Élelmiszerajánlatok neurodermitisz esetén

Nem léteznek speciális élelmiszerek neurodermitiszes betegek számára. Fontos azonban tudni, hogy a neurodermitiszben szenvedők egyharmada élelmiszerallergiás is. A neurodermitiszesek gyakran allergiás tünetekkel reagálnak a tejre, tojásra, szójára, búzára, mogyoróra, halra és a tenger gyümölcseire – a legfontosabb allergén ételekre. Gyakran a citrusgyümölcsök fogyasztása is súlyosbítja a panaszokat. Mivel az táplálékátállás a legtöbb esetben kedvezően hat a bőrre, érdemes megfigyelni a gyanús ételeket, és ha beigazolódik a gyanúnk, akkor lemondani róluk.

Gyógyszerek és táplálék-kiegészítők

A gamma linolsav kedvezően hat a bőr védekező és gátló rendszerére, különösen viszketés és ekcéma esetén. γ-linolsavban gazdag olajok például a ligetszépe-, a kender- és a borágóolaj. A kedvező zsírsavarány miatt a kenderolaj ajánlott (kilogrammonként kb. 12-15 mg γ-linolsav, ami egy felnőtt esetén 1-2 evőkanálnak felel meg).

  • 1,000 mg γ-linolsav (Figyelem: kizárólag α-linolsavval szabad bevenni)
  • 900 mg α-linolsav
  • 1,000 mg arginin (túl gyakori herpeszes megbetegedésekre való hajlam esetén ne használja)
  • C-vitamin (500 mg)
  • Cink (20 mg)

Két-három hónap is eltelhet, mire a bőr állapota javul. A táplálék-kiegészítőt kizárólag orvosi felügyelet mellett szabad szedni.


Ezt olvastad már?

FacebookPinterestTwitterLinkedInEmail