Zsuzsa fia, Krisztián is sminktetováló lett

Császár Zsuzsanna: Szeretek az emberekkel foglalkozni

Császár Zsuzsanna azon kevesek egyike, aki elmondhatja magáról: egy igazi hercegnőnek készített sminktetoválást, és hazánkban gyakorlatilag az egyetlen, aki azzal is büszkélkedhet, hogy fia az ő nyomdokaiba lépett és Chris Nay néven meghódítja a világot. Férfi sminktetoválóként

Mit kellett ahhoz tenned, hogy a fiad is ezt a szakmát válassza?

Én voltam a legjobban meglepődve, amikor tudatosult számomra, hogy fiú létére sminktetoválással akar foglalkozni! Azt mondta, hogy „Drága Édesanyám, mi más lennék? A szalonban nőttem fel, ezt láttam, ezt hallottam”. Eleinte azt hittem, hogy csak egy hirtelen hóbort, amikor kérte, had üljön be egy elméleti órámra. Még akkor is ezt gondoltam, amikor elém állt és közölte: elméletben már mindent tud, jöhet a gyakorlat. Aztán levizsgázott, folyamatosan képzi magát – most éppen kozmetikusnak tanul, mert ugye ez előírás -, közben külföldi konferenciákon tart előadásokat angol nyelven. Novemberben például első magyarként Amszterdamban a konferencián adott elő.

Zsuzsa fia, Chris Nay néven dolgozik a szakmában
Zsuzsa fia, Chris Nay néven dolgozik a szakmában

Te tanítottad őt?

Az alapokat igen. Aztán volt Hollandiában microblade tanfolyamon, majd oktatói tanfolyamon, januárban pedig együtt voltunk Floridában szintén egy oktatással összefüggő tanfolyamon.

És mit szólnak a vendégek?

Elfogultság nélkül mondhatom, hogy imádják! Annyira könnyed, annyira laza és mindenkihez van egy jó szava.  De legfőképpen jó a szeme, és ügyes a keze, ami nagyon fontos.

Még mindig sok az elrontott tetoválás, amelynek korrigálásával hozzátok fordulnak?

Egyre több. Sok kozmetikus számára nagyon szimpatikus a sminktetoválás a pénzkereseti lehetőség miatt, de sajnos azt nagyon sokan elfelejtik, hogy pénzt keresni befektetés nélkül nem lehet. És itt nem csak a készülékre és az eszközökre gondolok, hanem a tudásra is. Persze az alapanyag és az eszközök minősége is fontos, de a szaktudás mindennek az alapja. Márpedig azt tanfolyamokon, továbbképzéseken, workshopokon, konferenciákon és előadásokon lehet megszerezni. Sajnos nagyon sok kolléganő nem tudja, vagy nem akarja tudni, esetleg spórol rajta, és sajnos vannak olyan cégek, akik szakirányú végzettség nélkül is eladják a gépeket. Így lesznek olyanok a tetoválások, amilyenek.

De ez hosszútávon nem is kifizetődő, hiszen, ha elront egy vagy két tetoválást, akkor már nem fognak hozzá menni/visszamenni, és ajánlani sem fogják a barátnőknek?

Szerencsére a vendégek egyre tudatosabbak és tájékozottabbak, utána olvasnak a neten. Nálam is volt olyan, aki már egy éve kutakodott, olvasott a sminktetoválásról, mert alapos akart lenni. Én azon nem tudok megsértődni, ha valaki azt mondja, hogy már három sminktetoválónál járt konzultáción. Azt szoktam mondani, hogy nagyon helyes! Én is ezt tenném az Ön helyében, én sem feküdnék csak úgy bárki keze alá. De sajnos még mindig nagyon sok olyan vendég van, aki bedől a kuponos akcióknak, mert számára az a lényeg, hogy minél olcsóbb legyen a szolgáltatás, esetleg minél közelebb legyen a szalon. És nem fordít energiát arra, hogy az az illető hogyan, mivel és mióta dolgozik.

Lehet olyan nyomott áron dolgozni egyáltalán, mint a kuponos oldalakon látjuk?

Ez kétélű dolog. Az egyik, hogy 6-8 ezer forintért hogyan lehet dolgozni, mikor nekem sokszor az anyagköltségem több, a higiéniai modul, a pigment, a tű, és egyéb eszközök miatt. De ez csak az egyik fele. De mit érhet annak a szakembernek a munkája, aki ennyire értékeli magát? Az a vendégnek nem jut eszébe, hogy aki ennyiért árulja a szolgáltatást, az ennyit is tud?

Sajnos sokaknak a pénz számít…

Értem én, és ne legyünk álszentek, nem arról van szó, hogy no limit és mindenki ki tud fizetni  60-80-100 ezer forintot is bármikor. Én tiszteletben tartom, hogy ha valakinek nincs ennyi pénze. De akkor hasznosabb lenne várni még fél évet és spórolni egy kicsit, és utána elmenni a megfelelő szakemberhez, mint hogy később megbánja az olcsóbb munkát.

Ráadásul utána úgyis tovább kell mennie, mert ki kell javítani az elrontott tetoválást.

Ha egyáltalán lehet! Vagy többe kerül a helyreállítása, arról már nem is beszélve, ha már nyomot is hagyott, mert például hegesedik.

