Felnőttkori akne

Fontos a vendég együttműködése

Míg a pattanásokat a tinédzserkor természetes velejárójának tartják, addig a felnőttkori aknés (pattanásos) bőr egyáltalán nem tekinthető normálisnak. Az akné az utóbbi évek egyik leggyakrabban előforduló bőrbetegsége. A kozmetikusok 25-40 éves korú vendégei között alig akad olyan, akinek a bőrét ne kellene kitisztítani, speciálisan megkezelni.

Az aknét leginkább a szeborreás alkatúak betegségének tartják, ennek ellenére felnőtt korban hormonhatásra száraz bőrön is előtörhetnek a pattanások.
Az akne kialakulásakor több tényező is szerepet játszik, melyet a kezeléskor és a tanácsadáskor szem előtt kell tartani:
■ zsíros bőr, fokozott faggyútermelés,
■ a szőrtüszők elszarusodása,
■ a komedók felszaporodása
■ az eltömődött pórusok gyulladása,
■ a szervezet immunválasza,
■ a bőrnek az androgén hormonokra való érzékenysége,
■ a hormonmirigyek működésének zavara, egyéb hormonális hatás.

Hormonális egyensúlyzavar

A hormonális működésben fellépő egyensúlyzavarral magyarázható pl. az, ha valakinek a bőrén a fogamzástgátlószer szedésének abbahagyását követően, vagy új készítmény hatására, avagy a menses tájékán szaporodnak meg, főleg a száj körül a gyulladt pattanások. Mivel az akne, s az esetleges hegek pszichésen is megviselik az érintettet, segítenünk kell, hogy amilyen gyorsan csak lehet, megszabadítsuk tőle a vendégeinket, de legalábbis megtanítsuk arra, hogyan szelídíthetik meg, hogyan kezelhetik ezt a bőrproblémát. Alapvető elvárás a kozmetikustól, hogy felismerje, mely eseteket kezelheti, s melyek azok, amelyek a bőrgyógyászok kompetenciájába tartoznak.
A felnőttkori aknékhoz tartozik pl. az Acne inversa, amely főleg a nagyobb testhajlatokban jelentkezik, jellemző rá a fájdalmas gennyesedés és a visszatérés. Feltétlenül orvosi kezelést igényel. Kezeletlenül súlyos szövődménnyé alakulhat. Orvossal való együttműködésre akkor is szükség lehet, ha a vendég bőre nem reagál a szokásosan beváló kezelésekre, vagy ha férfias típusú szőrnövekedéssel, avagy szőrvesztéssel, hajhullással, a hónalj vagy a testhajlatok barnás elszíneződésével, ill. centrális elhízással jár együtt.
A pattanásos bőrű felnőtt vendégek kezelésekor mindenképpen érdemes nformálódnunk az életmódjáról, arról, hogy mikor tapasztalta először az aknét, milyenek a táplálkozási szokásai, milyen kozmetikumokat használ. Az egészségtelen ételek, étkezi szokások, pl. az egész napi, vagy késő esti nassolások is közvetetten hozzájárulhatnak az aknés bőr kialakulásához.
A túlzásba vitt fehérjefogyasztás (húsfélék, tejtermékek) hatására ugyancsak előtörhetnek a gyulladt pattanások.
Rendszerint 3-4 hetes állati fehérjementes diétával és a bőrápolószerek váltásával jelentős javulás érhető el a pattanásos bőrök állapotán.
Feltételezhető, hogy az androgén hormonokra érzékeny bőr a nagyüzemi állattartásból származó növekedési hormonnal és antibiotikummal kezelt állatok húsára is reagál. A szeborreás bőrre adott speciális tonik és olajkeverék hatására pedig normalizálódik a bőr zsírtermelése, szűkebbé válnak a pórusok, s a pattanások is majdnem hogy teljesen eltűnnek a bőrről.
A tanácsadásnál érdemes felhívni a vendég figyelmét az alacsony kalóriájú, sok zöldséget és gyümölcsöt, minimális állati fehérjét tartalmazó diéta kipróbálására.

