Fitoterápiás megoldások

A problémás bőrökre

Gyógynövények és gyógynövényes készítmények szakszerű, helyes diagnózison alapuló,  alkalmazásával sok esetben megelőzhetőek, illetve enyhíthetőek a bőrproblémák. Fontos azonban, hogy tudjuk hol a határ, hogy mit és meddig kezelhet a kozmetikus, s mikortól kell az orvoshoz irányítani a vendégeket.

A bőr egészségének, épségének megőrzése nem csak esztétikai szempontból kívánatos, hanem azért is mert védő, kiválasztó, légző, hőszabályozó, érzékszervi feladatainak is sértetlenül tud a legjobban megfelelni.
A helytelen életmód, a környezetszennyezés, a szinte állandó stressz az emberek bőrén is nyomokat hagy. Bár a bőr milyensége alapjában genetikailag meghatározott, állapotára azonban – ezt nap, mint nap tapasztalhatják a kozmetikusok – az anyagcsere, a hormonok, az immunrendszer, a keringési rendszer, valamint a szervek és az egész szervezet egészsége, s nem utolsó sorban a kozmetikumok is hatással vannak. Ezért sem könnyű a különféle bőrproblémáktól (ekcéma, akne, rozácea) végleg megszabadulni, kiváltó okokat egyértelműen felderíteni.
A szépségszalonokban egyre több az olyan vendég, akiknek a kezeléséhez a hagyományos kozmetikumok már egyáltalán nem elegendőek, s ugyanakkor a gyógyszertári szteroidos készítmények használata sem jelent számukra a legtöbbször megoldást, mivel azok tartós használatával komoly mellékhatásokra is számítani lehet.
A bőrproblémák gyógyszeres kezelésétől – mindaddig, amíg más megoldás is létezik – azért óvnak a természetgyógyászok mindenkit, mert a környezetszennyezésnek az ember szervezetére gyakorolt káros hatásaihoz a gyógyszerek – a kémiai anyagok ártalmaként – már eddig is nagymértékben hozzájárultak.
A gyógynövényeknek évezredes a kapcsolata az emberekkel, hiszen a gyógyítás legrégebbi ágát jelentik. A fitoterapeuták szerint a szervezet „emlékszik” a régen fogyasztott növényekre. Mivel a bajok forrásainak, a helytelen életmódnak és a hibás táplálkozási szokásoknak a megváltoztatása általában nem egyik napról a másikra történik, gyógynövényekkel, azok kivonatainak külsőleg vagy belsőleg történő alkalmazásával, illetve illóolajokkal enyhíteni lehet a különféle bőrtüneteken. A gyógynövények alkalmazása mellett szól az is, hogy az illóolajok illetve, gyógynövényes készítmények használatakor sok anyag együttes pozitív hatása egyszerre több szervrendszerre is kiterjed, azon kívül gyermekek, várandósok és idősek számára, a gyógyszereknél szelídebb megoldást jelentenek.
Az OGYI (Országos Gyógyszerészeti Intézet) ajánlása szerint a bőrt tekintve a következő területekre mindenképpen hatásosak a gyógynövények: sebek gyógyulásának elősegítése, atópiás dermatitisz, pikkelysömör, enyhe bőrgyulladás, rovarcsípés, I. és II fokú égési sérülés, ekcéma, bőr- és köröm felszíni gombás megbetegedés, haj és köröm töredezettsége, herpesz, korpázó fejbőr, bőrszárazság, hajnövekedési zavarok, verejtékezés…
Napjainkban egyre terjedőben vannak a gyógyhatású kozmetikai (Cosmaceutical, nutricosmetics) termékek, ugyanakkor a házipatikában szabadon felhasználható, úgynevezett „mitte” azaz enyhe hatású növényeket –gyógyteák, borogatások, fürdők, (pl. lábfürdő) pakolások formájában – a kozmetikusok a kezelések során is alkalmazhatják.
Erősebb hatású gyógynövényeket, mint például a gyűszűvirág, a nadragulya azonban kozmetikusnak nem szabad felhasználnia a munkája során, s a gyógyszereket szedőknél pedig figyelemmel kell lennie arra, hogy vannak gyógynövények, amelyek megváltoztathatják a gyógyszerek felszívódási idejét.

Fontosabb bőrre ható gyógynövények

Aloe vera, apróbojtorján, bodzavirág, borsos menta, cickafarkfű, citromfű, csalánlevél, diólevél, hársfavirág, kakukkfű,   rozmaring, körömvirág, utifű, zsálya, zsurló, izsóp, vérehulló fecskefű, mogyoró, borágó, ligetszépe (olajok) stb.
A bőrproblémák nagy részénél hatásosan alkalmazhatók a keringést fokozó és  gyulladáscsökkentő hatású növények.

Ekcéma  kezelése a fitoterápiában

A természetgyógyászatban alapelv, hogy a nedves ekcéma kezelésére tölgyfakéregből, erdei mályvából, vagy papsajtmályvából készült nedves borogatást kell alkalmazni, egészen addig, amíg a gyulladás el nem múlik, s csak utána kell kenőcsöt vagy krémet használni A tölgyfakéregben cserzőanyag van, ami összehúzó, gyulladáscsökkentő és vérzéscsillapító hatású.
A kreatív kozmetikusok nagy hasznát vehetik a korszerű, fitoterápia és az aromaterápi ismereteinek, melyek megszerzésének legjobb módja szakkönyvek, folyóiratok olvasása, fitoterápiás tanfolyam elvégzése.

Markovics Vera

 


Ezt olvastad már?

FacebookPinterestTwitterLinkedInEmail