Egzotikus hatóanyagok

Ápolás és kényeztetés

Egyre inkább előtérbe kerülnek – nemcsak a kozmetikában – az ókori Kelet különleges hatóanyagai és módszerei. E hatalmas tárházból néhány egzotikus hatóanyagot veszünk górcső alá.

A lótusz már az ókori kultúrákban különleges figyelmet kapott. Az ókori Perzsiában a nap szimbólumaként tekintették. Szimbolizálja a napot, a jelent, az Isteni szeretetet, és az örök szerelmet. A buddhisták, és a hinduk olyan emberhez hasonlítják, aki távol áll a világ bűneitől. Az ókori Egyiptomban a nap isten Hórusz szent növényeként tisztelték.
A lótusz olyan különleges tulajdonságokkal rendelkezik, mely harmonizálja az egész környezetet, gyógyító hatású. Külsejét tekintve vastag és érdes gyökere, és a szivárvány több színárnyalatában pompázó virágai és nagy kerekded levelei vannak. Sokrétű felhasználása már régen segíti az emberiséget gyógyító hatásával; a virágát a belső szervek működésének, és a vérkeringésnek a helyreállítására, gyökerét az étvágy, és anyagcsere problémák kezelésére használták. A szülő nők segítségére levelei, és gyümölcse szolgált, oly formán, hogy borban áztatva a segítségével tisztították a testet a szülés után.

Lótusz a kozmetikában

A lótuszvirág jótékony hatását a kozmetikai ipar már régen felfedezte. Azzal hívta fel magára a figyelmet, hogy mostoha körülmények között is még a mocsárban is illatozó virággá fejlődik. Erős illatát előszeretettel használja a parfüm ipar, illatozó magját és olajkivonatát a bőrön található fölösleges olajok letávolítására használják. Az a tény, hogy mocsaras tavakban nő, és a sárból felszívott fontos tápanyagokból táplálkozik, jó lehetőséget nyújt a benne található alkotó részek kihasználására.
Találhatunk benne
■ keményítőt, amely nyugtatja a bőr irritációt, vörösséget, és gyulladást.
■ Az aminosavak a sejtek regenerációját biztosítják.
■ A lipidek a sejtműködés elősegítéséhez járulnak hozzá.
■ Kiemelkedő jelentősége van a benne található C vitaminnak, és a
■ flavonoidoknak.
A lótusz kivonata, olyan kiváló tulajdonságokkal rendelkezik, melyeket nem hagyhatunk figyelmen kívül. Regenerálja, erősíti, és védi a bőr immunrendszerét, hidratál, táplál, védi a sejtek, és erek falát, és azzal, hogy segít megállítani a sejtek szabad gyökök általi rongálódását, gátolja az öregedést.

Fehér és zöld tea

A lótuszon kívül meg kell említenünk a tea-félék közül azokat, melyek hatóanyagait használja a kozmetikai ipar. Leginkább a fehér és a zöld tea kivonatának kombinációja használatos. A tea kultúráját az emberiség Kínának köszönheti. Alapvető, hogy minősége érdekében fajtáján és termőterület hollétén túl, milyen zsenge leveleket használunk. A legjobb teát az ág végén lévő feslett levélrügy (fehértea) biztosítja. A második kifeslő levélke amit zöldtea néven ismerünk szintén alapvető fontosságú.
Ezek a friss tealevelek cserzőanyagokat,
■ illó olajokat,
■ alkaloidokat,
■ ásványi anyagokat ( kálium, és fluor)
■ B-vitaminokat,
■ A- és
■ E-vitamint tartalmaznak.
■ Nem elhanyagolható a klorofill tartalom sem.
■ A bennük található polifenolok vírus- és baktériumölő hatásúak, ezen kívül a rák kialakulásának esélyeit is csökkentik, amivel felhívták magukra az orvostudomány érdeklődését is.
A tea zsíroldó, fogyasztó, és egészség megőrző hatása miatt a reneszánszát éli.

Mirha

A kozmetikumok jelentős része tartalmaz mirha olajat is. Ezt a készítményt  is használták már az ókori egyiptomiak a halottaik balzsamozásához, valamint parfümök és kozmetikai szerek készítéséhez. Származási helyüket illetően Szomáliában, Arábiában és Etiópiában honosak a különböző fajták.
Kellemes illatuk az állott mézhez hasonlít. A mirha olajat a természetes balzsamból vízgőz desztillációval nyerik. Az ókori görögök fertőtlenítő és gyulladáscsökkentő-szerként használták. Számos értékes gyógyhatással rendelkezik, melyek közül a legfontosabbak: antimikrobális, gyulladáscsökkentő, és sebgyógyító. Laboratóriumi kutatások bizonyítják, hogy kísérleti körülmények között megöli a rákos sejteket, ezzel szemben, az egészséges sejtekre nincs romboló hatása. Mellette szól, hogy a mirhaolajból készült készítmények kiválóan használhatók gombás elváltozások és bőrhibák kezelésérem, továbbá nem irritálja a bőrt, s nem fototoxikus.

A fent említett növényeken kívül, melyeket az Ókortól napjainkig használunk, még számos olyan növény található környezetünkben, melyeknek gyógyító hatásuk, és jótékony tulajdonságaik segítenek nem csak az orvostudománynak, hanem a szépségiparnak is.

Kardos Gabriella

Ajánlott cikkek

Minden megosztás számít!
FacebookPinterestTwitterLinkedInEmail

Vélemény, hozzászólás?