Cellulit-kezelés

Elszántság és kitartás a sikerért

Ami a barokk korban, Rubens idején még szépségideálnak számított, az a mai nőknél nagyon zavaró szépségprobléma, s  amilyen gyorsan csak lehet, szeretnének is megszabadulni tőle. A cellulit súlyosságának a figyelembe véve állítsuk össze a kezelési tervet, s az otthoni teendőkre is adjunk tanácsot.

A cellulit, vagy közismertebb nevén narancsbőr tipikusan női probléma, a férfiak kötőszövetének rácsos szerkezete stabilabb, feszesebb kötést biztosít. Náluk, csak egészen ritkán, női hormonok hatásra lehet ezt a bőrproblémát diagnosztizálni. A cellulit általában évek alatt alakul ki, s sok esetben – például súlygyarapodás, illetve gyors fogyás hatására olyan mértékűvé válik, hogy egyáltalán nem lehet megszabadulni tőle.  Mivel a korral, s a munkahelyi ártalmak (sok ülés, kevés mozgás, menza-koszt) következtében egyébként is csökken az esélye annak, hogy megszabaduljunk tőle, a leghatásosabb ha a megelőzésre koncentrálunk. Erre nekünk kozmetikusoknak már akkor fel kell hívnunk a vendégek figyelmét, amikor a kötőszövet és az erek még jó állapotban vannak, de az első tünetek már megjelentek.

Kezdetben eredményesen kezelhető

A cellulitnak a szépségápolásban 4 fokozatát különböztetjük meg:

1. stádium: Ránézésre még egyáltalán nem fedezhető fel, csupán akkor vehető észre a narancs héjához hasonló rajzolat, amikor az érintett területeken (bricsesz, csípő) a bőrt az alatta levő szövetekkel együtt az ujjaink közé csípjük. Ilyenkor kezelhető a legkönnyebben: Javasoljuk a vendégeknek, hogy próbáljanak tudatosabban táplálkozni. Fogyasszanak több friss növényt, kevesebb zsírt, s minél kevesebb manipulált, adalékanyagokkal készített tartósított ételt, fehér liszttel készült péksüteményeket, édességet. Folyamatosan szoktassák hozzá magukat (heti minimum 2 x 1 óra) az intenzív testmozgáshoz.
A kozmetikai szalonban ilyen esetekben legalább két hónapon keresztül heti 1 alkalommal keringésfokozó illóolajos keverékkel végezzünk nyirokstimuláló testmasszázst: szezámolajba legalább 7%-ban (Sezamum indicum) csepegtessünk ciprust (Cupressus sempervirens), pacsulit (Pogostemon cablin) és pálmarózsát (Cymbopogon martinii). Várandósok és kismamák kötőszövet erősítő kökényolajjal naponta otthon maguk masszírozzák meg gyengéden a cellulitra, striára hajlamos területeket.

2. stádium: Az enyhe hullámos rajzolat szabad szemmel is észrevehető a problémás területek bőrén. Túlzott aggodalomra még nincs ok. Gyakran testsúly-korrekciót is bele kell venni az egyéni anti-cellulit programba. Sokat segíthet a szervezet méregtelenítésében  a heti böjtnap (gyümölcsnap, lékúra) és a rendszeres szaunázás bevezetése. A rendszeres testmozgás (futás, úszás, kerékpár, walking-vénaséta) mellett  az érintett területek izmait naponta intenzíven meg kell dolgozni. Javasoljunk a vendégeknek a külső és belső combra, a csípőre, a hasra ható tornagyakorlatokat.
A kozmetikában hat-nyolc héten keresztül – legalább heti 2 alkalommal – illóolajos tekercselésre és testmasszázsra invitáljuk a vendéget. A testmasszázshoz szezámolajba tegyünk kb. 10%-ban borókaolajat (Juniperus Communis), cédrust (Cedrus atlantica) és citrom (Citrus limonum) illóolajakat. Hívjuk fel a vendég figyelmét arra, hogy a citromolaj fényérzékenyítő, ezért a kezelés napján ne használjon szoláriumot.

3. stádium: Genetikai és a hormonális tényezők mellett az életmód, azon belül is főleg a táplálkozás és a mozgáshiány, főleg az ülő életmód játszik szerepet az előrehaladott stádiumok kialakulásában.
A párnácskák itt már jól kiemelkednek a bőrből, kötőszövet gyengeségére utaló striák is rontják a képet. A cellulitnak ebben a stádiumában nem kis elszántságra, kitartásra is szükség van a vendég részéről. A több frontos támadást nagyon komolyan kell venni.  Ez esetben már előre összeállított cellulit-diétát kell tartani. Otthon keringésfokozó, zsírbontó anyagokat (rozmaring – Rosmarinus off. Ct.1.camphre, cédrus, virginiai boróka – Juniperus Virginia) tartalmazó testápoló olajjal naponta meg kell masszírozni a bőrt, s az előírt edzéstervet is szigorúan be kell tartani.
A kozmetikában minden lehetséges eszközt meg kell próbálni bevetni a domborulatok, a párnák méretének csökkentésére: elektrokozmetikai mélyizom-torna, algapakolásos tekercselés, illóolajos testmasszázs.

4. stádium: A cellulit igen előrehaladott formája: jelentős  túlsúly, striák, csomók, vastag dudorok, vagy idősebb korban gyakori az erősen tónustalan lötyögő kötőszövet. Legyünk őszinték a vendéghez, s ne hitegessük látványos, gyors eredménnyel. Az egészséghez és a jobb közérzet eléréséhez következetes, kitartó munkára van szükség mind a vendég, mind a kozmetikus részéről.

Cellulit kialakulását gátló illóolajos testápoló olaj
  • 10 csepp atlasz cédrus (Cedrus Atlantika)
  • 5 csepp babér (Laurus nobilis)
  • 10 csepp rozmaring (Rosmarimus off. CT1.camphre)
  • 10 csepp pálmarózsa (Cimbopogon martinii)
  • 3 csepp borsmenta (Mentha piperita)

A babér és a kámforos rozmaring valamint a borsmenta vérkeringés-fokozó hatású illóolajok.
Ezeket az illóolajokat csepegtessük egy sötét színű 100 ml-es üvegbe és töltsük tele az üveget növényi olajjal (búzacsíra-, mogyoró- és homoktövis-, kalabafa-, szezámolaj keverékével).
A hidegen sajtolt mogyoróolaj a kalabafaolaj (10%) és a búzacsíraolaj (10%) a gyenge érrendszerrel, kötőszövettel  rendelkezők hatásos növényi olajai. A szezámolaj a méregtelenítő és fogyasztó kezelések ideális olaja.
Reggelente tussolás után, a még nedves bőrbe tanácsos bemasszírozni a fitokeveréket. Este az illóolajok stimuláló hatása megnehezítheti az elalvást.
Az aromaterápiában vadgesztenyerügy kivonatot is használnak a az érrendszeri problémák esetén. A nyírfarügy-, és a bükkfarügy-kivonat segíti a szövetek méregtelenítését.


Ezt olvastad már?

FacebookPinterestTwitterLinkedInEmail