Fotó: Shutterstock

Anti-aging kezelési lehetőségek

Huszonöt-harminc éves korunkra végre vége a fokozott faggyútermelésnek és az általa okozott aknés tüneteinknek. Egy kicsit fellélegezhetünk, majd 5-10 évnyi szép időszak után elkezdhetjük az öregedés jeleivel felvenni a harcot – ez a küzdelem azonban már életünk végéig tart

Ezért ezt a „csatát” jól meg kell terveznünk, komoly stratégiát kell kidolgoznunk rá. Minél előbb „felvesszük a kesztyűt”, annál hatékonyabbak tudnak lenni a kezelések, és hosszú távon valóban évekkel későbbre halaszthatók bőrünk öregedési folyamatai.

Az orvosok által végzet bőrmegújító kezelések látványosabbak, azonban a biológiai kockázatuk, valamint az esetleges mellékhatások gyakorisága miatt nem szakszerű kezekben veszélyesebbek. Ezért ezek legyengített változatait alkalmazza a kozmetika. Ha a kozmetikában rendszeres ápolásban részesítjük vendégünk bőrét, a kisebb dózisú kezelések is meghozhatják a várt eredményeket.

Önregeneráció és hiánypótlás

Az öregedés kezdeti jeleinek megjelenésekor már ajánlott a bőr önregenerációját serkentő eljárások alkalmazása. Később egyre inkább fontos, hogy az önregeneráción kívül a hiányzó anyagok pótlása is megtörténjen.

tablazat

Mivel, hogyan érjük el?

Az egyes eljárások hatásmechanizmusa

► IZOMSTIMULÁLÓK

→ Mikroáramos favelifting: Az eljárás során a mikroáram természetes bioelektromos jeleivel fokozza az arc izmainak tónusát, ezáltal csökken a ráncok mélysége, fokozódik a nyirokrendszer működése, látványosan csökken a szem körüli terület püffedtsége, eltűnnek a szem alatt található táskák és halványodnak a karikák. Jól kombinálható más arckezeléssel. A bőr feszesebb, kipihentebb, élettel telibb lesz.

→ Take Ten: A készülék felhelyezett elektródapárjai izomkontrakciót váltanak ki az arcizmokon, melynek rendszeres használatával az izmok gyarapodnak, izomtónusuk megnő, az arc kontúrja megemelkedik, a felettük lévő bőr feszesebb lesz.

► TŰSZÚRÁSOS TECHNIKÁK

→ Dermaroller, dermapen: A kezelés során több száz tűszúrás hatol át az epidermiszen a dermisz rétegeihez, ahol a számos mikrosérülés helyén beindul a fibroblasztok aktiválódása, így a kollagéntermelés. Kúraszerű (5-8) használata eredményesebb.

→ *Fine Thread Contouring (FTC) = vékonyszálas kontúrozási eljárás: Felszívódó polidioxanon szálakat helyeznek invazív módon a kötőszövetbe, közel az izomhoz. Szilárdít, feszesít, stimulálja a környező területek kollagén termelését. Továbbfejlesztett változata a Duo lifting, melynek speciális cog szálai karmokkal ellátottak, így jobban megkapaszkodnak, erőteljesebb liftinghatást biztosítanak.

► TŰSZÚRÁSOS TECHNIKA + RF

→ *MFRF (Minimal-invazív Frakcionált Rádiófrekvencia): Többféle gyártó, többféle néven futtatja, például ProfoundContur,  DeAge-EX. A rádiófrekvenciás faveliftinget kombinálja a mikrotűs eljárással. A kezelőfej minden „lövés” alkalmával vékony tűket szúr a beállított mélységbe (0,1-4,0 mm), ahol a tűk pici elektródákként is funkcionálnak, és különösen mélyre vezetik a rádiófrekvenciát. Egy-négy kezelés javasolt.

► FOTOTERÁPIA

→ Soft laser (lágylézer): A bőrbe hatoló lézersugár kölcsönhatásba lép a sejtekkel, illetve a bennük lévő molekulákkal. Aktiválja a sejtek működési folyamatait, növeli a szöveti mikrocirkulációt, ezáltal fokozódik a membrántranszport, valamint nő a sejtek ATP-szintje.

