Dokumentáld a munkád!

A kozmetikai eljárások esetében a végeredmény bemutatása kiemelt jelentőséggel bír. Egyrészről az elkészült munka minősége alapján választanak szakembert a leendő vendégek, másfelől így van alkalmunk bemutatni azt, hogy milyen lehetőségek rejlenek az általunk preferált szépségápolási technológiában.

A mi szakmánkban manapság nehéz felvenni a versenyt jó minőségű portfolió anyag hiányában. Tekintsük át Éberling Judit fotográfus segítségével, hogyan készíthetünk minőségi fényképanyagot! A fényképezés mára kicsit mindenki “sportjává” vált. Mindenki csinálja, tehát mindenki azt hiszi, hogy érti. Ha van egy jól elkapott képünk, még nem érdemes meghívókat szétküldeni az első kiállításunkra, és egy találó szelfi sem indok még a pályamódosításra… Sőt, sokszor a tudatos fényképezés kevesebb sikerélménnyel kecsegtet, mint gondolnánk.

Milyen egy jó kép?

A vendégek fotózása egy speciális terület, mert a fotózás nem ideális műtermi körülmények között történik, frissen kezelt területet fényképezünk, és mégis a végeredményt látva kell kedvet kapnia mindenkinek a beavatkozáshoz. Az a legkevesebb, hogy éles képet készítsünk amin jó megvilágítás mellett, jól láthatóan tudjuk bemutatni munkánkat.

Milyen beállításokat alkalmazzunk, hogy megfelelő képet kapjunk?

Banálisan hangzik, de az egész ott kezdődik, hogy tisztítsuk meg telefonunk fényképező lencséjét. Mivel a telefonunk kijelzőjén nézzük a készült fotókat, lehetséges, hogy ott észre sem veszünk egy apró koszt vagy maszatot, de a posztolt képen ez mégis látszani fog.

A helyes kép mindenképpen éles. A mobiltelefonos technika alkalmazza az autófókuszt, csak úgy, mint a profi, vagy akár a kis kompakt gépek. Ezt használva a a kamera magától állapítja meg a megfelelő fókusztávolságot, hogy éles képet kapjunk. Telefonunk autómatikusan a kép közepét állítja élesre, de többségüknél már van lehetőség magunknak kiválasztani, hogy a téma melyik pontja legyen éles.

A kép minőségét befolyásolja még gépünk felbontása, illetve az, hogy milyen érzékenység mellett “kattintunk”, és fontos még, hogy ezt mind megfelelő fénynél tegyük.

»Még mielőtt elkezdenénk beállítani a fényeket, kapcsoljuk ki gépünkön a vakut! A vendég fotózására a gép beépített vakuját használni szigorúan TILOS!«

Mit nevezünk megfelelő megvilágításnak?

Törekednünk kell a kiegyensúlyozott fényviszonyokra. A legideálisabb, ha természetes fény mellet fotózunk, de a verőfényes napsütésnél készült képek éppolyan használhatatlanok lesznek, mint a sötétben készült fotók. Végképp kerüljük azt a beállítást, mikor a nap a fotózott vendég mögött áll, hiszen gépünk nem fogja figyelmen kívül hagyni a kamera lencséjén  beáramló nagy mennyiségű fényt, így a téma (jelen esetben a vendégünk arca) sötét lesz. A legjobb megvilágítás számunkra a szűrt fény.

A fénymérés beépített automatikus fénymérővel történik, a témáról visszaverődő fény mértékének figyelembevételével állítja be telefonunk fényképezőgépe, hogy miként történjen az exponálás. Többféle beépített fénymérési módszer állítható be készülékeinken, mi igyekezzünk a középre súlyozott beállítást alkalmazni, mert ezzel nagyobb részt a kép közepén elhelyezkedő témáról visszaverődő fény alapján készíti a képet.

Fotók: Éberling Judit
Fotók: Éberling Judit
Mit tegyünk, ha nem áll módunkban természetes fény mellett lefotózni a vendégünket?

Ebben (is) nyújt segítséget telefonunk, fényképezőgépünk fehéregyensúly (WB) beállítása. A fehéregyensúly beállítás igyekszik kompenzálni azokat az elszíneződéseket, melyek a különböző fényforrások, különböző színhőmérsékletéből adódnak. Alapértelmezettként automatikusan a napfény színhőmérsékletére próbálja kompenzálni a végeredményt, de segíthetünk fényképezőnknek azzal, hogy a fehéregyensúly bállításokat automatáról átállítjuk a helyiségben használt fényforrásokra.

Fehéregyensúly – egy példa
Példaként vegyünk egy helyiséget, ahol csupa hagyományos izzóval világítunk. Alapesetben a kép színei sárgába hajlóak lennének, mivel a hagyományos izzók színhőmérséklete 2800-3200K (meleg fényű), míg a napfény színhőmérséklete 5600K. Ezt az eltérést igyekszünk áthidalni a fehéregyensúly használatával. Zárt térben történő fényképezésnél is a kulcsszó a kiegyensúlyozott fényviszony, pont úgy, mint a természetes fény használatának esetében. Ebben különösen szerencsésnek mondhatja magánt minden kozmetikus, hiszen lehet, hogy így még nem gondolt rá, de kisebb nagyobb túlzással mondhatjuk, hogy kezelés alatt egy folyamatos fényű fotózásra alkalmas körlámpát használ. Ennek a színhőmérséklete megközelítően ideális, hiszen egy átlagos  nagyítós lámpa színhőmérséklete körülbelül 5600 K.

 

Mire kell még figyelnünk a fotózásra használt telefon vagy fényképezőgép kiválasztásakor?

Fontos tényező a felbontás. A digitális fénykép sorban elhelyezkedő pixelekből (képpontokból) áll, ezek adják meg a képek felbontását. Ebből következik, hogy minél nagyobb a gépünk felbontása, annál több képpontot rögzít, így természetesen annak minősége is jobb. Ennek alapján érdemes nagyobb felbontású eszközt használni fényképezésre, és kizárólag emellett a beállítás mellett fényképezni.

Persze nem csak a pixelszám  befolyásolhatja a minőséget, a használt érzékenység is fontos. A fényérzékenység mértékegysége az ISO, ezzel a megnevezéssel bizonyára már mindenki találkozott. Alapesetben gépünk automatikusan 100-as ISO-értéket használ, de ha a fénymérő úgy ítéli meg, hogy nem áll rendelkezésre megfelelő mennyiségű fény a fotózáshoz, növeli az érzékenységet. Sajnos ezzel viszont rosszab végeredmény jár, mivel az ISO-érték emelésével egyre “zajosabbá” válik a képünk.

Hogyan állítsuk be a vendég pozícióját?

Törekedjünk rá, hogy mindig a vendéggel szemben fotózzunk, és természetesen mindig tartsuk egyenesen gépünket. Ha valaki nem bízik a saját szemében, érdemes használni segédvonalakat (rácsozást). Ez az opció minden telefon fényképező funkciójában megtalálható, segít a tájolásban, így könnyedén kiküszöbölhetjük azt, hogy ferde képek szülessenek.

Mi az, amit összegzésképpen javasolna?

Azt, hogy kísérletezni lehet, és kell is. A speciális körülmények sokszor hibrid megoldásokat szülnek, de megfelelő alapbeállítások mellett könnyen szert tehetünk sikerélményre.


Ezt olvastad már?

FacebookPinterestTwitterLinkedInEmail