Fotó: Shutterstock

Biztonságos alakformálás

Világszerte az egyik legnagyobb egészségügyi probléma az elhízottak számának nagyarányú növekedése. Magyarország sajnálatos módon a világ elhízás-rangsorának élvonalában van mind a nők, mind a férfiak vonatkozásában

A pluszkilóktól sokan szeretnének megszabadulni, ezt az igényt felismerve a fogyókúraipar ontja a legváltozatosabb fogyókúrás étrend-kiegészítőket, diétákat, tornaprogramokat. Nagyon divatosak a különféle orvosi és kozmetikai alakformáló, zsírbontó kezelések is, sok érintett első választásként ezekkel a módszerekkel szeretne fogyni. Nem véletlen, hogy a kereslet kielégítésére sorra nyílnak meg az alakformáló szalonok és sok kozmetikus vagy masszőr is tervezi szolgáltatásbővítésként alakformáló, zsírbontó készülékek beszerzését.

Mielőtt azonban nagyobb beruházásra kerül sor, érdemes tisztázni:

1.       milyen problémával/diagnózissal rendelkező vendégek kezelésére alkalmas a tervezett szolgáltatás?

2.      a kezelőgépek megfelelőek a probléma megoldására?

3.      a kezelőszemélyzet tudása elégséges a kezelés elvégzésére?

A  vendégek kiválasztása

Magyarországon az emberek kétharmada tartósan túlsúlyos vagy elhízott, sőt az érintettek nagyobb része nincs tudatában annak, hogy ez az állapot nemcsak esztétikai probléma, hanem egészségügyi veszélyhelyzet a szervezet egésze számára. Az elhízás ugyanis a WHO szerint hosszan fennálló, kiújulásra hajlamos betegség, amely ráadásul  több mint 50 különféle betegség kialakulásában szerepet játszó kockázati tényező is.

Az orvostudomány a tápláltsági állapot meghatározására a testtömeg indexet (BMI) használja, amely segítségével kikalkulálható, hogy ki melyik tápláltsági kategóriába esik, pl. túlsúlyos vagy elhízott.

 

BMI kategóriák

Testtömeg index (BMI)

BMI kiszámítása = testsúly (kg) : testmagasság (m)2

BMI kategóriák és veszélyei az egészségi állapotra

BMI                                       Kategória                                          Kockázat

18,49 alatt                              alultápláltság                                      fokozott

18,5-24,99                              normál tápláltság

25-29,99                                 túlsúly                                                emelkedett

30 felett:                                 elhízás                                                fokozott

A súlygyarapodás legfőbb okozója a tartósan pozitív energiaegyenleg, vagyis rendszeresen több energia kerül be a szervezetbe, mint amennyi felhasználásra kerül. Azt azonban, hogy a felszedett kilók melyik területre rakódnak, elsősorban a genetika és a hormonális hatások befolyásolják.

Már normál testsúly mellett is látszik, hogy melyik testrészre raktározódik elsősorban a zsírfelesleg, de két egyszerű mérés is segít ennek eldöntésében. A haskörfogat mérés (a csípő és a bordák közt félúton mért érték) a szív- és keringési betegségek rizikójára is utal, valamint a derék-csípő hányados, ami egyben a testalkat megítélésében is segít.

 

 

meres
A férfiak közel 100%-a hasi típusú zsírgyarapodásra hajlamos. A nők 1/3-a tartozik az alma kategóriába, 2/3-uk viszont a csípő és combok területére raktározza a zsírfelesleget.

Az alakformáló kezelést választó vendégek egy része problémás zsírpárnái méretét szeretné csökkenteni, sokan viszont főleg fogyni szeretnének, ezért fontos a kezelés javallatainak tisztázása.

Alakformáló kezelések javallata:

–         BMI normális, vagy enyhe túlsúllyal (maximum BMI 27 kg/m2-ig)  rendelkezők esetén, akik egyébként egészségesek

–         narancsbőr

–         helyi zsírfelesleg megléte, a kezelési metódustól függően változó zsírréteg vastagság és egyszerű zsírszöveti diagnózis mellett

–         bőrfeszesítés a problémás területen

Alakformáló kezelések ellenjavallata:

–         általános fogyás/fogyókúra

–         túlsúly vagy elhízás fennállása 27 kg/m2 felett

–         ha orvosi kezelést igénylő betegség vagy azt megelőző állapot áll fenn

–         helyi zsírfelesleg bizonyos zsírréteg vastagság felett, vagy bizonyos zsírszöveti diagnózis típus fennállásakor

Ha a kezelésre jelentkező vendégnél nem állnak fenn az alakformáló kezelés javallatai, érdemes a vendéget a problémája megoldására szakmai kompetenciával rendelkező szakorvosi ellátó helyre irányítani.

A kezelőgép kiválasztása

Az utóbbi időszakban több olyan távol-keleti berendezés jelent meg a hazai piacon, amelyek professzionális alakformáló rendszerek másolatai, technológiai színvonalban és hatékonyságában azonban jelentősen elmaradnak az eredeti gépektől. Ezek a másolatok  természetesen kedvezőbb árúak, mint az eredeti gépek, áruk a több százezer Ft-tól a több milliós  nagyságrendig terjed, sokszor webshopban is beszerezhetőek. Ezen gépek vásárlásakor nem történik meg a kezelési metódus szakszerű betanítása, bárki beszerezheti őket, ráadásul többnyire a szervizháttér sem biztosított, ezért használatuk fokozottan balesetveszélyes. Ennek megfelelően nagy kockázatot vállal az a szolgáltató, aki az alacsonyabb ár miatt ilyen gépeket vásárol.

A kezelőszemélyzet tudása

Az alakformáló kezelések elvégzésére jogosító Speciális testkezelő OKJ tanfolyam 2013-ban megszűnt. A képzés egyébként a kozmetikai jellegű kezelésekre fókuszált ( pl. tekercselés, gépi és kézi cellulit masszázsok, bőrfeszesítés, kozmetikai izomstimuláció, kozmetikai ultrahang, tű nélküli mezoterápia kezelések stb.) és ez megadja az irányvonalat arra vonatkozóan, hogy gyakorló kozmetikus vagy masszőr milyen jellegű kezelések végzésében gondolkodjon. Kockázatos lehet kozmetikai jellegű alakformáló szalonban a zsírsejtek elroncsolásával járó zsírbontó kezelési fajták (pl. kavitációs ultrahang, cryolipo kezelés stb.) végzése az esetleges súlyos szövődmények felismerésének, elhárításának hiányában.

 


Ezt olvastad már?

FacebookPinterestTwitterLinkedInEmail