→ IPL (intense pulsed light): A nagy energiájú látható fénysugarak áthatolnak a hámrétegen, a sugarak a hullámhosszuktól függően a bőr különböző anyagaiban nyelődnek el (például a hemoglobinban, a melaninban). A felszabaduló hő pedig stimulálja a kollagéntermelődést.

→ *CO2 lézer: Többféle elnevezése létezik,  például mikropixeles bőrmegújítás lézerrel, frakcionális CO2 lézer, stb. A lézersugár nem az egész bőrfelszínt égeti le, hanem 80-150 db mikroszkópikus méretű pontocskákban, pixelekben éri a bőrt. Az ezekben kialakuló apró, szinte láthatatlan lézeres sebek gyorsan hámosodnak. Ezen felül a lézer hőhatása összehúzza a bőr alatti kötőszövetet, illetve fokozza az elasztikus- és kollagénrostok termelődését is, így elindul a bőr megújulási folyamata. Kezelhetők vele továbbá a pigmentfoltok, az érelváltozások és a hegek is. Ez a kezelés az idősebb, 50-60 éves bőrökön is eredményes lehet. Egy alkalom is hatékony, de akár havi rendszerességgel, 4 alkalommal is elvégezhető kúraszerűen.

► FOTOTERÁPIA + RF

→ ELOS (elektro-optikai szinergia): AZ ELOS-technológia az IPL és a RF bőrfelszíni hűtéssel kombinált változata. Erőteljesebb, koncentráltabb felmelegedést tud elérni a célszövetben, illetve az erősebben pigmentált bőrök is jobban tolerálják.

→ *Trinity: ELOS-rendszerben végzett bőrfiatalítás. A kezelés három lépésből áll, innen az elnevezése is. Az első lépés (Renew) a felszíni bőrhibák korrekcióját célozza meg RF + IPL 0,4 mm mélységben (hajszálerek, pigmentfoltok), a második lépésben (Refirme) bipoláris RF + IR 4-5 mm mélység, amely már a kollagén- és elasztinrostok termelődésére is hat. A harmadik lépés (Matrix IR) RF + diódalézer fókuszált energialeadással a kollagén termelődésének erőteljesebb serkentését eredményezi, a mélyebb ráncokat korrigálja. Négyhavonta 3-4 alkalom javasolt.

→ *Polaris WR: ELOS-technológiával működik, a 900 nm diódalézer energiát egyidejűleg alkalmazza a bipoláris RF-árammal. A szinergikus kombináció, a két energiarendszer együttes alkalmazása lehetővé teszi, hogy kevesebb optikai energiasűrűséget alkalmazzanak, ami egy biztonságosabb és hatékonyabb technológia a ráncok kezelésére. Rendelkezik FDA engedéllyel (U.S Food and Drug Administration = az Amerikai Élelmiszer- és Gyógyszer Engedélyeztetési Hivatal).

► TŰSZÚRÁSOS TECHNIKA + RF + FOTOTERÁPIA

→ *Vivace RF: Megegyezik az MFRF-el csak pluszban ledfényt is alkalmaznak a rostok termelődésének serkentésére. Három alkalom szükséges a tartós eredményhez.

→ *Scarlet RF: IPL + RF + mikrotű. Három kezelés javasolt.

► FONOTERÁPIA

→ HIFU (High Intensity Focused Ultrasound): A fókuszált energia tizedmiliméternyi pontossággal jut a bőrbe, pontosan 4,5 mm mélyre, ahol a SMAS (a bőrt és az izomzatot összekötő kötőszöveti réteg) helyezkedik el. Itt a bőr 65-67oC-ra melegszik és a termikus mikrosérülések hatására beindul a kollagén- és az elasztintermelődés. A finomabb ráncok kezeléséhez elegendő 1,5-3 mm mélységben kezelni. Javasolt 1-3 kezelés.

→ *Ultherapy: Az első mikrofókuszált ultrahangkezelés, amely az amerikai FDA engedélyével rendelkezik. Több mélységben kezelik vele a bőrt: 4,5 mm, 3 mm, 1,5 mm. A hatásmechanizmusa megegyezik a HIFU-éval. Itt azonban egyetlen kezelés elegendő a látványos eredményhez.

