A ligetszépe magjának olaja értékes y-linolénsav forrás Fotó: Northfoto

Bioaktív bőrszépítők

Az antioxidáns növényi kivonatok és a bőrtápláló olajok  szerepe – A téli időjárási viszonyok mellett fel kell készülni a nagyobb mennyiségű esszenciális lipideket/zsíroldékony antioxidánsokat tartalmazó olajokkal és antioxidánsokban gazdag bőrtápláló hatóanyagokkal történő arckezelésekre

A téli napsugárzás okozta mélyrétegi bőröregedési folyamatok megelőzése és az időjárási ártalmak pl. szél, változó hőmérsékleti viszonyok, légszennyezés okozta károsító hatások mérséklése céljából, a fiatalos bőrállapot megőrzése érdekében a természetes bőrtápláló hatóanyagok alkalmazása célszerű.

Növényi kivonatok

Az antioxidáns hatóanyagok származhatnak növényi kivonatokból, amelyek pl. magas procianidin, C- és E-vitamin tartalmúak. Kiemelkednek ezek közül az alábbi kozmetikai iparban kiemelt jelentőséggel bíró bioaktív összetevőkben gazdag források.

■ A narancs termésének, hajtáscsúcsából és/vagy kalluszából származó sejtek nagy mennyiségű, az oxidatív stressz ellen védő hatóanyagot tartalmaznak. Kozmetikai célra a narancs ún. Stem cells preparátumait gyakran alkalmazzák. Akár 10-12 évvel fiatalosabb bőrállapot is elérhető az ilyen hatóanyagokban nappali arcápoló termékek 2-3 hónapos rendszeres használata esetén.

■ A Yucca schidigera nemcsak természetes bőrtisztító hatású szaponinokat, hanem yuccanolt és resveratrolt is tartalmaz, amelyek a környezeti ártalmak és anyagcsere következtében felhalmozódó szabadgyökök lekötését/eliminálását elősegítik.

■ A szőlő héjának és magjának procianidinjei erős szabadgyöklekötő és lipidperoxidációt gátló hatással rendelkeznek. A zúzott szőlőbogyóval vagy szőlőlével készült fürdők gyulladáscsökkentő hatását is a procianidinek eredményezik. A szőlőlében lévő rezveratrol nem csak antioxidáns, hanem mérsékli az oxidatív DNS károsodásokat, így a bőr és a haj integritását támogatja a napfény (UV-B) sugárzásával szemben.

Fekete berkenye Fotó: Northfoto
Fekete berkenye
Fotó: Northfoto

■ A fekete berkenye (aronia) az oxidatív stressztől óvja a bőrt. Lehetőséget ad a bőrben a javító/védekező mechanizmusok működtetésére: GSH peroxidázok, katalázok, szuperoxid-dizmutázok aktivitását támogatja. Alacsony molekulasúlyú antioxidánsai: C- és E-vitaminok, glutathion, b-karotin, thioredoxin teljes kapacitása a szervezet rendelkezésére állhat. Így az életkor előrehaladtával a szabadgyök-felhalmozódás növekedését mérsékelheti.

■ A baobab magas ORAC-értékű termés, amely az erős antioxidáns aktivitását az antocianinoknak, galluszsavnak és flavonoidjainak köszönheti. Bőrfeszességet javító hatását, az elasztin bioszintézist támogató hatóanyagainak köszönheti a magolaj.

Bőrtápláló olajok

Az esszenciális zsírsavakban, lipidekben E-vitaminban gazdag bőrtápláló olajok:

■ A moringafa levelének és termésének kivonatai sokféle értékes bioaktív hatóanyagot tartalmaznak. A magjából nyert olaj mérsékli az öregedés első jeleinek kialakulását, erős antioxidáns.

■ A ligetszépe és a borágo magjának olaja bőrápoló olajként értékes g-linolénsav forrás. Különböző bőrirritációk, ekcéma esetén előnyösen ajánlható bőrápolási célra. Érzékeny bőrre, pl. kezdődő rozacea esetén előnyösen használhatók a ligetszépe és borágó olaját tartalmazó kozmetikumok.

■ A Sacha inchi olaj omega-3 és omega-6 esszenciális zsírsavtartalma kiemelkedő. Az omega-3 zsírsavak a gyulladáscsökkentő hatásukról, míg az omega-6 típusúak a hormonális folyamatok támogatása által hatnak az egészséges, bőr, haj és köröm kialakulására.
Elősegíti a bőr mélyebb rétegeiben lévő veniolák és arteriolák harmonikus lipid anyagcseréjét. Jó antioxidáns ágensként segítenek a zsírhiányos bőr regenerációjában. Támogatja a bőr vízmegtartó képességét, óvja az irritatív anyagoktól.

Chia mag Fotó: Northfoto
Chia mag
Fotó: Northfoto

■ A chia apró magvacskái a többszörösen telítetlen magas zsírsav tartalom mellett A-, B1-, B2-, B3- vitaminokban és folsavban is gazdagok. Magas a kálcium, magnézium, foszfor és cink tartalmuk. A chia olaja támogatja a hyaluronsav-anyagcserét és a bőr vízmegtartó képességét. A magolaj komplex bőrtápláló hatóanyagok tárháza.

■ A tamanu magolaja egyedülállóan támogatja a bőrregenerációs folyamatokat. Hatékony pszoriázis, ekcéma és dermatitisz esetén is.

■ A fekete kömény (kandilla/nigella) magolaját évezredek óta alkalmazza a tradícionális természetgyógyászat. A magban értékes nigellicin, timol, és sok más gyulladáscsökkentő immunomoduláns hatóanyag megtalálható. A magolaj hegszöveti regenerációt támogató hatásáról is jól ismert.

■ Az argánolaj több mint 80% telítetlen zsírsavat tartalmazó, omega-6 zsírsavakban és E-vitaminban gazdag, anti-aging hatású olaj. Támogatja a bőr vízmegtartó képességét. Szabadgyöklekötő hatása miatt a sejtmembránok védelmét segíti elő. Különösen a napfénynek kitett bőrterületeken látványos a fiatalosan üde bőrállapotot támogató hatása.

Célszerű olyan arc- és dekoltázs kezelési programot választani a professzionális bőrápolás során, amely antioxidáns hatóanyagokban gazdag növényi kivonatokat és bőrtápláló-telítetlen zsírsavakban gazdag növényi olajokat egyidejűleg tartalmaz.

 


Ezt olvastad már?

FacebookPinterestTwitterLinkedInEmail