Fókuszban a szemkörnyék ápolás: hidratálás & ránctalanítás

Szemkörnyék az arcunk legérzékenyebb területe,  ahol azonnal megmutatkoznak a kor, a fáradtság, a stressz és a kialvatlanság tünetei. Fokozottan van kitéve a környezet káros hatásainak, és jól tükrözi a szervezetünk aktuális állapotát.

A szél, az extrém hideg/meleg időjárási viszonyok szárítják a szemkörnyék vékonyabb bőrét, a napozás pedig hiperpigmentációk kialakulásához is vezethet. Az allergiás tünetek majdnem minden esetben érintik a szemkörnyékét. A nem megfelelő folyadékbevitel pangást okozhat az erekben, ami a szemkörnyék optikai elszíneződéshez vezethet. A különböző betegségek, anyagcserezavarok, hormonális változások, gyógyszerek, stressz, feszített életmód, a túlzott smink és a nem megfelelő bőrtisztítás, mind-mind negatívan hat a bőr állapotára.

Szemkezelést minden alkalommal be kell építenünk az arckezelés metódusába, de végezhetjük önálló modulként is, hiszen ha a szemkörnyék rendben van, akkor az egész arc fiatalosabb, a tekintet üdébb.

A szemkörnyéknél a bőr jóval vékonyabb (0,3-04 mm), mint az arc többi részén (1-1,8 mm), ezen a területen nincs faggyútermelődés, a bőr védtelenebb. A sűrű vérhálózatban esetlegesen oxigénhiányos, pangó vér/nyirok sötét, szem alatti karikákat eredményez.  Súlyosbító tényező, ha az erek falai idővel törékenyebbé, áteresztőbbé válnak, az alsó szemhéjon kialakulhatnak duzzanatok, tasakok és erősebb elszíneződések. A vékony, érzékeny bőrben kevesebb kollagén- és elasztinrost található, könnyen ráncosodik, hiszen a szemkörnyékén 22 izom működik, melyek egy nap alatt több mint 10 000 összehúzódást eredményeznek. A mimikai izmok gyűrik be és mélyítik el a szemkörnyéki mimikai ráncokat.
Lássuk, mire kell figyelni a szemkörnyék ápolása során!
Fontos, például, hogy az ápoló készítmények illatmentesek és hipoallergének legyenek.

Sötét karikák és ödémák

Sötét karikák és ödémák a fenti okok miatt akár fiatalon is megjelenhetnek, tehát az életmódváltozás mellett célszerű olyan professzionális és otthoni használatú készítményeket választani, amelyek regeneráló, valamint érfal erősítő hatóanyagokat tartalmaznak. Centella asiatica-, borostyán-, áfonya-, a mikroelemekben gazdag alga-kivonatok, koffein, rutin, troxerutin, az eszcin tartalmú vadgesztenyekivonat és a betain erőteljesen stimulálják a mikrocirkulációt, erősítik az érfalakat, gátolják az átjárhatóságukat. A szemkörnyéken végzett speciális, hideg litoterápiás kövekkel végzett masszázs, az algás lehúzható gumimaszkok nyomó hatása látványosan csökkentik a kedvezőtlen tüneteket.

Hidratálás és ránctalanítás

A sejtek megfelelő nedvességszintjének fenntartásához az aquaporin-szintézist stimuláló hatóanyagok bevitele javasolt. A hyaluronsav, a chiamag-őrlemény, a mikroszférák megkötik a nedvességet, és ezáltal kitöltik a ráncokat belülről. A sérült sejtfalak „javításhoz” nélkülözhetetlenek a bőrazonos lipidek, melyek nagy mennyiségben találhatóak az avokádó-, jojoba- és argán olajokban. A növényi őssejtek erőteljes regenerációt biztosítanak, meghosszabbítják a bőrsejtek élettartamát és korrigáló funkciót látnak el. A vitamin-koktélok és a mikroelemek összessége receptorként működik számos biotechnológiai komplexumok működésében: a mátrixpeptidek „hálóként” erősítik a bőr szerkezetét. A biotechnológia is számos olyan anyagot ad a kezünkbe, melyek feszessé varázsolják a szemkörnyék bőrét, mint például a fibroblasztok működését stimuláló Matrixyl, a bőrnedvesség megkötő faktorát helyreállító kollagenáz és elasztáz enzim inhibitort is tartalmazó Sepilift, vagy az úgynevezett botox-hatású izomrelaxáló hatóanyagok, a növényi eredetű argirelin és a Syn-Ake.
■ Az argirelin 6 aminosavból álló fehérjelánc (acetil-hexapepetidet, glutaminsavat, metionint, arginint tartalmaz),
■ míg a Syn-Ake biotechnológialilag előálított, a templomi vipera mérgének a hatását szimuláló biomimetikus tripeptid. Meggátolja az idegvégződéseken az acetilkolin felszabadulását, ami az izomsejt-összehúzódás kémiai szignálja. A Syn-Ake destabilizálja a SNARE (SNAp REceptor) komplexum működését, megakadályozza az ingerületátvitelt, az izmok elernyednek, melynek azonnali hatására az arc kisimul, a ráncok mélysége finomodik.
A San-Ake további pozitív hatása: a bőrben hajszálér-szűkületet előidéző noradrenalin felszabadulást is mérsékli, ezáltal javítja a bőr hajszáleres keringését.
A rendszeres kezelés hosszú távú hatása, hogy a mimikai izmok összehúzódásának az intenzitása és gyakorisága jelentős mértékben csökken, így megakadályozza az újabb mimikai ráncok megjelenését.

A szemápolással kapcsolatban további cikkeket a Beauty Forum októberi lapszámában találnak!


Ezt olvastad már?

FacebookPinterestTwitterLinkedInEmail