Budaházi László: Minden álmom egy jó nemzetközi eredmény

A Beauty Forum kiállítások egyik leglátványosabb, de egyben legnehezebb megmérettetése a testfestők versenye. Óriási koncentrációt és kitartást igényel mind az alkotó, mind a modell részéről az az öt óra, amíg elkészülnek a látványos élő szobrok. És akkor a versenyt megelőző felkészülésről nem is beszéltünk... Budaházi László idén már megjárta Münchent, de versenybe szállt a hazai bajnokságon is, ahol második helyezést ért el és nekünk elárulta: a nehézségek ellenére jövőre is szeretné megpróbálni.

DAV_8790Hányadik versenyed volt az idei?
A számokat már nem igazán tudom követni, de azt hiszem a 14. versenyen vagyok túl, az idei Münchenivel együtt, és ha a sors úgy hozza, szeretném jövőre ismét megadni magamnak azt a lehetőséget, hogy megalapozzam a következő kijutás lehetőségét. Sokat tapasztaltam az ottani versenyről, s annak folyamatáról, körülményeiről. Rettentő sokat számít egy ilyen nívós versenyen a felkészülés milyensége, minősége, s maga a hely-és a mezőnyismeret, beleértve az ottani elvárások kiismerését. Hazudnék, ha azt mondanám, hogy nem volt nehéz, de egy újabb tapasztalattal lettem gazdagabb.

Milyen volt a versenyre való felkészülés?
Nem volt egyszerű feladat. Nagyon összetett dolog egy megadott témára jó irányban kidolgozni a koncepciót. A felkészülésemben Kristóf Ilus nagyon sokat segített a tanácsaival és az elismerésével. Ő egy olyan egyéniség számomra, akiben egy igazán jó szakember és mentor személyét találtam meg. Sokat köszönhetek neki! Mind a szemlélete, mind a témához való hozzászólásai szinte azonosak az én elképzeléseimmel, nagyon szeretek vele dolgozni. Remélem sokáig így marad!

Mennyire érezted nehéznek a megadott Waterworld témát? 
A téma nem volt túl nehéz, én inkább kicsit fáradt voltam már a verseny idején. Bevallom, kicsit megterhelt a müncheni verseny, aminek a hatását kissé még ma is érzem. Jóllehet, ki kellett volna most hagynom ezt a kört, de nem bántam meg, mert szeretek ott lenni!

Kinek a tanácsa számít neked igazán?
Elsősorban a szakembereké, akik sok éves tapasztalataikat osztják meg a versenyzőkkel. Másrészt a megérzéseké, amelyeket a tapasztalatok alkotnak. Egy ilyen verseny nagyon összetett dolog. Az eredmény egyrészt a felkészülésen, másrészt a modellen is múlik, akivel a közös munka a siker kulcsa. Ezek nagyon fontos tényezők, s persze egy jó mentor, aki kíséri a versenyző munkáját!

Mi a hobbid?
Maga a munkám! Belsőépítészként tevékenykedem, ahol éppúgy fontos a kreativitás, a művészet ugyanúgy szerepet kap benne, mint a testfestésben. Amikor egy lakásból, üzletből, szalonból szépet, extrémet kell varázsolni: na az való nekem!

Hogyan lettél testfestő?
Autókkal, motorokkal kezdtem, később gyerekszobák, boltok, üzletek falain éltem ki a kreativitásomat, de ez már nem adta meg azt a lehetőséget számomra mint a testfestés. Az utóbbi tartogatott némi nehézséget, extrémitást, ami megfogott. Nem bántam meg, mert ez talán hozhat még meglepetéseket a jövőben is.

DAV_8553
És mi az, amit még el szeretnél érni?
Elsősorban elismerést, hogy szerves része lehessek ennek a műfajnak, hogy a szerzett tapasztalatokat továbbadhassam az érdeklődők számára. Mivel nagyon kevés lehetőség van a versenyzésre, a szervezésekben is igyekszem kivenni a részem, remélem érkeznek majd újabb felkérések. Szeretnék megragadni olyan lehetőségeket, amelyek szorosan kapcsolódnak a munkámhoz, ezért vállalok egyre több jótékonysági részvételt is. Minden álmom egy jó nemzetközi eredmény, s hogy a nevemet egyszer ezzel a műfajjal össze tudjam kötni. Tudom, hogy sok munka vár még rám, de természetesen küzdeni fogok érte.

Melyik volt a kedvenc témád, versenyed?
A Mask sminkiskola versenye volt életem legelső s egyben legemlékezetesebb versenye “Az éjszaka démonai, avagy mitől félsz a sötétben?” címmel. Ez egy igazán hozzám közel álló műfaj, nem is értem miért nem ismételnek meg a szervezők. Extrém, elvont, s egyben nagyon látványos téma volt. A másik a – Híres művészek alkotásai -, ami nehéz volt, de rendkívül sokoldalú és színes. Remélem lesznek még hasonlóan izgalmas versenyeim!


Ezt olvastad már?

FacebookPinterestTwitterLinkedInEmail