Fényvédelem – Tanácsadás és értékesítés

Védőernyő

A napozással kapcsolatos kezelések nem tartoznak a kozmetikai szalonok legjövedelmezőbb tevékenységei köré, de nem kell, hogy ez örökre így is maradjon. Éljünk vendégeink bizalmával, és bizonyítsuk be, hogy a napozás és fényvédelem területén is mi vagyunk a legkompetensebb partnerek.

Mindannyian tudjuk, hogy a napfény nem csak a szervezet alapvető funkciói számára nélkülözhetetlen, hanem az általános közérzetre is kedvező hatással van. Mértéktartás esetén a napfény életerőt ad, és hozzájárul a jókedvünkhöz. A legfontosabb ilyenkor, hogy tudatosan viszonyuljunk a sugárzáshoz, és gondoskodjunk a megfelelő fényvédelemről. Ez azért is fontos, mert így évekkel eltolhatjuk a bőr fokozatosan végbemenő öregedését. Mindenképpen érdemes tehát felvilágosítani vendégeinket a napsugarak előnyeiről és hátrányairól, tovább arról, hogy miként óvhatják a legmegfelelőbben a bőrüket. Legyünk szakemberekként is meggyőzőek és erősítsük meg vendégeink kötődését a szalonunkhoz. A sarki drogériával ellentétben, nálunk megfelelő hozzáértés és tanácsadás mellett vásárolhatják meg a számukra optimális fényvédő- és napozószereket.

1. lépés: a felvilágosítás

Mindenek előtt mutassuk be pácienseinknek a napsugárzás működését, és barangoljunk egy keveset a kémia és a fizika világában, ezzel is megerősítve a kompetenciánkat.
A napsugarak kapcsán a következő pontkora érdemes odafigyelni:
■ Milyen hatással van az UV-sugárzás a bőrre?
Mutassuk be vendégeinknek a napozás kedvező hatásait, és a fennálló veszélyeket is.
■ Hogyan történik a lebarnulás? Mit jelent a hiperkaratózis?
■ Magyarázzuk el a kémiai és fizikai UV-szűrést, és hogy ezek működésük és hatásuk szerint hogyan különböznek egymástól (lásd keretes írásunkat).
■ Mit jelent az UV-A-szűrő? Miért van szükség UV-B-szűrős termékekre is?
■ Tisztázzuk a féligazságokat: Már (és pláne) tavasszal is könnyen leéghet a bőrünk. A ruházat nem jelent feltétlenül megfelelő fényvédelmet. És az üvegfelületek sem nyújtanak valódi biztonságot (lásd autóvezetés), stb.
Legkésőbb e szakmai bevezető után világossá kell válnia a vendég számára, hogy a fényvédelem nem egy elhanyagolható téma, a kozmetikus pedig rátérhet a személyre szabott ápolási tanácsok jelentőségére. Ennek fényében ismerkedjünk meg pácienseink szabadidős szokásaival, és adjunk (akár részletekbe menő) tanácsokat a megfelelő védelemmel és bőrápolással kapcsolatosan.
Mutassuk be, hogy miként lehet a bőrt a napsugárzásra célzottan felkészíteni, és melyek az UV-védelem elengedhetetlen lépései.
Különösen a világos és érzékeny bőrű vendégek esetén jelentheti egy jól sikerült szakmai tanácsadás a bizalom, és egyúttal a termékeink iránti érdeklődés növekedését.

2. lépés: az összetevők

A következő lépésben mutassuk be pácienseinknek a legfontosabb és legmeghatározóbb kozmetikai összetevőket, és magyarázzuk el, hogy melyek azok a hatóanyagok, amelyek az adott ápolási eljárást a legmegfelelőbben segítik.
■ Melanin szintézis: a korszerű termékek egyik működési elve, hogy hatóanyagaik segítségével serkentik a bőr melanin képzését, és így csökkentik a bőr fényérzékenységét, illetve a bőr pirulására való hajlam mértékét. A vázolt fényvédelem kedvező és egyben meggyőző mellékhatása, hogy ily módon hamarabb lebarnul a bőrünk, és hamarabb kialakul a bőr természetes önvédelme is. Sőt, tovább is tart a kellemes barnultság.
DNA–védelem: a napozás egyik káros hatása, hogy a létrejövő szabadgyökök károsítják a bőrsejteket. Különféle hatóanyagok, mint a görögdinnye-kivonat, illetve egyéb antioxidánsok megvédik a bőrt e káros folyamatoktól.
Nedvesség és ápolás: A napozás különösen kikezdi a bőr nedvességmegtartó képességét, ezért az olyan különleges hatóanyagok, mint a pantenol, illetve bizonyos ápoló hatású olajok elengedhetetlenek e hatás ellentételezéséhez. Az említett hatóanyagok könnyen felszívódnak, és kellemes tapintásúvá teszik a bőrt.  A bőrre gyengéd és lélegző burokként felhordott makadámia dió- és a kukuiolajak különösen alkalmasak az érzékeny és sérült bőr tüneteiknek csillapítására.