► RÁDIÓFREKVENCIA

→ Rádiófrekvenciás arcfeszesítés: A bipoláris kezelőfej fájdalommentesen juttatja az energiát a bőrbe, egyenletesen melegíti fel az irhát és a bőralját, miközben az epidermisz kevésbé melegszik fel. A keletkezett hő hosszú távon elősegíti a fibroblasztok működését. A hő hatására a rugalmas és a kollagénrostok összehúzódása következik be, amely jól látható feszesedést eredményez. Ez a rádiófrekvenciás kezelés a vendégek számára is azonnal egyértelmű.

→ *Thermage: Egyedülálló kapacitív rádiófrekvenciás (CRF) technológiát alkalmaz, amely biztonságosan melegíti a bőr alsó rétegeit és a mélyen fekvő kollagénhálót, ezáltal azonnali feszesítő hatása van, valamint javítja a bőr tónusát és szerkezetét. A javulás a kollagéntermelődés beindulásának köszönhetően a kezelést követő 4-6 hónapban is folytatódik, és egyre láthatóbbá válik. Egy kezelés elegendő.

► RF + IR

→ *eTwo: Kétféle kezelést tesz lehetővé a készülék. Az egyik a sublime, amely IR-t és bipoláris RF-át alkalmaz gyors feszesítő hatást eredményezve, a másik a sublative, amely a mélyebb ráncokra hatékonyabb frakcionált bipoláris RF-et alkalmaz; mátrix elektródái a kezelés hatékonyságának növelése érdekében mikro, epidermális, ablatív sérüléseket is okoznak. Három kezelést javasolnak.

► RF + IR + PULZÁLÓ VÁKUUM

→ VelaShape kezelés arcon: A rádiófrekvenciát kombinálja a pulzáló vákuummal és az IR sugárral. (Testkezeléshez is alkalmazzák.)

► ABRÁZIÓS ELJÁRÁSOK: Az abrázió = horzsolás, koptatás, lekaparás, tehát ezek az eljárások a bőr felszínén elhelyezkedő Stratum corneum elhalt sejtjeinek lekoptatásával érik el eredményeiket.  A kezelés hatására csökken a felszíni ráncok mélysége, a bőr egyenetlenségei és pigmentációs hibái is javulnak. Emellett a Stratum basale osztódó sejtjei aktiválódnak.

→ Kristályos mikrodermabrázió: Aluminiumoxid kristályokat áramoltat a bőr felszínére, melyek magukkal sodorják a Stratum corneum elhalt szarusejtjeit.

→ Gyémántfejes dermabrázió: Mechanikai bőrcsiszolás vákuum segítségével, ahol az eltérő szemcseméretű kezelőfejekkel a peeling enyhébb és intenzívebb formái közül választhatunk.

→ Hidrodermabrázió: A forgó kezelőfej az abba behelyezhető tablettából kioldódó mikroszemcsékkel, valamint a bőrre juttatott folyadékkal (desztilláltvíz vagy enzimes oldat) történik a bőrfelszín koptatása, melyet vákuum segítségével juttatnak a bőr felületére.
ÖNREGENERÁCIÓ ÉS TÁPLÁLÁS EGYBEN

► TŰSZÚRÁSOS TECHNIKÁK

→ Dermaroller, dermapen: A tűszúrások által megnyitott mikrocsatornákon át hatóanyagbevitelre is lehetőség van, ezzel még hatékonyabbá tehető a kezelés. Kúraszerű (5-8) használata eredményesebb.

► *PRP (Platelet Rich Plazma) = Drakula-terápia: A PRP=vérlemezkékben gazdag vérplazma, amely olyan növekedési faktorokat, citokineket tartalmaz, amelyek stimulálják a fibroblasztok és a keratinocyták osztódását. A kezelés kezdetén vért vesznek, amely egy speciális centrifugába kerül, ahol a vér alakos elemeit leülepítik, majd a vérplazmát visszafecskendezik a megfiatalítandó bőrterületbe. Ezzel elősegítve a fibroblasztok és az epidermális őssejtek aktiválódását. Három-négy kezelés javasolt.

