Fotó: www.pixabay.com

Élménydús regenerálódás: THALASSOTERÁPIA

Korábban érintőlegesen foglalkoztunk már a thalassoterápia csodálatos hatásaival. Ezt a tengervíz, az algák és a különleges tengeri mikroklíma hatásait ötvöző gyógymódot, más néven tengergyógyászatot, már az ókori Görögországban is gyakran használták az egészség és a szépség megőrzése érdekében

Friss kutatások szerint egy 7-8 napos thalassoterápia hatása 6 hónapra egyensúlyba tudja hozni szervezetünket. Ez azt jelenti, hogy évi 2 kúra nagymértékben hozzá tud járulni testünk egészségi állapotának normalizálásához, az egyensúly fenntartásához, illetve a fájdalomcsillapítókat alkalmazóknál azok szedésének csökkentéséhez.

A franciák szerint, mely országban az első ilyen központ az 1960-as években létesült, a thalassoterápia a szervezet salaktalanítására és ásványianyag-készletének pótlására az egyik legkitűnőbb mód.

A szó eredeti értelmében vett thalassoterápia (thalassa = tenger + therapeia = gondozás, gyógyászat) centrumok a tengerektől szigorúan 500 méteres távolságon belül kell, hogy elhelyezkedjenek, tengerparti klímával rendelkezzenek, és kizárólag természetes, szennyeződésmentes tengervizet használhatnak. Franciaországban például annyira ügyelnek ezen központok tisztaságára, hogy azok 10 km sugarú körében sehol nem létesülhetnek ipari komplexumok, gyárak. A leghíresebb thalasso régiók a világon Franciaországban, Nagy-Britanniában, Észak-Afrikában, Görögországban és a Holt-tenger partjánál találhatóak.

Élénkít, nyugtat, tonizál

Érdekességképpen említeném meg, hogy például Franciaországban e centrumok vízének hatása úgy kategorizálható, hogy a La Manche csatornához közel eső rész élénkítő, az Atlanti-óceán partjánál tonizáló, míg a Földközi-tengeri szakasz nyugtató tulajdonságokkal bír.

Németországban az Északi-tengernél is kialakítottak néhány hasonló jellegű központot, itt azonban a thalasso egyik speciális változatára, a klimaterápiára összpontosítanak. Klímaterápiánál a következő szempontokat veszik figyelembe: hőmérséklet, szélességi/hosszúsági fok, pára, a levegő tisztasága/mikróbák száma és összetétele, napsütés/sugárzás, fény, szél, a terület ökológiája (flóra, fauna) és a tenger/tó/vízfelszín/hegyek távolsága.

Az eredeti thalasso-kezelés azonban nem tud bárhol a világon elérhetővé válni, ugyanis a megfelelő minőségű tengervíz szállítása nagyon nehéz. A vízben élő, és a terápia hosszú távú hatásaiért felelős mikroorganizmusok a szállítás során könnyen elpusztulnak, így a kúra hatásfoka a parányi élőlények nélküli tengervízben való fürdőzés során már nem lesz annyira jelentős.

A thalassoterápia összetevői

■ Hidroterápia – A tengervizet általában 37 Celsius fokon alkalmazzák.

→ Spa-fürdő – Nyomelemekben gazdag nyugtató, mineralizáló tengervízfürdő.

→ Tengerifű-fürdő – Laminaria tengerifű felhasználása által nyomelem-pótló fürdő.

→ Hidromasszázs – Olyan fürdő, ahol a kád fúvókái determinálják a víz irányát a célzott, problémás területek elérése érdekében. A fürdő lazítja az izmokat, izületeket és felpezsdíti a vérkeringést.

→ Affúziós-kezelés (leöntéses tengervizes spray-k alkalmazása) – A tengervíz negatív ionnal rendelkezik, amely jótékonyan hat a légzőszervi problémákra, allergiára, gyulladásokra, továbbá feltölti és energetizálja a szervezetet.

→ Víz alatti zuhany – Víz alatt történő, a nyirokrendszer stimulálására ható irányított vízsugarakkal történő masszázs. Keringést elősegítő, fogyást támogató, ízületi fájdalmakat csökkentő kezelés.

→ Kéz- és lábfürdők – Keringést elősegítő, ízületi fájdalmakat csökkentő kezelés.

■ Algoterápia

→ Tengerifű(alga)pakolás, tekercselés – A bőrre vékony rétegben algapakolást helyeznek, amely nagyon rövid idő alatt fejti ki jelentős mineralizáló, karcsúsító, relaxáló és tonizáló hatását.

→ Algafürdő – Kiemelkedően gazdag nyomelemekben, mineralizáló, nyugtató, különösen jó stresszoldó kezelés.

→  Iszappakolás – A felmelegített iszap (fango) a reumás tüneteket enyhíti.

→ Cryoterápia – Itt az alsóbb végtagokat hűtött, tengerifüves fásliba csavarják, ezzel összehúzódásra, a keringés fokozására kényszerítik a vérereket.

■ Fizioterápia

→ Vízi kimozgatások, tornák.

→ Masszázs.

Amikor a test egy 33-37 Celsius fokos tengervízzel megtöltött kádban merül alá 12 percre, az nagyjából megfelel egy 20 órányi normál körülmények között eltöltött tengeri fürdőzésnek.
További különlegesség, hogy egy 30 g mikronizált algát (tengerifű) tartalmazó 100 literes kádvízben 20 x több jód, 3 x több cink, 27 x több mangán és 18 x több vas található, mint a tengervízben.

A thalassoterápia hatása

■ Serkenti a vérkeringést.

■ Javítja az oxigénellátást.

■ Serkenti a nyirokkeringést.

■ Csökkenti a gyulladásokat.

■ Stimulálja a sejtek anyagcseréjét.

■ Erősíti az immunrendszert.

■ Feszesíti a kötőszöveteket.

■ Salaktalanít.

■ Segít a gyomor- és bélproblémák leküzdésében.

■ Szabályozza a szervezet sav-bázis egyensúlyát.

■ Antibakteriális és gyulladáscsökkentő hatású.

Kinek ajánljuk?

Mindenkinek, de főként a következő problémákra: stressz, kimerültség, szív- és érrendszeri problémák, reumatikus fájdalmak, bőrproblémák, az immunrendszer erősítésére, az általános közérzet javítására, a nyomelemek pótlására.

Ellenjavallat:
■ jódérzékenység,
■ daganatos betegség,

■ vérnyomás probléma,
■ asztma.

 

 

 

 

Milyen hosszú legyen egy kúra?

Ha gyógykezelésre szánjuk magunkat, érdemes intenzív terápiát igénybe venni: Day Spa esetében: 6 hét, 3-4 kezelés/hét, míg Resort Spa esetében: 1 hét, 3-4 kezelés/nap javasolt.

Azoknak is jó hírem van, akik itthon, egy szépségszalonban szeretnék kipróbálni ezt a hatásos, regeneráló terápiát, ugyanis ma már számos nemzetközi cég thalasso termékei megtalálhatóak a hazai piacon is.


Ezt olvastad már?

FacebookPinterestTwitterLinkedInEmail