Fotó: Northfoto

Civilizációs betegség a rettegett körömgomba

A bőr-és körömgombásodás egyike a civilizációs ártalmaknak, hiszen a múlt században elterjedt szorosan zárt cipők, műszálas harisnyák, zoknik, meleg, nedves életteret biztosítanak a gombafajoknak. A körömgomba az egyik leggyakoribb bőrgyógyászati betegség, a statisztikák szerint az emberek 1/3-a küzd vele!

A körömgombáknak több fajtája van. Ismerünk, fonalas, sarjadzó és penészgombát. Leggyakrabban a lábujjak közötti nedves területeken élnek és tenyésznek. Ha a fertőzést sarjadzó gombák okozzák, a körömágyi rész felől kezdődő fájdalmas, gennyedző gyulladás jön létre. Cukorbetegek vagy keringési zavarokkal küzdők hajlamosabbak rá.

A fonalas gombák általi fertőzés a köröm szabad széle felől indul, megvastagítja a körmöt, barázdálttá és sárgás-barnás színűvé teszi. Jellegzetessége, hogy körömvágáskor a megvastagodott köröm alól fehér, morzsalékos anyagot lehet eltávolítani. Gyakran a lábujjak közeiből a láb egyéb felületeire is átterjedhet a fertőzés.

A penészgombák talpon száraz, pikkelyes hámlás, illetve gyulladt, vörös bőr formájában jelentkezhet. Miután könnyen összekeverhetőek más bőrbetegség tüneteivel, amint észleltük, feltétlenül forduljunk bőrgyógyászhoz!

A fent említett három gombafaj közül a pedikűrös a fonalas gombát kezelheti, az összes többi körömgomba szakorvosi kezelést igényel.

Hogyan kezeljük?

A kezelés megkezdése előtt mindenképpen fontos, hogy a kezelni kívánt körmökről eltávolítsuk a beteg morzsalékos részt. Lerövidítjük a köröm hosszát és egy speciális frézer segítségével lecsiszoljuk a természetes körömlemez beteg megvastagodott részeit. Természetesen nem fogjuk tudni eltávolítani az egész  morzsalékos részt, hiszen a körömágyban nem szeretnénk sérülést okozni, illetve fájdalmat a vendégnek. A hetek múlásával és természetesen a vendég otthoni, folyamatos kezelésével a körömlemez előre nő és így fájdalom nélkül ki tudjuk tisztítani. A kezelés sokszor hónapokat vesz igénybe, de természetesen mindig azon múlik, hogy milyen stádiumban kezdjük el a kezelést és mennyire tartja be a vendég az előírásokat. Mindenképpen kezelni kell a körömgombát, mivel a fertőzés maradandó károsodást is okozhat.

  • A legfontosabb a gombaellenes krém, oldat, ecsetelő, gyógyszer, amely megszünteti a fertőzést. Ezek egy része akár recept nélkül is kapható. Némely gombaölő szer gyakran komoly mellékhatásokkal járhat, ezért, ha a gyógyszert választjuk mindenképpen érdemes orvosi felügyelet mellett szedni. Fontos itt megemlítenem, hogy a máj-és szívproblémákkal küzdő betegeknek nem szedhetik.
  • Fotó: Northfoto

    Az egyik leghatásosabb házi patika az ecet és a fokhagyma kettőse: naponta kétszer gondosan be kell dörzsölni fokhagymazuzalékos-ecetes vattával a körmöt. Hetente egyszer 30-40 perces lábfürdő kell venni 20%-os ecetes vízben, amelybe két-három gerezd fokhagymát zúzzunk bele.Végül  a szagtalanítás érdekében szódabikarbónás vízben kell kiáztatni a lábat.

  • A teafaolaj fertőtlenítő hatású, természetes megoldás. Általában a 100% -os teafaolaj használ. Fültisztító segítségével egy cseppet cseppentve be kell kenni az egész körmöt és környékét.
  • Fontos a cipőink fertőtlenítése is. Szalonunkban lehetőség van a cipők fertőtlenítésére is. Az innovatív MedPed készülék elpusztítja a cipőkben lévő káros baktériumokat és gombákat egy speciális ultraibolya fény segítségével. A testhő és az izzadás a cipőben tökéletes táptalaja a baktériumoknak, gombáknak, amelyek felelősek a lábszagért valamint a láb-és körömgomba kialakulásáért. A kezelés során a MedPed cipősterilizáló készülék a cipőben lévő mikroorganizmusok 99,9%-át elpusztítja. Használata különösen ajánlott cukorbetegeknek, illetve akiknek fontos a láb mindennapi higiéniája.

Mit tegyünk a körömgomba ellen?

1. Lefekvés előtt alaposan mossuk meg és töröljük szárazra a lábunkat, különösen figyeljünk oda a lábujjközökre.

2. Amint kicsit melegebb az idő nyitott, jól szellőző cipőt viseljünk. Illetve lehetőség szerint vásároljunk bőr cipőket.

3. Ha zoknit viselünk, csakis 100%-os pamut zoknit hordjunk, és azt is cseréljük le, ha beleizzadt a lábunk.

4. Mindig viseljünk papucsot, ha nyilvános öltözőben vagy fürdőben járunk.


Ezt olvastad már?

FacebookPinterestTwitterLinkedInEmail