Az ezüst szerepe a kozmetikában

Nemes védőpajzs

Az ezüst kórokozók elleni tulajdonsága miatt évszázadok óta hasznára van az emberiségnek és időközben tudományosan is bebizonyították hatását. A bőrápolásban hasznos szerepet tölt be, ugyanis megelőzi a bőr felszínén az ártalmas csírák és gombák elszaporodását.

A „méregtelenítés” egy régi, jól bevált módszer, amit csaknem minden kultúrában alkalmaztak. Példának okáért már az ájurvedikus tanításokban, illetve a hagyományos kínai orvoslásban is lerögzítették, hogy az „egészségre ártalmas” anyagok lebontásában és elvezetésében a test központi szerepet tölt be.
Már időszámításunk előtt is rendelkeztek különböző méregtelenítő technikákkal, amit:
■ vagy a verejték kiválasztást serkentve (a bőrön keresztül elvezetve)
■ vagy vizelethajtással, a vese és húgyhólyag közreműködésével,
■ illetve a vértisztító terápiák által (pl.: köpölyözés) – hajtottak végre.
Mindennapjainkban számos, többé-kevésbé egészségre ártalmas anyaggal kerülünk kapcsolatba.
Vegyi vagy fizikai inger, negatív környezeti ártalom hatására, egészségtelen, mérgező anyagokat tartalmazó élelmiszerek túlzott fogyasztásakor egyaránt fennáll ennek a veszélye, mivel a toxikus anyagok főként a táplálkozással, belégzéssel, gyógyszerekkel, sérült bőrön keresztül vagy a testnyílások nyálkahártyáján felszívódva jutnak szervezetünkbe. Ezek jobb esetben eltávoznak, azonban bizonyos helyzetekben kénytelen testünk saját maga megbirkózni az ártalmatlanításukkal. A káros anyagok átalakításáért és leépítéséért mindenekelőtt a máj és a vese a felelős.
Gyakran a méregtelenítést is a salaktalanítás egy szintjének tekintik.
Pedig a méreganyagokat és az úgynevezett salakanyagokat meg kell különböztetni.
■ A toxikus anyagok ugyanis konkrét károsodásokat okoznak a szervezetben.
■ A salakanyagok viszont azon anyagcsere folyamatok melléktermékei, amelyek pl. egy „normális” szervezetet megtámadhatnak, és túl is terhelhetnek.
A salakanyagok akkor jelentenek problémát, ha nem tudnak eltávozni a szervezetből.

A bőr méregtelenítése

Ha a szervezet túlterhelt, csökken természetes méregtelenítő képessége. Ilyenkor segítséget és teljes támogatás kell adni a kiválasztó szervként működő májnak, vesének, tüdőnek, bélrendszernek és bőrnek.
A különböző méregtelenítési lehetőségek, pl. hagyományos Kneipp-fürdőkúra, szaunázás, gyógyhatású fürdősóval kombinált fürdő, vagy méregtelenítő tapaszok alkalmazása mellett a bőrápolás is lényeges szerepet játszik.

Az ezüst baktériumellenes hatása

Nagy Sándor (i.e. 356-323) a hadjárataiban az ivóvizet ezüstedényekben szállítatta, ugyanis tudta, hogy az ezáltal sokkal tovább maradt friss.
Az ezüstöt már évszázadok óta a baktériumok, vírusok és gombák leküzdésére is használják.
Időközben az ezüst baktériumellenes hatását tudományosan is elfogadták: az ezüstionok ugyanis összekapcsolódnak a kórokozók létfontosságú proteinjeivel és módosítják a térszerkezetüket, olyan szinten, hogy ezentúl nem tudnak továbbterjedni.
Mivel a baktériumok esetében ezek a proteinek az emberi sejtszerkezettől eltérően nem sejten belül, hanem kívül találhatók, így a reakció kizárólag a kórokozókat módosítja.
Tehát már egy adag ezüst is megöli a kórokozókat, így egészségünk érdekében habozás nélkül alkalmazhatjuk.

Anti-aging és bőrápolás

Napjaink tápláló rendszeren alapuló bőrkezelései egyrészről effektív méregtelenítő hatást is megkívánnak, azontúl a bőr regenerálódása érdekében a szabad gyökök ellen is fel kell lépni.
A mikrolizált ezüsttel (nano-ezüsttel) kombinált speciális kozmetikumok pl. különösen sikeresek a bőr méregtelenítése terén, egyúttal anti-aging hatásuk is jelentős.
Régóta ismert, hogy a mikrolizált ezüst a káros mikroorganizmusok (pl. baktériumok, vírusok) ellen hatást gyakorol, elterjedésüket a bőrön visszafogja, ugyanis az általa kibocsájtott ezüst ionok megakadályozzák az újabb baktériumok képződését. (Erről olvashatunk „az ezüst baktériumellenes hatásai” című keretes anyagban).
A mikrolizált ezüst szerepe a kozmetikában azért jelentős, mert segít elhárítani a kórokozók továbbszaporodását.
■ A bőrápolásban gyulladáscsökkentő, fertőtlenítő,
■ baktériumellenes,
■ immunerősítő és
■ csiraölő tulajdonságokkal rendelkezik.
A szépségápoló termékekbe adagolt mikrolizált ezüst egy védőfilmet képez a bőr felületén, ami a nem kívánatos mikroorganizmusok kíméletes eltávolításában segítséget nyújt.
Ez ugyanis megakadályozza a káros mikrobák termelődését, amitől a bőrkép normalizálódni tud.
Rendszeres alkalmazásával hosszan megtartható az egészséges bőrkép és az öregedés idejének kitolódása is késleltethető.
Ezenkívül az ezüst méregtelenítő tulajdonsága is elismert.
Előmozdítja a természetes méregtelenítési eljárásokat a következő hatóanyagok által:
Rosa-galica (parlagi rózsa) kivonat: blokkolja a szabadgyökök képződését, véd az UV-sugárzástól és aktiválja a bőr immunrendszerének védekezőképességét.
Coffea-robusta (kávé) kivonat, megindítja a mikrocirkulációt és küzd a szabadgyökök ellen
Undaria-pinnatifida (wakame-alga) kivonat stimulálja az immunrendszert, gyulladáscsökkentő, allergiaellenes, valamint védi a bőrt a káros környezeti hatásoktól.
A szérumból, maszkból és ampullából álló öregedés gátló ápolóterv mikrolizált ezüsttel, pl. egy teljes méregtelenítési folyamatot el tud indítani, amennyiben a szalonkezelést egy detox-készülékkel is előmozdítjuk.
Az alapvető hatások „tehermentesítés-tisztítás-méregtelenítés” a következő eredményekhez vezetnek:
■ kíméletes módszerrel méregteleníthető a test egésze
■ ösztönzi az anyagcsere folyamatokat
■ erősíti a immunrendszert
■ javítja a bőrképet
■ késlelteti a bőr öregedését.
Eredmény: a méregtelenítés egészségessé teszi a testet, bőrt és a lelket, a legegyszerűbb és legjobb megoldás az egyensúly, az életerő és a jó közérzet eléréséhez.

Gerhard Klapp

Ezt olvastad már?

Minden megosztás számít!
FacebookPinterestTwitterLinkedInEmail

Vélemény, hozzászólás?