakódó szennyeződésektől, s ilyenkor vizsgálják meg alaposabban a bőrüket és próbáljanak visszakövetkeztetni a pattanások kiváltójára;
■ este ne krémezzék a bőrüket, csak speciális tonikot nyomkodjanak gyengéden a bőrbe;
■ ha nem akarják, hogy foltos és sebes legyen a bőrük, szokjanak le a nyomkodásról és a kaparászásról.

Markovics Vera


Ezt olvastad már?

FacebookPinterestTwitterLinkedInEmail