Fontosabb nedvességet adó hatóanyagok

Karbamid (INCI: Urea): A karbamid molekulák hidroszkópikus anyagok, vagyis magukhoz vonják a vizet, ami azután csak lassan szabadul fel. Karbamid segítségével el lehet érni, hogy a szaruréteg víztartalma órákon keresztül magas maradjon. Kozmetikai termékekben maximálisan 10% lehet a karbamidod felhasználni.

Glicerin (INCI: Glycerin): Ez egy háromértékű alkohol. Színtelen, szagtalan, édes ízű anyag. Felépítésének köszönhetően megköti a nedveket és ezen kívül védő tulajdonságú. Magas koncentráció esetén a vele készült termék ragadós érzetet kelt.

Tejsav (Lactic acid): Leginkább saját nátriumsójával (INCI: Sodium Lactate) használják fel. A vízzel jól keveredő alfa hidorxisav nedvesítő képessége mellett alkalmas arra is, hogy szabályozza a készítmények pH-értékét.

Hialuronsav (Hyaluronic acid): A hialuronsav ezerszer annyi vizet képes megkötni, mint a saját tömege. A bőr felületén vékony légáteresztő réteget alkot, amely a felhalmozott nedvességet mátrix struktúrában őrzi. Ez a tulajdonsága biztosítja a bőr hatékony nedvesség megőrző képességét, amely száraz környezetben is megállja a helyét. A hialuronsav nátriumsója (Sodium hyaluronate) igen hatékony és nem okoz érzékenységet.

Kollagén (collagen): A krémekben használatos oldható kollagén (tropokollagen) megfelelő mennyiségben akár órákig is képes a bőr nedvességének megőrzésére, még száraz környezetben is. Tizenötször annyi vizet képes magához kötni, mint a saját tömege.

Aloe vera (INCI: Aloe barbadensis): Az aloe levelek magas víztartamú, összetevőkben gazdag, sűrű nedve számos cukor kötést is tartalmaz. Ezek felelősek a megfelelő nedvesítő képességért. Mivel ezentúl gyógyító és gyulladáscsökkentő hatással is bír, gyakran alkalmazzák leégés utáni regeneráló készítményekben.


Ezt olvastad már?

FacebookPinterestTwitterLinkedInEmail