Fotó: Shutterstock

Férfias effektkozmetika

Mára a férfi kozmetika és szépségtudatosság teljesen megváltozott! Egyre több és több férfi keresi fel a kozmetikákat, szépségszalonokat, esztétikai vagy SPA szalonokat. Szerencsére a szép bőr és az ápolt külső már nem divatos hóbort, hanem a mindennapi élet részévé vált a férfiak körében is

Szinte nem találunk olyan 25 és 35 év közötti fiatal férfit, aki nem foglalkozna valamilyen módon a bőre és külseje rendszeres ápolásával. De, az sem meglepő, hogy a modern férfi igényei napról napra nőnek. Egyre többen keresik a hatékony borotválkozó termékektől kezdve, egészen a tartós szőrtelenségig vezető utakat. Mernek és akarnak is a külsejükért áldozni, s nem félnek az esetleges kritikáktól. Sokuk már tinédzser korban felkeresi a kozmetikust, hisz égető problémákkal küzdenek, mely a társadalmi beilleszkedésükre is hatással van. Majd később, mikor már a társadalom szerves részei, természetesnek veszik, hogy a szépségápolás nekik is jár és kötelező! Ez a mai szemléletváltozás az igazi mozgatórugója a férfi kozmetikának.

Trendváltozás

A trendekben is némi változás mutatkozik: Míg évekig a szőrtelenítés volt a fő profil a férfiak körében addig manapság egyre nagyobb teret nyer a bőrápolás és a sminkelés is.  A szőrtelenítés továbbra is téma, de már egyre olvasottabbak és nyitnak a pasztás eljárások felé vagy a modern IPL és SPL eljárások irányába is.
Az új trend az effektkezelés. Gyorsan, hatékonyan és látványosan! Az elfoglalt menedzser férfiak gyors szépítésre való igénye szülte ezen kezeléseket, és a kereslet jelentősen duzzad! Már a férfiak is küzdeni szeretnének az apróbb ráncokkal, száraz bőrrel és hajszál ér problémákkal vagy részesei akarnak lenni egy lunch-time szépség rituálénak. Továbbá a kezelések sorában a különböző gyors és látványos savas kezeléseket is bevethetjük.
Ha ezeket a kezeléseket szeretnénk bevezetni, mindig gondoljuk át a célcsoportot és a problémákat, amelyeket meg szeretnénk oldani.

A tiniknek még ne az effektkezeléseket javasoljuk, hiszen az ő bőrük még épp az érés és a „nagy” munkák fázisában van. De, mindenképp figyeljünk, hogy az ő igényük is megváltozott. Szeretnek egyedül lenni a kozmetikában, rejtve mindenki elől, és mindent megtudni az adott kezelésről. Nagyon fontos, hogy a tiniket ne erőszakosan akarjuk rászoktatni a helyes bőrápolásra, hanem ösztönözzük és buzdítsuk fel őket, hogy kedvet kapjanak hozzá. Éreztessük velük, hogy mi mindent megértünk, és bátornak és nagyon is példaértékűnek tartjuk a tini fiúk kozmetikába járását.

“Sokuk már tinédzser korban felkeresi a kozmetikust, hisz égető problémákkal küzdenek, mely a társadalmi beilleszkedésükre is hatással van. Majd később, mikor már a társadalom szerves részei, természetesnek veszik, hogy a szépségápolás nekik is jár és kötelező!”
Férfias effektkezelés

