Cukorpaszta, lézer vagy permet?

Epiláló módszerek a kozmetikában

A nők már réges régen küzdenek a nem kívánatos szőrszálakkal. Mára már szerencsére mindenki megtalálhatja a neki legmegfelelőbb megoldást – hála a különféle készítmények és eszközök gazdag tárházának.

Elsődlegesen beszéljünk arról, hogy milyen szőreltávolítási módszereket ismerünk. A két nagy csoport, amin belül több különböző fajtát alkalmazunk az epilálás, és a depilálás.

Különböző megoldások

Az epilálás során a szőrtüszőt olyan módon roncsoljuk, hogy a továbbiakban lehetetlenné válik újabb szőrszálnövekedés. E művelet során különböző módszerekkel, olyan mechanikai, vegyi vagy hő hatást gyakorlunk a szőrtüszőre, mely teljes roncsolást okoz. Ezek közé a módszerek közé tartozik a cukorpaszta alkalmazása a lézer, vagy a villanófény igénybevétele, vagy a kutatások során kialakított olyan vegyi komponensek alkalmazása, melyek munkánkat eredményessé teszi. Nem elhanyagolható e mellett az a régen bevált mechanikai módszer sem, melyet eddig is alkalmaztunk.

Cukorpaszta – az édes megoldás

Először talán beszéljünk a régi-új cukorpasztáról. Ez a módszer egyre inkább kedvelté válik, hiszen alkalmazása során kevesebb fájdalmat okozunk a vendégnek, és hatása hosszabb ideig tart, mint a gyantáké. Ennél az eljárásnál nagyon fontos az alapos letisztítása, zsírtalanítása a bőrnek! A letisztítás után speciális púder használat szinte elengedhetetlen, hiszen ez alapozza meg, hogy méz állagú anyagot tökéletesen felvigyük, és szinte bemasszírozzuk a bőrbe. Itt kell megjegyeznem, hogy a hagyományos epilálási módszerektől eltérően a szőrnövekedéssel ellentétesen kenem fel az anyagot, és miután kellőképp bedolgoztam, a növekedéssel megegyező irányban távolítom el az anyagot. Korunk egyik legtermészetesebb szőreltávolítási módszere, mely a legkevésbé irritálja, legjobban kíméli bőrünket a gyantázás folyamán. Minden bőr és szőr típusra egyaránt alkalmazható gyors eljárás, melynek nagy előnye a többi depilációs módszerekkel szemben, hogy nem forró, nem meleg, így a seprű vénákkal rendelkező vendégeknél is hatékonyan alkalmazható. Természetes anyagokat tartalmaz szaharóz, víz, ezáltal nincs káros mellékhatása, nem okoz allergiás reakciókat, könnyen eltávolíthatjuk langyos vízzel a bőrről, a kezelt felület így sosem ragad a kezelés után.  A fent említett természetes szőrtelenítés különlegessége, hogy a szőrt a növekedési irányával megegyező irányban távolítja el.  Masszírozó technika teszi lehetővé a paszta bőrbe való juttatását. Az anyag átszivárog a tüszőnyíláson és így lubrikálja a szőrszál tüszőben lévő szakaszát is. Ezáltal könnyíti meg az eljárás a szőr eltávolítását. Ezzel a gyantázási technikával a szőrszálak tüszőbe való törésének esélye csökken, ami a bőr alá növésének legnagyobb részét okozza. Ez a kíméletes, gyengéd eljárás elég erőteljes ahhoz, hogy a szőrtelenítés tökéletes legyen, sőt még a rövidebb 3 mm nagyságú szálak eltávolítását is lehetővé teszi. A szőr eltávolításának legkedvezőbb időpontja a növekedési (anagén) fázisban van. Ez a kíméletes gyengéd eljárás elég erőteljes ahhoz, hogy segítséget nyújt hosszútávon a szőr elvékonyodásához, majd a tüsző összeomlásával a végleges szőrtelenítéshez.

