Fotó: Shutterstock

Fókuszban a gépbeszerzés

Megjelentek és már benyújthatóak a 2014-2020-as pályázati időszak első pályázatai. A pályázati igény az idei évre óriásira duzzadt, hiszen az elmúlt két-három évben nagyon kevés pályázati lehetőség állta vállalkozók rendelkezésére. Ennek megfelelően a sikeres pályázat benyújtásának feltétele a pályázatokra való előkészülés.

Az idei év jellemzője, hogy most még kizárólag vissza nem térítendő támogatást nyernek el a támogatottak. A jövő évtől jelennek meg a rendszerben a visszatérítendő támogatások is, melyeket ugyan nagyon alacsony kamattal, de meghatározott futamidő alatt vissza kell majd fizetniük a nyerteseknek. A két támogatási forma nem csak külön-külön, de együtt is igénybe vehető 2016-tól.

Szükséges a saját önerő

A támogatások megkövetelik, hogy a pályázó saját erővel is rendelkezzen. A saját erő mértéke nagyon eltérő lehet. 10-65 %-ig terjedhet az önerő elvárt nagysága. A szükséges önerő mértéke nem csupán a pályázatok típusától függ, de adott esetben még a megvalósulási helyszín is jelentősen befolyásolja annak mértékét. Az önerő nem csak bankszámlán lévő pénz lehet, hanem hitellel és lízinggel is szabadon kombinálható és jellemzően a pályázat benyújtásakor a korábbi rendszerrel eltérően nem kell még igazolni annak meglétét. Fontos megemlíteni, hogy egyre több hitelintézet nyújt kifejezetten pályázatokhoz kapcsolódó hiteleket, de a KAVOSZ által működtetett Széchenyi Kártya továbbra is ideális megoldás lehet a vállalkozások számára a pályázati projekt megvalósításához.

Gépbeszerzés támogatása

A jelenleg is elérhető gépbeszerzést támogató pályázati lehetőség 45-70%-ig, 5-50 millió, illetve 50-500 millió forintig támogatja a vállalkozókat. Újdonság a pályázatban, hogy akár új céggel is lehet pályázni azzal a kikötéssel, hogy a pályázó maximálisan csak 10 millió forintot kaphat. Az új pályázatnak és a további megjelenő pályázatoknak nagy előnye, hogy a pályázók nem kötelesek fedezetet nyújtani a támogatásért sem a nyerést követően, sem pedig fenntartási időszak alatt.
■ A gépbeszerzési pályázatban egyéb költségeket is elszámolhatunk, mint az ingatlan fejlesztés vagy az informatikai beruházás költségei. A nyerteseknek a fenntartási időszak alatt állományi létszámot kell tartaniuk, valamint személyi jellegű ráfordításukat és árbevételüket kell legalább 5 %-kal növelniük. A fenntartási időszak csak a projekt lezárása után következik, mely az idei évi pályázatokat tekintve vélhetően 2017-ben fog indulni.
Fontos információ a szépségiparban dolgozók számára, hogy ebben a két pályázatban meghatározásra került egy úgynevezett szabad vállalkozási zónákat tartalmazó lista. Ezeken a településeken lehet pályázatot benyújtani szolgáltatás fejlesztésre, mert a nagyobb (és fejlettebb) városokban csak termelő tevékenységet támogat a pályázat. Érdemes ezt a listát alaposan tanulmányozni, mert az idei évben munkahely teremtő gépbeszerzést és ingatlan fejlesztési pályázatot az elmúlt hosszú évekkel ellentétben csak a szabad vállalkozási zónákban fognak támogatni.
■ A frissen induló 35 év alatti vállalkozók vállalkozóvá válását továbbra is segíteni fogja a támogató komplex pályázat, mely során minden, a vállalkozás elindításához és első évében felmerülő költségeihez támogatást nyújt a pályázat.
■ A már működő és innovatív termékeket vagy eljárásokat fejlesztő vállalkozások számára a legfontosabb pályázatok a K+F pályázatok lesznek, melyek akár két évig is támogathatnak 50-75%-ig fejlesztési projekteket. Az európai szintű igazán innovatív termékek és eljárások esetében pedig érdemes messzebbre is merészkedni, és átnézni a közvetlen Brüsszelben elnyerhető támogatási lehetőségeket!
■ A működő vállalkozók számára az egyik legkeresettebb pályázat vélhetően továbbra is a frissen végzett diákok felvételét ösztönző pályázat lesz, mely során kilenc hónapon át nem csak béreket és járulékokat támogat majd a pályázat, de a mentor (mester) bérén túl olyan gépekre is támogatást lehet majd elnyerni, mely az új kolléga munkavégzését szolgálja.

Segítenek a tanfolyamok
Természetesen minden szépségiparban dolgozó vállalkozó számára lehetőség lesz még különböző oktatáson való részvételre, a szalon energetikai korszerűsítésére, vagy informatikai fejlesztésre is vissza nem térítendő támogatást elnyerni.

Nagyon fontos, hogy a pályázatokat alaposan meg kell ismerni, hiszen nem szabad a támogatás összegére koncentrálni, hanem meg kell vizsgálni a vállalt kötelezettségeket is, amit minden esetben szigorúan ellenőriz a közreműködő szervezet. Az idei évi pályázatok jellemzője, hogy igen sok feltételnek kell megfelelni és sok eltérés tapasztalható a korábbi pályázati évek jól ismert felhívásaihoz képest. Sok pályázó jelentkezik azzal a céllal, hogy pályázatot szeretne íratni, de már a telefonbeszélgetés során kiderül, hogy sajnos nem is felel meg vállalkozása valamely kritériumnak. Az idő és a hatékonyság jelentősége napjainkban egyre fontosabb, ezért azt gondolom, hogy a legjobb, ha mindenki pályázatíró szakemberhez fordul, aki tapasztalata alapján gyors és szakszerű tanácsokkal szolgálhat nem csak a pályázat előkészítése, de a teljes megvalósítás időszaka alatt.


Ezt olvastad már?

FacebookPinterestTwitterLinkedInEmail