Kémiai és fizikai UV-védelem

Az UV-filterek feladata, hogy csökkentség a bőr rétegeibe behatoló UV-fény mennyiségét. Ennek érdekében visszatükrözik, szórják, felszívják, vagy átváltoztatják az UV-sugarakat. A mai fényvédőszerek különféle UV-szűrők kombinációira épülnek, hogy lefedjék az UV-A és UV-B-sugarak teljes spektrumát.

■ A kémiai filterek felveszik a káros sugárzást, és egyszerűen meleggé alakítják azt. Eközben fontosan, hogy a felszívó molekulák úgy dolgozzák fel az energiát, hogy közben nem reagálnak más részecskékkel – ez ugyanis hatástalanná tenné azokat.

■ A fizikai UV-szűrőnek általában a nanorészecskék formájában előállított titándioxidot vagy cinkdioxidot használja a kozmetikai ipar.

A bőrre becsapódó UV sugarakat ezek az apró részecskék visszatükrözik, szétszórják, vagy akár fel is szívhatják.

Hogy ne akadályozzák meg a bőr barnulását, a részecskéket 200 nanométer nagyságúra kicsinyítik, aminek köszönhetően áttetszővé válnak.

A fizikai UV-szűrőket leginkább 25-ös faktor feletti erősségű fényvédőszerekben alkalmazzák.

De alkalmasak a gyerekbőr és az allergiás bőr védelmére is.

3. lépés: az ápolási vezérfonal

Miután vendégeinket elláttuk a megfelelő tanácsokkal, sor kerülhet a vásárlásra. Figyelmességként adjunk a kozmetikumok mellé egy összefoglaló ápolási útmutatót (szórólap vagy brosúra formájában), amelyben újból áttekinthetőek a korábban elmondott napozási tanácsok.
Ebben a következő szerepelhetnek:
■ Készüljön fel a nyaralásra! Intelligens bőrápolással segítse bőrét, hogy már a napozás megkezdése előtt beinduljanak a szükséges védőmechanizmusok! Így bőre kevésbé reagál érzékenyen a nap sugaraira, viszont hamarabb képes lebarnulni, és tovább megőrzi barnultságát.
■ A mennyiség a lényeg! Ne spóroljon a fényvédő szerekkel, kenjen elegendő mennyiségű naptejet a bőrére (legalább 30 ml-t a testre és legalább egy teáskanálnyit az arcra). A túl vékony fényvédő réteg jelentősen csökkenti a fényvédelmet.
■ Válasszon a szabadidős tevékenységének megfelelő fényvédő faktort! A bőr típusától és a napsugárzás erősségétől függően elmondható: a fényvédő faktor és a bőr természetes fényvédelmi képességének (5-30 perc) szorzata megmutatja, hogy mennyi időt tölthet a napon.
Ezzel együtt: Ne terhelje bőrét túlzott napozással, és kerülje a déli napfényt!
■ Hihetetlen, de a legtökéletesebb az árnyékban lehet barnulni, ugyanis a melanin réteg ilyenkor alakul ki a legegyenletesebben és a leghatékonyabban. Az egészséges barnultság érdekében kövesse a mediterránokat és tartson délután sziesztát!
■ Legjobb a víz- és izzadságálló fényvédelem, így a különféle szabadidős tevékenységek sem okozhatnak problémát. Kenje be magát naponta többször, hiszen a törölköző vagy a homok ledörzsölhetik a korábban felhordott fényvédőréteget.
■ Figyelem: Nyári hónapokban, déli órákban, egyenlítői térségben, víz közelben, vagy a hegyekben különösen figyeljen a megfelelő fényvédelemre, ugyanis ilyenkor a legveszélyesebbek a nap sugarai (UV-B sugárzás).
■ A fényvédelemmel nem ér véget a megfelelő bőrápolás: A nyaralás után se feledkezzen meg a bőréről, használjon napozás utáni készítményeket, amelyek segítik a bőr regenerálódását, és feltöltik a kiürült „nedvességtartályokat”. Így még tovább élvezheti egészséges barnaságát!

Angelika Pudellek


Ezt olvastad már?

FacebookPinterestTwitterLinkedInEmail