Fotó: Northfoto

Fényvédelmi kisokos

Ti is tapasztaltátok már, hogy a vendégeitek nincsenek tisztában a napozással, a fényvédelemmel kapcsolatos kifejezésekkel? Használják ugyan az UVA, UVB, SPF és egyéb szavakat, de a valós jelentését nem is tudják. Ebben próbálunk most egy kicsit segíteni mindenkinek...

Royal Pharmaceutical Society tavalyi felmérése szerint 2000 brit felnőttnek mindössze a nyolc százaléka tudta megmondani, hogy a fényvédőszereken olvasható kifejezések pontosan mit is jelentenek.

Hát akkor nézzük:

SPF (Sun Protection Factor) – napvédő faktor. A termékeken feltüntetett faktorszám azt jelzi, hogy milyen mértékben véd az UVB sugárzástól. Ez az érték azonban az UVA sugárzásra nem vonatkozik! A legmagasabb faktorszám az 50+.  A következő képlet segítségével kiszámolhatjuk a naptej használata mellett napozással tölthető időt: a bőr saját védelme mellett napozással tölthető idő x a használt naptej faktorszáma = az a maximális idő, amit naponta a napon tölthetünk anélkül, hogy leégne a bőrünk.

UVB (short-wave ultraviolet B) – közepes hullámhosszú ultraibolya sugárzás. A Napból érkező sugárzás nagy részét elnyeli a Föld ózonrétege. Jótékony hatású az emberi szervezetre, mert elősegíti a csontképződést (D-vitamin-képződést), ugyanakkor az UVB sugárzás a legfőbb oka a leégésnek, a bőrpírnak, amely károsítja a bőrfelszínt és bőrrákot okozhat. Mindenképpen védekezni kell ellene!

UVA (long-wave ultraviolet A) – nagy hullámhosszú ultraibolya sugárzás. A földfelszínre beeső sugárzás legnagyobb része. A többi UV-sugárzáshoz hasonlóan károsítja a kollagénrostokat, hozzájárulva a bőr öregedéséhez és roncsolja a bőrben levő A-vitamint is. A bőr barnulását csak ideiglenesen, a melanin oxidálásával idézi elő. Ettől nem égünk le, de bizonyítottan szerepet játszik a melanóma kialakulásában is. Az UV-B védelem mellett az UV-B-fényvédő faktor 1/3-ának megfelelő mértékben UV-A sugarakkal szemben is védelmet kell biztosítaniuk. Ebben az esetben a készítmény csomagolásán az UV-A szimbólumnak („UVA”egy körben) is látszania kell.

UVC (short-wave ultraviolet C) – kis hullámhosszú ultraibolya sugárzás. Szerencsére ez a sugárzás nem ér el bennünket, mert a föld légköre megszűri. Ezek a legkárosabb sugarak, csak az űrbe kilépő embereknek kell az UV-C elleni védelmet biztosítani. Baktériumölő, sterilizálásra használják.

A számok:

15 – A szakemberek ajánlása szerint ez a minimum fényvédelmi faktor, amelyet használni kell, bőrtípustól függetlenül

4 – A csillagok minimális száma, amelyek az UVA-sugarak ellen védenek. A skála 1-5-ig jelzi a csillagokat, a szakemberek a közepes és az erős védelmet javasolják.

30 – Ennyi perccel a napozás megkezdése előtt érdemes felkenni a fényvédő krémet

2-3 – A naptejek átlag eltarthatósági ideje években mérve. Persze ezt minden flakonon külön is ellenőrizzük! Ha meleg helyen tároljuk a naptejeket, tönkretehetjük a benne lévő védő vegyszereket.

11 -3 – A legveszélyesebb időszak, ami a napozást illeti. 11 és 15 óra között érdemes árnyékos helyet keresni, mert ebben az időszakban a legnagyobb a leégés veszélye.

 

Ezt olvastad már?

Minden megosztás számít!
FacebookPinterestTwitterLinkedInEmail

Vélemény, hozzászólás?