► FOTOTERÁPIA

→ Hideglézeres arckezelés: A hideglézeres kezelés során az infravörös-A (760-1400nm hullámhosszú) tartományban működő, nagy energiájú speciális fényforrást alkalmaznak. A bőrre a kezelés első fázisában hyaluron nanogélt visznek fel.  A lézer hatására beindul a kollagén- és elasztikusrostok termelődése, ugyanakkor a felszívódott hyaluronsav térhálós molekulaszerkezetének kialakulását is elősegíti. Négy-hat kezelést ajánlanak.

► Mezoterápia + soft laser (lézeres tű nélküli mezoterápia): A lézer fibroblaszt stimuláló hatása egyszerre valósul meg a hatóanyag-bejuttatással.

► LED-fényterápia: A vörös és infravörös fényt alkalmazzák ránckezelésre, mely a cutisba jutva fokozza a mikrocirkulációt, stimulálja a sejtek anyagcseréjét, serkenti a fibroblasztok működését, ezáltal a kollagén termelődését. Önmagában is alkalmazható, de speciális (erre kifejlesztett hatóanyagokkal) kiegészítő kozmetikai kezeléssel gyorsíthatók az eredmények.

► IZOMRELAXÁNSOK

→ *Botox: A toxin az idegvégződésben blokkolja az ingerület izmokra való átvitelét, de csak időlegesen. A kezelés után a páciens azt érzékeli, hogy a kezelést követően kb. 1 hét elteltével nem tudja ráncolni bőrét a kezelt területen. Idővel a mélyen ráncosodott bőr is kisimul. A botox hatása csak időleges, 3-5 hónap elteltével regenerálódik az ingerületátvitel. Egyáltalán nem mindegy ugyanakkor, hogy mely izmot milyen mértékben blokkolnak.

→ Botox-hatású anyagok a kozmetikában: Ugyancsak az idegvégződésekre hatnak, csökkentik az ingerületátvivő anyag (neurotranszmitter) felszabadulását a szinapszisokban, így a mimikai izmok összehúzódási képességét is.

 

A BŐR HIÁNYZÓ ANYAGAINAK PÓTLÁSA, TÁPLÁLÁSA, REGENERÁLÁSA

► FONOTERÁPIA

→ Ultrahangos hatóanyag-bejuttatás: A hatóanyagok bejuttatását segíti, hogy az ultrahang hatására a sejtmembránok áteresztő képessége megnő, valamint az okozott szöveti felmelegedés és vérbőség is fokozza a hatóanyagok felszívódását.

→ Ultrahang mágneses mezőben: A nagy frekvenciájú ultrahang és az alacsony rezgéstartományú mágneses mező egyidejű alkalmazásával intenzívebbé, így egyenletesebbé teszi a hatóanyagok bőrbejuttatását.

→ Ultrahang mágneses mezőben vörös és kék fénnyel: A vörös fény stimuláló, vérbőségfokozó hatása növeli a ránckezelés hatékonyságát.

► IONTOPHORESIS

→ Iontophoresis (galván, vagy autopolár áramformával): Az iontoforézis során a keringésfokozódáson kívül az elektrolit oldatokban kialakuló ionvándorlás miatt a hatóanyagok bőrbe való „betaszítása” következik be.

► ELEKTROPORÁCIÓ

→ Elektroporáció: Az elektroporációs elektromos hullámok megváltoztatják a sejtek polaritását, fizikailag is átrendeződnek, így a sejtmembránok kettős foszfolipid rétegében megnyílnak a protein- és aquagéncsatornák, melyek elősegítik a hatóanyagok mélyebb felszívódását. Ezen csatornákon keresztül bejuttathatók a sejtekbe ionos, nem ionos, vízben, illetve zsírban oldódó orvosi tisztaságú hatóanyagok is.

→ Elektroporáció + iontoforézis: A két hatóanyag-bejuttatási mód egyszerre történő alkalmazása, szinergikus hatásuknak köszönhetően hatékonyabb, mint külön-külön.

 

A *-gal megjelölt kezeléseket kozmetikusok nem alkalmazzák.


Ezt olvastad már?

FacebookPinterestTwitterLinkedInEmail