Boldog arákkal töltődik Török Boglárka sminkes

Rengeteg műfajban kipróbálta már magát Török Boglárka, mégis az esküvői sminkek állnak hozzá legközelebb. Sminkesként is találkozik kihívásokkal, s bár munkáját viszontláthatta már egy amerikai magazin címlapján is, sikerei ellenére továbbra is a tanulásban hisz.

2009 óta vagy a sminkes szakmában. Véleményed szerint mi az a minimális idő, ami kell ahhoz, hogy beinduljon a karrier?

Ez egy jó kérdés! Én a lassabb utat választottam. 2009-ben, amikor elvégeztem az első egyéni sminkes képzésemet, elszegődtem egy fotós mellé és szinte csak saját projekteket csináltunk. Bő két évig csak gyakoroltam. Megnéztem, hogy mi hogy működik, mi hogy néz ki fotón. Mellette csak elvétve vállaltam egyéni felkéréseket. Azt is főleg ismerősöknek, barátoknak.

Rengeteg sminkes végez tanfolyamokat, de keveseknek jön össze az, ami neked. Hogy jöttek a lehetőségek? Te kerested?

A hosszas gyakorlásnak meglett az eredménye. Stúdiókban lettek kapcsolataim más fotósokkal, modellekkel. Természetesen akadtak olyan lehetőségek is szép számmal, amiket én pályáztam meg. Volt, amelyik összejött és volt, amelyik nem. Sok visszajáró vendégem van, akiket a fotózások alkalmával ismertem meg.

Érdemes külföldön tanulni a szakmát, vagy itthon is színvonalas a képzés?

Én úgy gondolom, hogy itthon is van jó képzés. Ismerek olyan sminkeseket, akik külföldön próbáltak szerencsét. Az ő visszajelzéseik is azt mutatják, hogy átlag feletti is lehet az itthoni tudás. A kinti pályatársak sokszor elmaradnak mögöttük tudásban.

Sok mindent kipróbáltál, lassan talán a sminkelés minden szépségét, hiszen voltál divatsminkes, esküvői, filmes…mégis melyik áll/állt hozzád a legközelebb és miért?

Mindegyiknek megvan a maga szépsége és nehézsége, de talán az alkalmi és esküvői smink áll hozzám legközelebb. Jó érzés, amikor boldog mosolyokat látok a lányok, asszonyok arcán,  amikor meglátják magukat a tükörben. Volt olyan modellem, akit egy reklámhoz sminkeltem, elég problémás volt a bőre akkor. Sokat dolgoztam rajta, mivel a kérés az volt, hogy olyan legyen az arca, mint egy próbababának. Évek múlva megkeresett, mert szerette volna, ha az esküvőjére is én sminkelném. A próbasmink alkalmával elmondta, hogy anno én adtam vissza az önbecsülését, és ezért végtelenül hálás. Ezek azért nagyon jó érzések!

Fotó: Boglárka Török MakeUp/Facebook

Melyikben van a legnagyobb kihívás?

Úgy gondolom, hogy ezt így nem lehet megmondani. Minden területen vannak olyan kérések, feladatok, amiket ott kell tudni megoldani, mert sokszor a sminkestől várják a megoldást. Az esküvőnél például nagyon kell tudni kezelni a helyzeteket. Sok a kapkodás, a feszültség az esküvő napján. Van olyan pályatársam, aki úgy fogalmaz, hogy egy esküvő alkalmával más dimenzióba lépnek át a lányok. Ott is tud olyan kérés lenni, amit nem biztos, hogy csípőből tud megoldani az ember. Ilyen volt például, amikor egy menyasszonyomnak volt egy friss műtéti hege, amit ő mindenképp szeretett volna eltüntetni. Egy napom ment el arra, hogy egy olyan megoldást találjak és beszerezzek, ami nem bántja a heget, ugyanakkor az arának is megnyugtató végeredményt nyújt. Amit pedig találtam, az nemhogy nem bántotta a friss varratokat, hanem segítette, gyorsította a gyógyulást. A végeredmény pedig egy boldog, mosolygós és nagyon hálás ara lett.

Évről évre képzed magad. Mennyit változik a smink, a divat akár egy év alatt? Mi az, ami neked például újdonság lehet?

Itt is, mint minden más területen igyekeznek újabb és újabb őrületeket kitalálni évről évre. Vannak közöttük természetesen egészen elképesztő elképzelések (lásd pávatoll szemöldök). Olyankor mindig azt érzem , hogy izzadságszagúak az újítások. Már nem igazán tudnak igazán újat hozni. Én inkább azt szeretem nézni, ahogy mások dolgoznak. Én úgy érzem, hogy abból tanulom a legtöbbet. Lehet az akár egy kezdő is. Mindig van valami, amit az illető másképp lát, máshogy csinál, mint én. Hiszem, hogy mindenkitől lehet tanulni.

Mi az, amit a legjobban élvezel csinálni? És melyik trend áll a legközelebb hozzád?

Én nagyon szeretem a természetes, a légies sminkeket. Ha tehetem, kerülöm a fekete ceruza használatát. A kedvenc trendem a csillogó bőr, natúr szem, erős száj kombináció volt.