Ahogy azt a mai kozmetika világban megszoktuk, ne egy tucat kezelést adjunk a vendégnek! Próbáljunk valami különlegeset nyújtani. Illatosítsuk a kabint, figyeljünk a fényekre, színekre és a kellemes, de nem nőies zenére! Amikor a vendég megérkezik, már látnia kell, hogy a kozmetikus készült, akár egy külön férfias vendégpapuccsal, vagy egy férfi köntössel a vendége számára.
Biztosítsuk a kényelmes kezelő helyet, majd kezdjük meg a rituálét.
■ Már itt vihetünk egy kis exkluzivitást a kezelésbe: lábfürdők, kézfürdők, különleges lazító technikák a vállak számára, légzés gyakorlatok…
■ Majd letisztítjuk a bőrt a férfiak számára szánt tisztító kozmetikummal: célszerű habzó vagy gél állagú lemosókat alkalmazni melyek nem okoznak „krémes” érzést. Praktikus és exkluzív kiegészítő lehet a borotválkozó pamacs használata a letisztítók felviteléhez, de a meleg törölközős borogatásos lemosás is kellemes érzést nyújt.
■ Majd folytathatjuk a protokollnak megfelelő peelingek alkalmazásával, melyekhez használhatunk frimatort, keféket vagy ecseteket. Ha savas kezelést választunk, minden esetben tájékoztassuk a vendéget az esetleges hatásokról, reakciókról!
■ Ezután a kezelés történhet egy szérum, ampulla vagy koncentrátum felvitelével. Használhatunk akár gépi eljárásokat is de arra készüljünk, hogy a férfiak NAGYON szeretik a fizika rejtelmeit, tehát tudjunk hiteles felvilágosítást adni az adott eljárásról. A legmodernebb rádiófrekvenciás- ultrahangos kezeléstől, az egyszerű iontoforézisig óriási a választék.
Tapasztalatom szerint a manuális kezelések felé terelődnek a férfi kezeléseket is. Sokkal kellemesebbnek tartják a kézi, egyedi masszázstechnikákat vagy ecsetmasszázsokat, masszázs köves kezeléseket a gépeknél.
■ Ezt követhetik a pakolások. Még mindig divat a rögzülő alginát típusú maszkok alkalmazása, gyorsaságuk és látványuk miatt, de egyre nagyobb teret hódítanak a vlies maszkok, melyeket speciális aktivátorral teszünk igazán hatásossá. Némely férfi ezt az eljárást egyedibbnek és kellemesebbnek érzi egy krém, vagy alginát maszk alkalmazása helyett.
■ FONTOS! Ne hagyjuk a pakolás alatt csevegni vagy „csak” pihenni a vendéget! Folytassuk a gondoskodást, készítsünk egy frissítőt, vagy ha alkalmaztunk egy kézfürdőt, akkor itt a lehetőség egy röpke kéz- kar masszázsra. Amire figyeljünk, hogy ne a túl zsíros krémeket és a finom masszázs mozdulatokat használjuk. A férfiak jelentős százaléka inkább a kicsit erősebb érintést kedveli.
■ Végezetül ha a protokoll kívánja alkalmazhatunk egy speciális férfi masszázst. Ezen technikák tanulást és egy magasabb fokú bele érző képességet igényelnek, de az elismerés hatalmas az erősebbik nem részéről. Praktikus állva végezni a masszázst, mivel az intenzívebb mozdulatokhoz jobb a teljes test súlyát kihasználni. Fontos megjegyezni, hogy ne csak arcot kezeljünk, igen is merjünk a férfiak mellkasára és vállaira is figyelmet fordítani! Így egy jóval különlegesebb élményt nyújthatunk a férfiaknak.
A kezelés végén szolgáljuk fel az esetlegesen elkészített frissítőt, de mindenképp hagyjunk pár percet a vendégnek, hogy pihenjen és fellélegezzen a relaxáció után.

Férfismink

A legújabb divatőrület évekkel ezelőtt elkezdődött, de még a mai napig is bontogatja újabb és újabb szárnyait. Ez nem mást, mint a férfi smink. Több férfi mutat érdeklődést az apróbb hibák elfedésének lehetőségére, de mindenképp a láthatatlanság a fő céljuk.
Merjünk bátran ajánlani korrektorokat vagy színezett krémeket az érdeklődő vendégnek, hiszen így egy komplett szolgáltatást adunk a kezükbe. Érveljünk a saját általunk választott márka hatékonysága és bőrre gyakorolt hatása mellett, de a döntés jogát minden esetben hagyjuk a férfiakra!

„Férfias” marketinget

A férfiakat nehéz csak egyszerű marketing szövegekkel vagy akciókkal bevonzani! Célszerű alaposan végiggondolni, és végigjárni a rögös utat. Nagyon fontos a megfelelő nyelvezet, mely legyen érthető, és hasson minden érzékére a férfinak. Fontosak a színek és a kiemelések is! Ne akarjunk mindent bele nyomasztani egy adott csomagba, kínáljuk szinte „étlap” szerűen a kezeléseket a vendégnek és hagyjuk, hogy ő szemezgessen a kezelések közül. Persze a megfelelő irányban apró terelő manőverek bevethetőek! A férfi célcsoport egy komplex réteg, óriási lehetőségek rejlenek benne, melyeket megfelelő eszközökkel csodálatosan ki tudunk aknázni.


Ezt olvastad már?

FacebookPinterestTwitterLinkedInEmail