Illusztráció/Northfoto

Divat, trend és esztétikum – Melyik követendő a sminktetoválásban?

A divat és a trend, nem ugyanazt jelenti, ráadásul nem is feltétlen járnak együtt az esztétikummal. Nézzük először is meg, melyik mit jelent!

Divat: egy adott kultúrában, korban, társadalomban leginkább elterjedő, uralkodó szokás, külső megjelenésforma.
Trend: Irányzat, irányultság, vonulat, tendencia, amerre egy változás vagy fejlődés hosszú távon tart.
Esztétikum: szép, művészi, ízléses, kifinomult, szofisztikált, stílusos, lenyűgöző, díszes, szemet gyönyörködtető… tehát értéket képvisel. 

Párhuzamot kell vonnunk a smink és a sminktetoválás között, hiszen ez utóbbi azért jött létre, hogy helyettesítse, megkönnyítse a mindennapos sminkelési procedúrát. A tartós smink, vagyis a sminktetoválás a sminkelés és a testtetoválás ötvözéséből kialakult – a 80-90-es évekre datálhatjuk megszületését.

Klasszikus latin szemhéjkontúr

Változó szépségideálok

A női smink, mint divat és, mint trend, elképesztő nagy változásokon ment át az utóbbi évszázadban.
■ A legszembetűnőbb a szemöldök szépségideál változása volt. Az 1900-as évek első felében a nagyon vékony, rajzolt szemöldök számított divatosnak (gondoljunk csak Greta Garbora, Marlene Dietrichre), majd az ’50-es ’60-as években már vastagabb formákat hordtak a hölgyek (Gina Lollobrigida, Sophia Loren, Audrey Hepburn) . A ’80-as évek elhozták a természetességet, a szedetlen, dús szemöldök lett a divat. (A kék lagúna filmsztárja, Brooke Shields szemöldökére mindenki emlékszik, biztos, vagy a fiatal Madonnára). Majd újra egyre vékonyabb szemöldököt hordtak a hölgyek. Napjainkban pedig a szép ívűre alakított, de mindenképpen a természetes formák számítanak szépnek. Időnként tapasztalható régi idők divatjának reneszánsza, visszatérése, leporolása, újragondolása.
■ Az ajkak hangsúlyozása is minden korban trend volt, régen a piros rúzsos ajkak számítottak divatosnak, majd megjelent a barna ceruzás kontúr és a szájfény, aztán a gyöngyházas rúzsok hódítottak, majd a matt rúzsok, vizes hatású ajkak, színes ajakápolók.
■ A női szem kiemelése, nagyítása szintén trendi, bármelyik kort is vesszük górcső alá, a kleopátra-szerű attraktív tusvonal, a soros és tincses műszempilláktól a több dimenziós profi pillákig, majd a szemhéj árnyékolása mind bevetésre került a divatos megjelenés érdekében.

Púderes szemhéjtetoválás fekete és háromféle zöld árnyalásával

Mi számít esztétikusnak?
Az esztétikum nem adekvát, nem standard, az ízlés képes alakulni, igazodik az adott kor szépségideáljához. Azaz azt látjuk szépnek, kívánatosnak, elérendőnek, amit az éppen aktuális trend szerinti divat diktál számunkra. Mai szemmel nézve a cérna vékony, félkörívű szemöldökformák aligha esztétikusak a számunkra, de a ’20-as években az volt a csúcs.

PMU-Trendek
I. Fázis: ’80-as – ’90-es évek
Kezdetben csak a testtetováló gépek és pigmentek álltak rendelkezésre tartós smink készítéséhez. Ilyen eszközökkel, anyagokkal és a még gyerekcipőben járó kivitelezési technikákkal kezdődött ez a történet.
■ Főként szemöldöktetoválások készültek, satíros technikával. Nem volt jellemző az érzéstelenítés, se az előrajzolás – odasatíroztak, ahol kb. nőtt vagy nőnie kellett volna a szemöldöknek. Így sajnos sok formátlan szemöldöktetoválás készült testtetováló festékkel, leginkább fekete színnel.
■ Az ajkakat barnás színnel körbe kontúrozták, a felületét nem satírozták.
■ Volt, aki már akkor bevállalta a szemhéjtetoválást is – ha szerencséje volt, akkor nem migrált a fekete testtetováló pigment a szemhéj vékony bőrében.
Az így készült sminktetoválások soha nem koptak ki maguktól, örökre ott maradtak a bőr mélyében. A színük nagyon előnytelenül megváltozott, a szemöldöktetoválások kékes-szürkére, az ajakkontúrok szürkés-feketére, a szemhéjkontúrok kékes-szürkére változtak az évek múlásával. Azonban soha nem koptak ki!
Se a testtetováló gépek, se a testtetováló pigmentek nem voltak a legmegfelelőbbek az arcon tartós smink készítéséhez, ez bebizonyosodott.
Ezt felismerve kezdett kibontakozni egy új iparág, elkezdődött a speciálisan arcra szánt sminktetováló pigmentek és készülékek gyártása Nyugat-Európában, főként Németország volt ebben élenjáró.

