Cukorpaszta

Édes szőrtelenítés

A szőrtelenség divat – úgy a nőknél, mint a férfiaknál. A kellemetlen testszőrzet eltávolítása ez idáig főként gyantával történt, most azonban feltűnőben van egy újabb csillag a szőrtelenítés egén: a Sugaring.

Amíg a cukorpasztával való szőrtelenítésnek (más néven: Sugaring) a Távol-keleti országokban nagy hagyománya van, és a legkedveltebb szőrtelenítési eljárás, ez a technika idehaza röviddel ezelőtt még egzotikusnak számított. Most mégis nagy léptekben hódítja meg a kozmetikus szakmát.
Az Egyesült Államokban és Kanadában, valamint számos európai országban a metódus egyre nagyobb népszerűségnek örvend, és az erre specializálódott stúdiók száma folyamatosan nő. A modern cukorpasztás szőrtelenítés esetében semmi esetre sem a spanyolviasz újbóli feltalálásáról van szó, hanem sokkal inkább a régi módszerek tökéletesítéséről.
Bár az alapösszetevők ugyanazok, azonban ma tudományos felismerések rejlenek a technika hátterében.
Az új pasztákat úgy készítik, hogy azok a javított kézi technikával egy egységet alkossanak, azért hogy a bőrrel amennyire csak lehet, kíméletesen bánjanak. A nem kívánt szőrzetet a hagyományosnál lényegesen szelídebb módon távolítják el, a bőrt ezen felül speciális termékekkel ápolják.

Egy édes titok

A módszer alapját egy paszta képezi: cukorból és vízből.
Léteznek variációk különböző adalékokkal, mint a citrom, az olaj vagy az aromák. A Távol-keleti országokban még ma is léteznek „titkos receptek”, melyet az anya lányára örökít.
■ A paszta testhőmérsékleten használandó, hogy lágy és simulékony maradjon. A bőrt előtte megtisztítjuk és behintőporozzuk.
■ Majd a cukorpasztát a szőr növekedési irányával ellentétesen felvisszük a bőrre és néhány masszírozó mozdulatot végzünk, hogy a paszta a szőrszálat mélyen körülvehesse (lásd 1. fotó).

1. A cukorpasztát a szőr növekedési irányával ellentétesen visszük fel…
2. … és egy speciális technikával a szőrnövekedés irányában eltávolítjuk

■ Végül a cukorpasztát egy speciális mozdulattal a szőrnövekedés irányában eltávolítjuk (lásd 2. fotó).
Ennek a technikának köszönhetően a szőrszál nem törik, sértetlen marad. A jól képzett felhasználók akár a nagyon rövid szőrszálak eltávolítására is képesek.

Textília, spatula & fonál  

Ez a módszer tökéletesen alkalmas olyan vendégek számára, akinek bőrproblémájuk van és/vagy hajlamosak benőtt szőrökre.
A fent vázolt technika az alaptechnika.
Léteznek azonban további, ettől eltérő alkalmazási technikák is, melyeknél egy speciális textília vagy a spatula kerül bevetésre.
Ezek az eszközök a speciális bőrterületek könnyebb szőrteleníthetőségét szolgálják:
■ A spatula az intim részeken használható,
■ a textíliás technika pedig a férfiak mellkasának szőrtelenítésében kombinálható az alaptechnikával, a kezelési idő lerövidítése, és amennyire lehet a kezelés kellemesebbé tétele érdekében.
Néhányan a technika használói közül, kombinálják ezt a metódust, – különösen az arc területén – az ún. „Threading”-gel, a fonáldepilációval.
A Távol-keleti fonáldepiláció szenzációsan kiegészíti az effajta szőrtelenítést, és különösen az USA-ban nagyon közkedvelt.

Gyengéd, hatásos, látványos

Az „édes” depiláció előnyeihez sorolhatjuk többek között, hogy a cukor nem allergén – ami napjainkban egy nagyon fontos érv, mivel egyre több embert érint az allergia.
Ezen kívül a cukornak antibakteriális hatása van, és vízben oldódik.
További fontos aspektus: a cukorpasztázás a vendég számára lényegében egy attrakció – minden egyes alkalommal lenyűgözi őket a rafinált technika használata (és eredménye!).
Jóllehet ez sem teljesen fájdalommentes a vendég számára; mindazonáltal professzionálisan végezve, ez a metódus kevésbé fájdalmas.
Nagyon gazdaságos cukorpasztával dolgozni: „Minimális anyagfelhasználással és kellő kézügyességgel a vendég maximális elégedettségét érjük el.”
A „Sugaring” egy szakmai kihívás a kozmetikusok számára, de aki elfogadja és a technikát helyesen megtanulja, nem akar többé lemondani róla.

Idil Bozag

 


Ezt olvastad már?

FacebookPinterestTwitterLinkedInEmail