Most a fő profilod az esküvői smink?

Egyre több esküvői megkeresést kapok. Sokan jönnek ajánlás útján. Ennek ellenére a fotózások teszik ki még mindig a munkáim java részét, és persze továbbra is megragadok minden lehetőséget, ami számomra izgalmas, kihívást jelentő, vagy amiről úgy gondolom, hogy tanulhatok belőle.

Mit tapasztalsz, mi az idei esküvői divat itthon? Miben változott az elmúlt pár évben?

Azt látom, hogy egyre inkább kezdik elengedni a lányok a merev, hagyományos dolgokat. Sokkal nyitottabbak kezdenek lenni az újra, a másra. Talán itt is, mint minden más területen igyekeznek az egyediségre törekedni, ami magával hozza, hogy keresik az új lehetőségeket. Merészebbek, vállalkozóbb kedvűek.

Voltál filmes sminkes is. Biztos sokan vágynak egy ilyen munkára. Miért hagytad végül abba?

Csak kipróbáltam magam ezen a területen rövidfilmben, reklám filmekben, videó klipekben. Nem adtam fel, de nem igazán keresem az ilyen irányú lehetőségeket. Három gyerek mellett nem túl családbarát műfajnak látom, tapasztalom.

A Vision Makeup School milyen plusz képzést adott neked? Ott mit sajátítottál el?

A Visionben újra kezdtem mindent az alapoktól. Ott egy teljesen más megközelítésben oktatták a sminkelés művészetét. Teljesen más szemszögből néztünk rá egy arcra. Az egy hihetetlen utazás volt! Ott kezdtük el úgy igazán kreatívan használni a termékeket.

Csak minőségi termékekkel dolgozol. Mit tapasztaltál a középkategóriánál, mivel nem voltál elégedett? Ha valaki csak most állítja össze a készletét, melyek azok az alap dolgok, amiből tuti a minőségit szerezze be?

Én azt vallom, hogy a sminkelés az egy luxus szolgáltatás. Ha már luxus szolgáltatás, akkor adjuk meg a módját és használjunk jó minőségű termékeket. Vannak jó termékek a középkategóriában is. Amiben én nem engedek, az a géltus.  Sok lánynál látok tusvonalat, amit nagyon nehezen lehet letörölni. Azt is gondolhatnánk, hogy jó minőségű, hisz milyen tartós, nehezen leszedhető: a valóságban pedig nagyon csúnyán meg van töredezve és apró morzsákban rengeteg idővel, energiával távolítható el. Én az alapozó esetében mondanám azt, hogy abból mindenképp minőségit szerezzen be. Az alapozás az a része a sminkelésnek, ami nagyon meghatározza a munka végeredményét! Ha az alapozás rossz, akkor teljesen mindegy, hogy más mennyire szépre, tökéletesre sikerült, az összkép rossz lesz!

Mi az ami a sminkelésben a legtávolabb áll tőled még sok évnyi tapasztalat után is?

A gyerek arcfestés. Egyáltalán nem mozgatott meg soha. Fotózásokon sem szeretem, ha gyermek arcát kell festeni. Még egy pici spirált, pici szájfény-kérést sem kedvelem.

Mi az, amit egy profi sminkes utál?

Én két dolgot nem szeretek úgy igazán. Az egyik, és talán ez a legfontosabb, hogy a lányok nem hajlandóak foglalkozni alap szinten a bőrükkel és a sminkestől, a profi termékektől várják a csodát. Nem látják be, hogy nem egy alkalomra kell megoldani a helyzetet, hanem egy adott problémával hosszabb távon is foglalkozni kell, akár szakember segítségével. A másik „kedvencem”, amikor a lányok úgy kezdik a székbe ülve: „Rád bízom magam, de én úgy szoktam csinálni…..”

Melyik munkádra vagy a legbüszkébb?

Fogas kérdés! Több munkám van, amit nagyon szeretek és büszke vagyok rá. Ilyen például a Random Shooting Day mozgalom keretében készült barokk anyagunk. Már maga az, hogy Koczka beválogatott azok közé a pályatársak közé, akik ebben a projektben benne vannak, nagy megtiszteltetés volt számomra. A randomon készült anyagokat időnként kiállítják, amelyeket meg lehet vásárolni. Ha jól tudom a legutóbbi kiállítás alkalmával az összes kép gazdára talált. A befolyt összeget pedig jótékonysági célra ajánlották fel. De ugyanolyan boldogsággal töltött el, amikor az olasz Vogue válogatta be az anyagunkat a Fashion Shows oldalára, vagy amikor egy amerikai magazin címlapján láttam viszont a munkánkat.

Mik a jövőbeni terveid?

Viszonylag sokat utazom a nagyvilágban. Szeretnék minél több helyen, minél több sminkest megismerni, és minél többet tanulni tőlük.

Mit üzensz, mivel biztatod a jövő sminkeseit?

Kitartás és alázat! Ha ez a kettő megvan, akkor nincs lehetetlen!


Ezt olvastad már?

FacebookPinterestTwitterLinkedInEmail