Fotó: Shutterstock

Dúsabb haj átültetés nélkül!

A kutatók véletlen felfedezése a fehérvérsejtek felhasználásával nyithat utat a kopaszodás elleni hatékony kezelések kifejlesztése felé - olvasható a noinetcafe.hu-n. Egy spanyol rákkutató éppen gyulladáscsökkentő gyógyszereket vizsgált kísérleti állatokon, amikor meglepődve vette észre, hogy bundájuk dúsabbá vált.

Amikor kielemezte a jelenséget, kiderült, hogy a monocita nevű fehérvérsejtekből származó makrofágoknak köszönhető, amelyeket az immunrendszer termel a fertőzések leküzdésére, és az elhalt szövetek eltávolítására.

Dr. Mirna Perez-Moreno, a Spanyol Országos Rákkutató Központ munkatársa kiderítette, hogy a makrofágok aktiválták a közelben lévő, szőrnövekedésért felelős őssejteket. Ez azt jelenti, hogy a szőrtüszőket anélkül is rá lehet venni a növekedésre, hogy rendkívül költséges transzplantációt végeznének.

Dr. Perez-Moreno és munkatársai így írnak a PLOS Biology szaklapban közzétett tanulmányukban:

„Az őssejtkutatás területének egyik legnagyobb kihívása jelenleg az, hogyan lehet kiváltani a regenerálódást transzplantáció nélkül. Eredményeinknek köszönhetően most már tudjuk, hogy a makrofágok kulcsszerepet játszanak az őssejteket körülvevő környezetben. Kutatásunk megmutatta, milyen nagy jelentőséggel bírnak a makrofágok modulátorként a bőr regeneratív folyamataiban, és ez a szerepük jóval túlmutat fagocita immunsejtként betöltött elsődleges funkciójukon.”

Bár a kísérletet egereken végezték, a kutatók úgy vélik, hogy felfedezésük új hajhullás elleni kezelések kifejlesztéséhez vezethet emberekben. Állításuk szerint módszerük, melynek során apró cseppecskék, úgynevezett liposzómák felhasználásával juttatják el a gyógyszert a meghatározott sejtekhez, megismételhető.


Ezt olvastad már?

FacebookPinterestTwitterLinkedInEmail