Szálazott szemöldök-tetoválás

II. Fázis: ’90-es évektől 2000-ig
Nagyon kezdeti időszak volt ez, hiszen épphogy csak megszületett ez az új szakma. Be kellett vezetni, el kellett fogadtatni az emberekkel. Mint ahogy a testtetoválók is előrajzolják a tetoválandó formákat, úgy elkezdték a sminktetoválásokat is előrajzolni. Ez nagy lépés volt, mert így kezdtek a formák szebbé, esztétikusabbá válni. Szemöldöktetoválások esetében egy keretet ütöttek be, majd ezt töltötték be teljes satírozással. Az ajaktetoválásoknál a satírozás nélküli kontúr még mindig tartotta magát, hiszen a sminkes vonalon is ez volt éppen divatban. A szemhéjtetoválást illetően a klasszikus fekete szemhéjkontúr mindig is szépnek, nőiesnek számított, így aki nem félt a fájdalomtól, bevállalta. A pigmentek igen magas vas-oxid és nehézfém tartalommal rendelkeztek, és még mindig túl hosszú ideig voltak tartósak, azonban már színskálák álltak rendelkezésre, a megfelelő árnyalat kiválasztásához.

III. Fázis: 2000-2010-ig
A vendégek körében elindult egy trend, egyre többen készíttettek sminktetoválást, hogy vonzóbb, szebb legyen az arcuk és megkönnyítse a mindennapi sminkelést. A vendégtábor oldaláról nőtt az igény, ami nagy fejlődést eredményezett a sminktetováló szakmában. Sokat fejlődött az előrajzolás ebben az időszakban, egyre pontosabbá vált és minden kis részletre kiterjedt az aprólékos rajz.
A szemöldöktetoválásban elkezdődött egy új trend, a természetesség iránti igény – ebből született meg a szemöldökszálazás, mint új technika. Bár ebben az időszakban még egymás mellé húzott csíkok jelentették ezt, de mégis egy óriási ugrás volt.
Az ajkakat nem csak kontúrozták, hanem fél- és teljes satírozással is készítették, így érve el sokkal esztétikusabb eredményt.
A szemhéjtetoválás területén a klasszikus fekete kontúr úgy tűnik, soha nem ment/megy ki a divatból, Kleopátra óta esztétikusnak tartják, és szívesen alkalmazzák a nők. A szemhéjkontúr formavilága még kifinomultabbá vált a kecses flikk megformázásával.

Szálazás és Ombre-technika ötvözése

IV. Fázis: 2010-es évektől napjainkig
Ez az időszak a bőség zavara. Nem túlzás azt állítani, hogy bekövetkezett a sminktetoválás forradalma. Rengeteg cég állt rá a világ minden táján, hogy sminktetováláshoz gyártson professzionális készülékeket, tűket, egészségre ártalmatlan pigmenteket, munkát segítő kiegészítő eszközöket, érzéstelenítőket, speciális tetoválásápoló anyagokat. A vendégek körében még nagyobb az igény az esztétikus, természetes hatású, exkluzív sminktetoválásokra. Természetesen mindez azt hozta magával, hogy egyre többen szeretnék megtanulni ezt a szakmát. Ebből következően sminktetováló alap-, haladó- és mesterképzések, konferenciák is színesítik a palettát, támogatják a tanulni vágyókat napjainkban.
Az egyre magasabb színvonalú eszközök, anyagok, egyre jobb minőségű, művészi értékű munkát tesznek lehetővé.
A szemöldöktetoválások maximálisan természetes hatásúak a változatos szálrendezési technikáknak köszönhetően. A satírozott szemöldök, könnyed, púderes, színátmenetes technikával készül ma már.
Az ajkak tetoválásában is megjelent többféle technika a fél- és teljes satírozás mellett, a 3D hatású színátmenet és a dús hatást elősegítő effektek alkalmazásával.
Szemhéjtetoválás alatt már nem csak a klasszikus Kleopátra kontúrra gondolunk, hanem létezik már púderes, füstös, lágy satíros, akár több színű szemhéjtetoválás is.

Ajaktetoválás színátmenettel – gyógyult állapot

V. Fázis: Hova tovább?!
Kíváncsian várom, vajon milyen fejlődés lesz még ezen a pályán, mert az biztos, hogy lesz még változás! Elképesztő, mennyire változatos, sokszínű, izgalmas ez a hivatás! A trendeket mi magunk alakítjuk, a mi szakmai fejlődésünk az alapja.
Aki nem fejlődik, az stagnál, aki stagnál, az lemarad, ha lemaradsz, elfelejtenek!
Ha van hozzá tehetséged, tegyél meg mindent, hogy részese légy a változásoknak, mert az hozza a fejlődést!


Ezt olvastad már?

FacebookPinterestTwitterLinkedInEmail