Fényterápia – Lézer és IPL

■ A fény, illetve hő terápia egyik lehetősége az orvosi gyakorlatban illetve a bőrgyógyászatban az 1960-tól alkalmazott rubinlézer. A lézer felfedezésével az orvostudomány a kutatások révén különböző készülékeket is kifejlesztett. Ma már a lézerek felhasználásával operálnak (vágásokat ejtenek a bőrfelületen, illetve a szöveteken), van arra is mód, hogy kóros elváltozásokat, melyek a szövetekben találhatók elpárologtassanak. Lehetőség nyílik a lézer segítségével a szőrtüszőket, és a pigment elváltozásokat kezelni. Ezekhez a beavatkozásokhoz fontos a jó szakember, aki a megfelelő hullámhossztól függően alkalmazza a speciális kezelést, a minél nagyobb hatékonyság érdekében. Célunk az, hogy a kezelendő felület környezetét megkíméljük.

■ Egy másik módszer, melyet a szőrtelenítésre alkalmazunk a villanófény, mely tartós megoldást biztosít. Az IPL (Intensive Pulsed Light azaz intenzív pulzációs fény) a ma ismert leghatékonyabb technikai módszer. Ezt a módszert kúraszerűen alkalmazzuk egy speciális Xenon lámpa segítségével, amely sárga színű szűrőjén keresztül pulzáló fényt bocsát ki 70-80C fokon, így semmisítve meg a szőrtüszőt. Fontos, hogy ezt a módszert a szőr növekedési fázisában alkalmazzuk, mert hatása akkor maximális.
Érdekes megfigyelés, hogy a villanófény hatása sokkal eredményesebb, minél fehérebb a bőr, és ezzel párhuzamosan sötétebbek a szőrszálak.
A villanófény használata nem csak a szőrtelenítésben eredményes, hanem a bőrfiatalításban, és a pattanások eltüntetésében is. Fentebb már említettük, hogy a szőrtelenítés során a Xenon lámpa sárga szűrőjét használjuk, a bőrfiatalítás alkalmával a narancssárgaszűrő, az aknék eltüntetésénél a lámpa zöld szűrője teszi eredményessé a munkánkat.

Szőrnövekedést gátló permet és krém

A kutatások révén olyan vegyi anyagokat, módszereket találtak fel, melyek segítségével a szőrtelenítés problémáját szakember közreműködésével még eredményesebbé teszik. Ennek alkalmazása során a szőrszálak gyökerestől való eltávolítása után, olyan megfelelő anyagokat alkalmazunk, melyek megakadályozzák a szőrtüszők újabb kifejlődését, és rendszeres alkalmazásukkal elérhető a végleges szőr nélküli bőrfelület. A kezelés célja, a nem kívánt szőr tartós eltávolítása a testről. Hatására a szőr növekedése lelassul, ritkul, illetve fokozatosan megszűnik. Minden szőr és bőr típuson, minden testtájékon bizonyított hatékonysággal alkalmazható! A kívánt eredmény, a sima, szőrtelen és ápolt bőr, egy kezelés sorozat hatására érhető el. Erre azért van szükség, mert minden létező tartós szőrtelenítő eljáráshoz hasonlóan, csak a növekedési (anagén) fázisban lévő szőrtüszőkre képes maximálisan hatni. Gyantázást követően a kezelni kívánt területet permetezzük be az aktiváló szérummal, melynek hatására a szőrtüszők kitágulnak és így képesek jobban befogadni a tonizáló szérumot. Gyantázás helyett használhatunk más eljárást is, ami garantáltan gyökerestől távolítja el a szőrt (pl. csipesz). A tonizáló szérum a szett második összetevője. Ezt az aktiváló szérum hatóideje után permetezzük a kezelt területre, határozottan masszírozzuk a bőrbe, majd 30 percre fóliázzuk be a maximális hatékonyság elérése érdekében. A tonizáló szérum összetevői akadályozzák meg a szőrnövekedést, a mátrix sejtek osztódásának megállításával.
Ezeknek a korszerű kutatási eredményeknek is csak a szakember segítségével szabad hozzáfogni, hiszen az alkalmazás eredményessége az ő szakértelmükön múlik.

Ez a feltétel természetesen a szőrtelenítés során alkalmazott minden módszerre érvényes.

Kardos Gabriella


Ezt olvastad már?

FacebookPinterestTwitterLinkedInEmail