Anti-aging hatóanyagok

Ginseng

A ginseng palánták nem nőnek 80 centiméternél magasabbra. Egy ág végén körülbelül hat ujj alakú levél található. Három négy év múlva hajt először halványzöld ernyős virágot, amiből piros bogyók fejlődnek. A gyökere használható orvosi célokra. Körülbelül 30 cm hosszan szedik, finom elágazásai vannak, melyeknek köszönhetően emberi alakra emlékeztet.
A kínaiak embergyökérnek nevezik.
Fehér, piros és fekete ginseng létezik. Az érési ideje és a tartósító módszerek különböztetik meg őket.
A fehér ginsenget három-négy éves növényekből nyerik. A gyökereket napon szárítják, így sárgás fehér színt kapnak. Ez a ginseng szárított gyökér vagy száraz por formájában kerül a piacra.
Vadon növő ginseng manapság már nagyon ritka, így igen drága is. Hogy a nagy keresletet kielégíthessék, s hogy a gyökerek minőségét biztosítsák, rátértek a termesztésére.
Kína északkeleti tartományaiban és Koreában jó minőségű ginsenget (Panax ginseng, C.A. Meyer) fennsíkokon termesztik és legkorábban hat év múlva dolgozzák föl.
Ebből lesz a piros ginseng.
Szárítás előtt a gyökereket 120-130 °C-os gőzzel kezelik. Ásványokat oldanak így ki a gyökérből. A cukortartalma karakterizálódik, ami a tipikus piros színt kölcsönzi a gyökérnek. Mivel ez a tartósítási módszer a gyökér  alkotórészeit megváltoztatja, illetve rombolja, meghasonlanak a vélemények arról, hogy a fehér, vagy a piros ginseng értékesebb.
A fekete ginseng nem terjedt el, mivel igen körülményes az előállítása. Nem csak egyszer gőzölik, mint a pirosat, hanem kilencszer, mielőtt szárítják. Így a súlya 80 %-át is elvesztve, gyökérkivonattá válik. A termelők szerint sokkal hatékonyabb, mint a fehér, vagy piros ginseng. A gőzölés által bizonyos anyagok elvesznek, de a ginszenoszidák (hatóanyagok) is megváltoznak. Így a piros ginsengben ugyan kevesebb hatóanyag található, ellenben mások, mint a fehérben. Hasonló lehet a fekete ginseng esetében is.

Gingko

A gingko fa 30 m magasra is megnőhet és állítólag négyezer éves is lehet. Hatalmas koronája van. Hazája Kína, Korea és Japán. A Gingko biloba kivonat hatására olyan anyagok képződnek, amelyek a szívkoszorú ereket tágítják. További jó eredményeket remélnek a kutatók szélesebb körű tanulmányok eredményeként. Bypass műtétek után megfigyelték, hogy kevesebb lerakódás képződik az erekben. Nem a vér zsírtartalmának csökkentésén alapul a gingko kivonat hatása, hanem azon, hogy a kivonatban található hatóanyagok másodlagos növényi anyagok (flavonidok, terpenoidok) csökkentik a vérzsírok oxidálását. Ez fontos, mert az oxidált LDL koleszterin hatására képződnek a káros lerakódások. Ugyanakkor csökken az A lipoprotein tartalom, ami ugyancsak hat a lerakódásokra.

Rooibos (vörös fokföldirekettye)

Ez a növény Dél-Afrikában terem és az ottani őslakók mindig is szívesen készítettek belőle teát. Két méter magasra is megnőhet, a hüvelyesek (bab, borsó, stb.) családjába tartozik, a rekettye rokona.
Nyár elején az ágak végéről szedik a tűszerű leveleket. Ezeket géppel szecskázzák, nedvesítik, kisebb csomókat alakítanak belőle és egy napig hagyják fermentálódni.
A fermentáció során az eredetileg zöld levelek vörösbarnára színeződnek és a jellegzetes aroma anyagok képződnek. A rooibos tea nevét a színéről kapta: rooibos azt jelenti, hogy piros bokor.
A zöld rooibos a fermentálatlan zöld változat. Szedés után a leveleket hamarosan szárítják így megakadályozva a gyors természetes fermentálódást. Így a flavonida, antioxidáns (pérdául A-, C- és E-vitamin) anyagok nem vesznek el.


Ezt olvastad már?

FacebookPinterestTwitterLinkedInEmail