Fényvédelem

Fókuszban az SPF

Bár a napsugárzás már az ember megjelenése előtt is melegítette a Földet, a napfürdőzés szokása csupán néhány évtizedes múltra tekinthet vissza.

A felhőtlen fürdőzés és napozás divatjának köszönhetően rövidesen megjelent az első fényvédő krém is, melyet Franz Greiter gyógyszerész fejlesztette ki 1938-ban, s amely állítólag SPF-2 fényvédelemmel rendelkezet (Glacier Cream). Ugyan csak Franz Greiter nevéhez fűződik a napvédő faktor, az SPF bevezetése 1962-ben, amely mára világszerte elterjedt mérőszámmá vált.

Hogyan használjuk a napvédőket?

A fényvédő kiválasztásánál vegyük figyelembe, hogy az adott bőrtípus melyik érzékenységi típusba tartozik, illetve mennyi időt szeretnénk a napon tölteni, valamint milyen erős a napsugárzás. (Az egyenlítő felé haladva erősödik a napsugárzás, ezért a bőr erősebb fényvédelmet igényel.) Napozás előtt 20-30 perccel korábban kenjük fel a kívánt testrészekre a fényvédőt. A bőrt fokozatosan szoktassuk a napfényhez, ne egyszerre terheljük hosszú napozással. Napozás után távolítsuk el a fényvédőt a bőr felületéről és gondoskodjunk a megfelelő hidratáló termék használatáról. A modern napozás utáni ápolók barnulást fokozó hatóanyagokat is tartalmaznak.

Mikor milyen faktor szám?

A bőröket érzékenységük és barnulási adottságaik alapján 4 csoportba sorolhatjuk.

  • 1. Fehér, nagyon érzékeny, szeplős, hamar kipiruló bőr; világoskék, halványzöld szem; világos, skandináv szőke, vagy vörös haj; 5-10 perc napozástól kipirul, esetleg leég.
  • 2. Világos bőr, kevésbé érzékeny, soha nem lesz nagyon barna; világoskék, zöld szem; középszőke, sötétszőke haj; 10-20 perc napozás után pirosodik.
  • 3. Szürke, barna szem; sötétszőke, világosbarna haj; folyamatosan barnul; 30 perc napozás engedélyezett.
  • 4. Kreol bőr, barna szem, könnyen barnul, 40 percet tartózkodhat napon leégés nélkül.

A megadott időintervallumok tehát azt jelölik, hogy fényvédőszer nélkül bőrünk önvédelmi rendszere meddig bírja károsodás nélkül. Szeretném mindenkinek a figyelmét felhívni, a bőr nem felejt, és soha nem tudhatjuk, mikor keletkezik a leégett területen rosszindulatú elváltozás.
A „Hány faktoros napozót vegyek?” kérdésre a válasz: a fényvédőfakor száma szorozva az egyéni terhelhetőségi idővel.

Pl.: egy 2-es csoportba tartozó bőr, melynek egyéni terhelhetősége 10-20 perc, SPF 15 napozószer használatával:  10-20 perc x SPF 15 =  150-300 perc = 2,5-5 óra védelem / 1 nap.
Ez a védelmi idő naponta csak egyszer vehető igénybe, függetlenül attól hányszor kentük be magunkat!
Tehát a felkenések számával nem sokszorozódik a védelmi idő.
Napközben, mégis fontos többször bekenni a védelemre szoruló területeket, mert a verejtékezéssel, illetve a vízből kijőve a törölközéssel eltávolítódik a krémes védelem.
Gyermekek és az idős emberek bőre sokkal érzékenyebb és vékonyabb, ezért nagyobb elővigyázatosságot, magasabb fényvédelmet igényel!

UV-A & UV-B sugarak

SPF napvédő faktor, csak az UV-B sugarak elleni védelem mérőszáma.

  • Az UV-B sugarakat teszik felelőssé a leégésért, és a rosszindulatú elváltozások kialakulásáért a bőrön.
    Sokáig jótékony barnító sugarakként ismertük az UV-A sugarakat, de mára beigazolódott bőrkárosító, hatásuk.
  • Az UV-A sugarak a felelősek a bőr idő előtti öregedéséért, a mély ráncok kialakulásáért és a napallergiáért. Átjutnak a hámszöveten, befolyásolják a sejtszaporodást, az elszarusodás folyamatát. A  hámképzés felgyorsul, a bőr felvastagszik. Az UV-A sugarak az irharétegbe jutva roncsolják a kollagén szerkezetét.

A bőr UV-A sugarak elleni védelmének mérésére jelenleg nincs nemzetközileg elfogadott teszt. 
Ezért a biztonságosabb UV-A védelem eléréséhez azon fényvédő termékek  használata ajánlott, amelyek  az aktív összetevők mellett fizikai fényvédőket is tartalmaznak.

Kémiai fényvédők …

A napvédő termékekben alkalmazott fényvédő szereket működési mechanizmusuk szerint két csoportra oszthatjuk: kémiai és fizikai fényvédőkre.
A kémiai szűrők a hámréteg felső sejtsoraiban fejtik ki hatásukat, a sugarak elnyelésével, visszatükrözésével.
Összetevőiktől függően alkalmasak lehetnek UV-A, UV-B vagy mindkét sugár elleni védelemre. A fizikai szűrők a bőrfelszínt fedik be, és innen tükrözik vissza a teljes UV-solar spektrumot.

… és fizikai fényvédők

A fizikai szűrők leggyakrabban alkalmazott két fajtája, a természetes eredetű, ásványi titán-dioxid és a cink-oxid. Használatuk biztonságos, széles spektrumú védelmet nyújt mind az UV-A, mind az UV-B sugarakkal szemben.
napvédők alkalmazásakor figyelembe kell venni azt a tényt, hogy hatásukat a rovarriasztó szerek csökkentik, tehát egyidejű használatukkor magasabb faktor számú fényvédő szükséges.

 

Mit jelent az SPF?

SPF (Sun Protection Factor) = napvédő faktor Az SPF nemzetközileg elfogadott faktor érték, amely azt jelöli, az adott termék, adott bőrtípusra, 2mg/cm2 vastagságban alkalmazva, mennyi ideig nyújt védelmet az UV, ezen belül is az UV-B sugarak ellen. A kellő SPF-érték meghatározásához felmérjük mennyi idő szükséges az adott bőrtípus legenyhébb leégéséhez fényvédőszer alkalmazása nélkül.
UV-védelem = leégéshez szükséges minimális idő x SPF-érték.


Ezt olvastad már?

FacebookPinterestTwitterLinkedInEmail