Dávid Petra: Szakítani kell időt a mozgásra!

Döbbenetes változáson esett át a 2013-as Kék Gyémánt Kupa győztese, Dávid Petra. A jelenleg is sminkesként dolgozó lány ugyanis egy szakítás után úgy döntött, hogy leadja a súlyfelesleget. Sikerült is, 2 és fél év alatt 35 kilótól szabadult meg. Petrával az előzményekről és arról is beszélgettünk, hogy a szépségiparban dolgozóknak milyen jellegű mozgásra lenne szüksége

 

David Petra_most
35 kilót adott le Petra

A mai fotóidat elnézve elképzelhetetlen, hogy nemrég még bőven volt rajtad súlyfelesleg. Hogyan indult ez az egész?

Egy rosszul sikerült kapcsolatnak köszönhetem. Persze az igazsághoz hozzátartozik az is, hogy már korábban is fájtak a térdeim, hiszen a nehéz sminkes táska, plusz a súlyfelesleg cipelése nagyon megterhelő volt a szervezetemnek. Elmentem ortopédiára, ahol az orvos mondta, hogy le kéne fogynom. Magas volt a koleszterinem és a hízástól úgy megpattant a bőröm, olyan vörös striák voltak rajta, hogy azt hitte a barátnőm a kutya karmolt meg. Egyértelmű volt, hogy el kell kezdenem egészségesen étkezni és mozogni.

Pedig a szépségszakmában dolgozóknak nem nagyon jut ilyenre ideje, hiszen elfoglaltak…

Aki dolgozik, az elfoglalt, pláne, ha már vannak gyerekei is. Azt gondolom, hogy ez csupán elhatározás kérdése. Én nagyon elszánt voltam. Mindig mozogni akartam, esténként például, amikor a villamosra vártam, kitöréseket csináltam, de előfordult, hogy este 11-kor még a konditeremben edzettem. Mindig van idő mozogni, annak is, aki dolgozik. Akár napközben – mondjuk két vendég között – beiktatni egy 15 perces blokkot: 4*15 guggolás, és ásványvizes palackkal egy kis bicepszezés.

Petra 2013-ban állt a dobogó legfelsőbb fokán a Beauty Kék Gyémánt versenyén
Petra 2013-ban állt a dobogó legfelsőbb fokán a Beauty Kék Gyémánt versenyén

És annyi elég is?

Annak, aki nem mozog, 10 perc is több a semminél. Én azt mondom, hogy heti 3-4 alkalom az ideális. Sokaknak készítek otthoni edzéstervet, hiszen vagy nem engedhetik meg maguknak, hogy eljárjanak terembe, vagy nem tudnak elmenni. Nekik úgy szoktam összeállítani, hogy 40 perc edzés plusz kardió. Sok kozmetikus vendégem van, akiknek a gyantázás miatt erősebb az egyik kezük, így erre is figyelni kell. A másik probléma, ami őket – és az ülőmunkát végzőket is érinti -, hogy a mély hátizom nem elég erős. Ezt azonban gépek nélkül erősíteni két vendég között nehéz, mert ahhoz hasra kellene feküdni vagyis nagyobb hely és polifoam is szükséges. Az viszont tény, hogy a táplálkozás a legfontosabb. Ott hasalnak el a legtöbben.

Ezt hogy érted?

David Petra
Petra jól érezte magát korábban is, bár voltak egészségügyi problémái a súlyfeleslege miatt

A szalonokba általában rendelik az ebédet, és nem figyelnek oda, hogy mit esznek. Pedig már mindenhol lehet egészséges ételeket, például salátát, zöldséget és fehér húst kapni. Persze, tudom, nagy a csábítás. Én sem vagyok kőből, volt, hogy álltam a süteményes pult előtt és azt számolgattam, hogy egy-egy finomság hány kalória és azt mennyi mozgással lehet ledolgozni. De az ember nem attól hízik, hogy egy héten egyszer elcsábul, hanem, hogy rendszeresen egészségtelen ételeket eszik. Korábban én is szendvicseken éltem, meg is volt az eredménye. Érdemes esténként főzni, még akkor is, ha az fárasztóbb. Ha az ember bedobozolja magának és másnap azt eszi, máris nagyon sokat tett az egészségéért.


Ezt olvastad már?

FacebookPinterestTwitterLinkedInEmail