Van olyan, amit nem lehet korrigálni?

Nagyon sok! Én csak olyan javítást vállalok el, amellyel magam is elégedett tudok lenni. Tudom, hogy nagyon nehéz a vendégnek nemet mondani, amikor ott van a zsebében a pénz. Sőt, tudom, hogy 100 méterrel arrébb megcsinálják neki. De én csak olyan munkához adom a nevem, ami nekem is tetszik. Ha nem vállalom, akkor javasolok olyan kezelést, ahol lézerrel eltávolítják. Kiszedni, kivenni úgy, hogy az szép legyen, képtelenség. Sokan elfedik bőrszínnel, de legyünk őszinték, az egy idő után átüt. Nem szabad elvállalni.

csaszar ZsuzsaNálad a munka és az oktatás fele-fele arányban van, vagy eltolódott inkább az oktatás felé?

Ez érdekes kérdés, ezen még nem gondolkodtam. Biztos, hogy nagyrészt vesz el az oktatás, de én szeretem csinálni. Szeretek tanítani, szeretek az emberekkel foglalkozni. Pedagógus vénám biztosan van – édesapám is tanár -, sőt, a fiam is nagyon élvezi.. Kifejezetten jó érzéke van az oktatáshoz is! Kiegészíti, amit én mondok. De sokat dolgozom vendégekkel is, amiért nagyon hálás vagyok, hiszen bíznak bennem és engem választanak, amikor ennyire nagy a konkurencia. Valljuk be, nagyon sok jó sminktetováló van Magyarországon is.

De téged világszerte is ismernek, hiszen Svédországban egy igazi hercegnőt is tetováltál.

Igen, csaknem 10 éve járok Svédországba előadásokat tartani. Anno bemutatót tartottam kint, így ajánlottak a királyi családnak. Sok olyan nőnek dolgoztam ott, akik baráti viszonyt ápolnak Szilvia királynővel, vagy mondjuk egy szigeten van a nyaralójuk. A hercegnő nem engem keresett meg, hanem azt a szépségszalont, ahol a tetoválást is elkészíttettem.

Milyen ember?

Marianne Bernadotte egy nagyon helyes nő! Teljesen másra számítottam, azt gondoltam, hogy egy jégladyt kapok majd és a megfelelő tartózkodással megcsinálom, amire felkért. Ehhez képest egy mosolygós, kedves, közvetlen hölggyel dolgozhattam. Persze megismertem előtte a protokollt, megtanították nekem, hogy mit illik és mit nem. Nem én kérdeztem, ő kezdeményezte a beszélgetést, ő nyújtotta a kezét, mindent ő kell, hogy először csináljon. Ami nekem nagyon furcsa, hiszen itt Magyarországon, ha bejön egy vendég, előre köszönök neki. De ott fordítva van. Így a beszélgetéseket is ő irányította. Én természetesen a szakmai dolgokat megkérdezem, de a magánélete felől nem érdeklődtem. Ennek ellenére ő kezdett el beszélni róla.

Horoszkópod: Halak

Kedvenc könyved: Hemingway – Akiért a harang szól

Kedvenc filmed: Amíg a jackpot el nem választ

Kedvenc országod: Bali

Kedvenc zenéd: Pjotr Iljics Csajkovszkij

Hobbid: Kertészkedés

Bizonyára elégedett volt veled és a munkáddal, hiszen külön meg is köszönte. Nyilván ajánlani fog másoknak is.

Én mondtam, hogy Szilvia királynőt is szívesen elvállalom (nevet).  Természetesen én a legnagyobb tisztelettel beszéltem vele, de érezte rajtam, hogy én nem csak a hercegnőt, hanem az ember, a nőt is látom benne. Szakmai tanácsokat adtam neki, hogy melyik szín, milyen forma lenne a legmegfelelőbb, ami nagyon tetszett neki. Valószínűleg ezért is jött hozzám, mert korábban gyűjtött információkat rólam. Kikérte és elfogadta a véleményemet, ami nagy megtiszteltetés.

Mennyire tudják a vendégek, hogy mit szeretnének?

Kétféle vendég van. Az egyik tudja, hogy mi akar, esetleg fotót is hoz magával, aztán vagy meg lehet csinálni neki, vagy nem. A másik, aki azt tudja, hogy mit nem akar és meghallgatja a véleményemet, tanácsaimat. Ilyenkor tudok alkotni, kreatívnak lenni, természetesen az adottságait figyelembe véve.

Amikor 17 évvel ezelőtt kezdted a szakmát, még nem volt ennyire elterjedt a sminktetoválás, mi változott?

Minden! Akkoriban még alig ismerték itthon a sminktetoválást és csak kevesen csináltuk. Persze vendég is kevesebb volt. Ahogy nőtt a vendégek száma, úgy lett egyre több sminktetováló is. Azóta a trendek, technikák, színek, minden változott és folyamatosan változik. Ezért kell mindig tanulni, fejlődni. Anno sokkal feltűnőbb, sminkhatású tetoválások készültek, ma már inkább a natúr hatásúak készülnek.

 


Ezt olvastad már?

FacebookPinterestTwitterLinkedInEmail