Aktuális anti-aging hatóanyagok

Ránckisimítás peptidekkel

Az új anti-aging termék világ körüli útja Amerikából indult: egy terhességi csíkok elleni szer próbáit a felhasználók az arcukra is felkenték. A sikertörténet sztárjai: speciális peptidek, melyek elősegítik a bőr regenerációját.

Úgy hangzik, mint a Grimm testvérek tündérmeséje, pedig csupán innovatív hatóanyag-rendszereken alapszik: A siker kulcsai aprócska építőkövek, olyan különleges peptidek, melyeket matrikinnek is nevezünk. Matrikinként azonosítjuk a meghatározott sorozatú, bőrazonos peptideket. De a természetben is léteznek hatékony peptidek – például a hibiszkuszmag kivonata, ami csökkenti a mimikai ráncokat.

Lessünk a természetből!

A peptidek sikertörténete az első kutatási eredmények bemutatásával kezdődött Párizsban, a 2002-es Bőrgyógyász Kongresszuson. A hatóanyag kifejlesztésének kulcsa a bőr öregedési folyamatának megismerése volt. Ennek során azt állapították meg, hogy a kötőszövetek fő alkotóeleme a kollagén, az idő múlásával vékonyabbá és kevésbé rugalmassá válik – ráncok alakulnak ki. A hatékony anti-aging termékeknek ezt a folyamatot kell megállítaniuk vagy – ez lenne a legjobb – visszafordítaniuk.
Mint már gyakran, az új peptidek felfedezésének kulcsa most is a természet megfigyelésén alapult. A bőrgyógyászatból már ismertek voltak a bőrsérülések gyógyulásának folyamatai. Ennek a folyamatnak végtermékeként peptidtöredékek keletkeznek, melyek lényegében a szövetek újraképződéséért – ezáltal pedig a bőrregenerációért – felelősek.


Ezt olvastad már?

FacebookPinterestTwitterLinkedInEmail