Lelki problémák

A stressz, a feszültség, a szorongás és a bűntudat, tehát érzelmi és
lelki állapotok is fokozhatják a faggyútermelést befolyásoló hormonok képződését.
Rossz minőségű és úgynevezett komedogén hatású anyagokat: ásványolaj-származékokat (paraffin, vazelin), cetylalkoholt, etoxilált alkoholt (pl. Ceteareth-10), polyethylenglikolt (PEG) tartalmazó kozmetikumok hatására eltömődhetnek a pórusok. Az alkáli szappanok, az erélyesebben zsírtalanító arcvizek a felső bőrréteg kiszárításával járulhatnak hozzá a komedók, pattanások megjelenéséhez.
Részesítsék előnyben a természetes anyagokat tartalmazó kozmetikumokat!

Hibás bőrápolási szokások

Hibás bőrápolási szokásokkal is előidézhető akne. A bőr túlzsírozása, vagy a komedók (mitesszerek) gyakori, nem szakképzett, a higiéniára nem ügyelő nyomkodása következtében is előidézhető a szőrtüszők/fagygyúmirigyek gyulladása. Bizonyos vegyi anyagok, környezeti ártalmak (például egyes gyógyszerek, antidepresszánsok, az uszoda klóros vize, a kipufogó gázok szennyező anyagai stb., de egyes táplálék-kiegészítők (izomépítők, méregtelenítő készítmények) hatására is előtörhet a pattanás.

Az akne (a pattanásos bőr) a szőrtüsző-faggyúmirigy krónikus gyulladása, amely az életkornak, a betegség súlyosságának és a testtájékoknak megfelelően változatos formában nyilvánul meg.

Kezelési lehetőségek

A felnőtt korú vendégek kezelését illetően lényegében hasonlóan kell eljárni, mint a tinédzsereknél.
Olyan kezeléseket kell alkalmazni, amelyek hatására csökken a bőr zsírosodása, (pl. szárító hatású olajok, agyagpakolások, illóolajok).
A kezelés alatt ügyelni kell arra, hogy a fertőző baktériumoktól is védve legyen a bőr. Sok pattanás esetén érdemes a bőrt előkészíteni: agyagpakolás, fényterápia (softlézer, bioptron).
Hatásos anyagoknak számítanak például a keringésfokozó anyagok (pl. kapszaicin, rozmaring) szőlőmagolaj, muskotályrózsaolaj, kalabafaolaj, búzacsíraolaj, orbáncfû, körömvirág, nyúlszapuka, az aloe, E-vitamin, apróbojtorján, sarsaparilla, levendula-, teafa-, citrom-, muskotályzsálya-, zsálya-, cickafark-, boróka-, cédrus- olaszszalmagyopár illóolaj, diókivonat, zöld agyag, sárga agyag, kénes gyógyvizek, ichtiol.

Hívjuk fel a vendég figyelmét!

Az akné sikeres kezelése érdekében a kozmetikus jól teszi, ha a szeborreára hajlamos egyének, valamint az androgén típusú hormonokra különösen érzékenyen reagálók figyelmét felhívja a következőkre: s a komedók rendszeres, 3-4 hetente végzett kitisztítása, mert ezzel bizonyos fokig megelőzhető az aknés csomó kialakulása, s csak a kozmetikus által ajánlott bőrápoló készítményeket ajánlatos használni, mert a nem megfelelő kozmetikumok fokozhatják a bőr zsírosodását, s elősegíthetik a pattanások kialakulását, s tisztátalan bőr kendőzéséhez jó minőségű, ártó anyagokat nem tartalmazó sminkszereket használjanak. A gyulladt pattanásokat azonban jobb teafaolajas, vagy ichtyolos korrektorral lefedni.
Fontos, hogy esténként, mielőtt aludni térnek letisztítsák a bőrről a sminket.
A mélytisztító készítmények előnye, hogy a pórusokba is behatolnak, s ugyanakkor nem szárítanak.
A folyékony szappanok tusfürdők fokozzák a faggyútermelést. Az esetleges pszichés megterheléseket jobb mielőbbi kezelni, ha szükséges érdemes különféle stresszoldó technikákat (pl. jóga, meditáció, sporttevékenység) is elsajátítani. Ügyelni kell az elegendő folyadékbevitelre, az omega 3 zsírsav (halfélék) időnkénti felvételére, a rendszeres székletrendezésre. Drasztikusan csökkenteni célszerû a fehér cukrot tartalmazó és a zsírban sült ételek fogyasztását.

Markovics Vera

Ezt olvastad már?

Minden megosztás számít!
FacebookPinterestTwitterLinkedInEmail

Vélemény, hozzászólás?